Yanlış politika çiftçiyi bitirdi

Yanlış politika çiftçiyi bitirdi

HAS Parti Konya Milletvekili adayı Mustafa Necati Özkan, parti il binasında düzenlediği basın toplantısında tarımda yaşanan sorunlara değindi.

2001 krizinden sonra ithal edilen Kemal Derviş yasalarının tarımı ve çiftçiyi bitirdiğine dikkat çeken Özkan, Türkiye’nin Derviş fisher modelinin biran önce terk etmesi gerektiğini söyledi. Tarımda en büyük sorunun şeker sektöründe yaşandığına da dikkat çeken Özkan, “1950 ve 60’lı yıllarda siz tarım ülkesisiniz sanayileşmenize gerek yok diyen küresel egemen güçler 2000 yılına gelindiğinde gerçek yüzlerini gösterdi. Dünyada tarım ve gıda sektörünün stratejik önem kazandığı bu dönemde sizin tarım nüfusunuz fazla, fazla üretim yapıyorsunuz diyen bu güçler çiftçiye doğrudan gelir desteği verip üretimden uzaklaştırın dayatmasını yaptılar. Bu dayatmanın sonunda da özellikle şeker üretimine kota konmuş ve şeker üretimi her yıl düşürülmesine rağmen nişasta bazlı şeker üretim kotaları artırılmıştır. Son dönemde 2010–2011 döneminde 2,2 milyon ton şeker kotasına karşılık 250 bin tona yakın nişasta bazlı şeker üretimi sağlanmıştır” dedi.
Şeker kotasının ardından kota ağalarının türediğini de dikkat çeken Özkan,  “Türkiye’de kota getirilen pancar sektöründe büyük bir kargaşa ve başıboşluk oluşmuştur hiç pancar ekmeyen kapital ve nüfuz sahibi birileri çiftçimizin alın teri olan kota fazlası olan ürününü değerinin çok altında alarak şeker fabrikalarına satmakta ve büyük rantlar elde etmektedirler. Ülkemizde kota ağaları türemiştir. Örneğin elinde 100 ton kotası olan Çumralı Ahmet amca bin bir emekle ve masrafla tarlasına pancar ekmiş ve 160 ton ürün elde etmiş ve bu ürününü fabrikaya götürdüğünde ancak 110 tonunu satabilmektedir. 110 ton pancarı 100 kuruştan satan üreteci kalan 50 tonunu da 20 kuruştan yeni türeyen kota ağalarına satmak zorunda bırakılmıştır” diye konuştu.
HAS Parti döneminde kotaların kaldırılacağını ve kota ağalıklarına son verileceğini de sözlerin ekleyen Özkan, konuşmasını şöyle sürdürdü,”Özelleştirme kapsamında olan şeker fabrikaları modernizasyonla yeniden verimli hale getirilecek Türk tarımına ve sanayisine kazandırılacak. Birilerine peşkeş çekilmeyecektir. Üretilen şekere dış pazar bulunacaktır. En yakın komşu ülkelerde ve Ortadoğu’da Fransız şekeri yerine Türk şekeri tüketilmesi sağlanmalıdır.
Yılda 300 bin ton olan kaçak şeker girişi engellenecek nişasta bazlı şeker oranları asgariye düşürülecektir”

ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.