Yalıtım zamanı

Yalıtım zamanı

Konya'da kış öncesi yalıtım seferberliği başlatıldı. Son yıllarda şehirdeki binaların yarıya yakını yalıtımlı hale getirildi. Binaların önemli bir kısmı ise hala yalıtımsız. Yalıtımlı evlerde oturanlar ise daha az fatura ödüyor

Şehrin farklı noktalarında çok sayıda binada yalıtım yapılıyor. Kışın daha çok ısınmak ve daha az fatura ödemek isteyenler yalıtıma yöneldi. Konya'daki binaların yaklaşık yüzde 40'ı yalıtımlı hale getirildi. Her gün onlarca binaya ısı yalıtımı yapılıyor. Yaz aylarından bu yana Konya'da çok sayıda binanın ısı yalıtımı yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Isı yalıtımı, zorunlu hale getirildikten sonra yalıtımsız bina sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. Bu sayede, tüketilen doğalgaz miktarı düştü. Enerji boşa harcanmıyor. Yalıtıma olan talep nedeniyle firmaların iş yoğunluğu arttı. Geçtiğimiz yıllarda binasını yalıtımlı hale getirenler doğalgaz faturasında yüzde 50'yi bulan oranda tasarruf sağladı. Vatandaş yalıtım sayesinde az parayla daha çok ısındı. Devlet, yalıtımı zorunlu hale getirdi.  2 Mayıs 2017 tarihine kadar binalarda Enerji Kimlik Belgesi almak ise zorunlu hale getirildi.  Belgesini almayanlara yaptırım uygulanacak. Belgesiz binaların alım-satımı yapılmayacak, kiraya verilmeyecek. 

AZ PARAYLA DAHA ÇOK ISINIYOR

Isı yalıtımı ile ilgili bilgiler veren Soylu Yalıtım'ın sahibi Ali Osman Soylu, yalıtım metrekare fiyatının 40 ile 55 TL arasında değişiklik gösterdiğini söyledi. Soylu, ısı yalıtımı yaptırmanın 2017 yılı Mart ayına kadar gerekli olduğunu dile getirdi. Konya'daki binaların yaklaşık yarısının yalıtımlı olduğunu ifade eden Soylu, “Sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek adına yapılan işlemlere ısı yalıtımı denir. Faturaların fazla gelmesi insanları yeni bir çare bulmaya yönlendirdi. Yalıtım bu anlamda çok büyük bir önem teşkil etmektedir. Isı yalıtımı bütün binada bulunması gereken tasarruflu bir uygulama. Isı yalıtımının çeşitleri var. Konutlarda dış duvarlardan kaynaklanan ısı kayıpları, binanın yüksekliğine göre değişiklik gösterir. Çok katlı konutlarda yüzde 40, tek katlı konutlarda ise yüzde 25 civarında dış cephe duvarlardan kaynaklanan ısı kayıpları meydana gelir” dedi.

4-2ali-osman-soylu.jpg

BİNANIN DAYANIKLIĞINI ARTIRIYOR

“Isı yalıtımı vatandaş için büyük bir nimet” diyen Soylu, “Yakıt harcamaları, özellikle kış aylarında yüzde 50 düşer. Daha az yakıtla, daha çok ısınmaya olanak sağlar. Yaz aylarında, mekanın aşırı ısınmasına engel olur. Isı yalıtımı olan binalar; yazın serin kışın ise sıcak olur. Serinlemek için yapılan elektrik harcamalarını önemli ölçüde azaltır. Odanın sıcaklığını dengeler. Rutubet nedeniyle oluşan küf, mantar ve siyah lekelere engel olur. En önemlisi de betonun içindeki demirlerin paslanmasını engelleyerek, binanın depreme karşı dayanıklılığını artırır. Çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunur. Sağlayacağı verimle, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltır” şeklinde konuştu.

YÜKSEK FATURADAN KURTULDUK

Oturduğu binaya ısı yalıtımı yaptıran Mazlum Kırkan da yalıtımla fazla doğalgaz faturası ödemekten kurtulduklarını belirterek, şunları kaydetti: “Konya'nın kışı çok sert geçiyor. Yalıtımdan önce doğalgazı az yaktığımız zaman iyi ısınamıyorduk. Derecesini hafif yükseltince ayda 400 TL'ye kadar fatura gelebiliyordu. Binalarımız yalıtımsızdı. Isı yalıtımı yaptırdıktan sonra çok rahatladık. Isınma için ödediğimiz faturanın şimdi neredeyse yarısını ödüyoruz. Cebimizde kalan parayla, diğer ihtiyaçlarımızı gideriyoruz. Herkes en kısa sürede yalıtım yapsın. Yalıtım birkaç yılda kendi parasını çıkarıyor”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.