Yanık tedavide başarı

Yanık tedavide başarı

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, Konyada yanık vakalarının tedavisi konusunda yapılan çalışmaların sonucunda önemli bir mesafe kat ettiklerini söyledi

Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmet veren, Yanık Tedavi Ünitesi’ni Yanık Tedavi Merkezi düzeyinde hizmet verecek konuma getirmek için ciddi mesafe ket ettiklerini söyledi. Küçükkendirci, “Konya’da ilk başta Konya Eğitim Araştırması bünyesinde 8 yataklı bir yanık ünitesi kurmuştuk.  Yanık Ünitesini Yanık Tedavi Merkezi’ne dönüştürülmesi için bakanlığı müracaat ettik ancak Türkiye çapında gerek yanık ünitesi gerek yanık merkezi konsepti içerisinde ki yatak sayısının yeterli olduğu düşüncesi ile onay verilmedi. Yanık vakalarında çok önemli durumlarda hava ambulansı başta olmak üzere nakille bu sorunun çözülebileceği bildirildi. Tedavi maliyetinin çok yüksek olması nedenlerden dolayı bazı bölgesel merkezlerde bu tedavinin yapılması uygun görüldü” dedi.
Konya olarak bu süreçte boş durmadıklarını da dile getiren Küçükkendirci, “Konya Meram Araştırma Hastanesinde ki 8 yataklı yanık tedavi ünitesini 13 yatağa çıkardık. Oluşan yanık vakalarının tamamını bu ünitemizden takip ediyoruz. Birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan tüm vakalar bu konuda eğitim genel cerrahimiz önderliğinde burada tedaviyi ediliyor. Ayrıca Çocuk Cerrahi arkadaşımızı yanık tedavi konusunda eğitime gönderdik. O da görevine başladı. Böylelikle çocuk ve erişkin vakaların yüzde 90’nı burada tedavi etmeye başlayacağız. Bizim sadece mekansal sıkıntımız vardı. Önümüzdeki günlerde 13 yataklı Konya Eğitim Araştırma Hastanesi’ndeki üniteyi farklı bir birime taşıyarak 16 yatak kapasitesine çıkartacağız” diye konuştu.
Yanık hastalarının en büyük sıkıntılarının enfeksiyon tehlikesi olduğuna özellikle dikkat çeken Küçükkendirci, “Bu nedenle hasta yakınlarının ziyaretlerini bir pencere veya balkon arkasından yapmalarını sağlayacak uygulama ile bu üniteyi yeni bir mekana taşıyacağız. Bunu yaparken de 13 yatağı 16 yatağa çıkaracağız.  Bu da Konya için yeterli bir yatak sayısı olacak. Bizdeki yanık vakalarında ilk sırada genelde sıcak su, çay gibi sıvı yanıklar geliyor. Buraya gelen birinci, ikinci ve üçüncü derece yanıklar ile tüm yanıkları burada kontrol altına alıyoruz. Hayati organ olarak nitelediğimiz yüz yanıkları ve vücudun yüzde 90 oranında ki yanıkları hava ve kara ambulanslarımız ile mutlaka üst merkezlere gönderiyoruz. Yatak bulduğumuz müddetçe biz burada hastalarımızı tedavi etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen hasta sayısı ve nedenleri konusunda da bilgi veren Küçükkendirci: 2010 yılı içerisinde gelen yanık vakalarının oluş şekilleri Elektrik 28, Alev 45, Sıcak su 59, Çay 73, Kimyasal 41, Buhar 6, Süt 10, Güneş 1 Temas 6 olmak üzere 269 olarak kayıtlara geçti. Bu vakaların yaşlara göre dağılımı ise 164’ü 0-18, 90’nı 18-49, 25 tanesi ise 49 yaş üzeri.  2011 yılının ilk 6 ayında gelen hasta sayısı ve nedenleri ise şu şekilde: Elektrik 5, Alev 22, Su 27, Çay 44, Kimyasal 12, Buhar 2, Süt 5 Güneş 1, Temas 2.
2011 yılında da çay ve çay suyu nedeniyle meydana gelen yanık sayıları 2010 yılında olduğu yine ilk sırada yer aldı.
ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.