Yalıtım masrafa değer

Yalıtım masrafa değer

Son yıllarda yaygın olarak yapılmaya başlanan ısı yalıtımın birçok faydaları bulunuyor.

Son yıllarda yaygın olarak yapılmaya başlanan ısı yalıtımın birçok faydaları bulunuyor. Özellikle yeni binalarda zorunlu hali getirilen ısı yalıtım, hem ekonomik yönden hem de çevreye etkileri yönünden faydalı

 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Ali Çınar, ısı yalıtımın eski binalarda da yaygınlaştırılması gerektiğini savundu. Ali Çınar, “Son dönemde yapılan binalarda plan proje ve bilinçli yapı daha ciddi haller aldı. İnşaat sektörünün gelişmesiyle yapılan bina sayısı arttığı için ekonomik açıdan ısı yalıtım zorunlu hale getirildi. Isı yalıtımın masrafı düşünülmeden binalara yaptırılmalıdır. Nasıl insan kış aylarında sıkı giyinmezse üşürse, binada da yalıtım olmadı mı soğuk olur. Isı yalıtım yapıldığı zaman binada yarı yarıya enerji tasarrufu olur. Doğalgaz yakıyorsa faturası kabarık olmaz. Kömür yakıyorlar ise de daha aza kömür yakarlar. Bu netice ile ısı yalıtım hem ekonomik yönden bütçeye katkı sağlıyor. Hem de tüketilen kömür miktarının azalması ile bizim yeşil bina dediğimiz çevre dostu bina sayılıyor” dedi.

SIKINTI ESKİ BİNALARDA

Yeni binaların yalıtım yönünden sorunsuz olduğunu dile getiren Çınar, “Yalıtım yönünden sorunlar eski binalarımızda. Yeni binalara yönetmelik gereği yalıtım yapılmak zorundadır. Yalıtım olmayan binalara şimdi oturma ruhsatı verilmiyor. Şehrimizde bulunan eski binaların ise hemen hemen hiçbirinde ısı yalıtım yok. Bina sahipleri ısı yalıtımı yaptırdıkları zaman tasarruf edeceklerini bilmelidir” diye konuştu. Yaptıkları masrafı en geç 5 yılda çıkartacaklarını ifade eden Çınar, “Masraf olacak diye binaya yalıtım yaptırmayanlar yanlış düşünüyorlar. Yaptırdıkları yalıtım masrafını enerjiden tasarruf ederek çıkartacaklar aksine zarar yerine kar edeceklerdir” ifadelerini kullandı.

BİNALAR SINIFLANDIRILACAK

Isı yalıtım ile birlikte doğalgaz ve kömür açısından tasarruflarda büyük ölçüde artış yaşanacağını dile getiren Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu ise, “Isı yalıtım küçümsenecek bir yapı değil. Yüzde 40 il yüzde 60 arasında enerji tasarrufu sağlar. Yalıtımın amacı dışardan gelen soğuk havayı ısıtmaktır. Kanunen de artık sorulu hale getiriliyor. Mayıs 2012’den itibaren binalar Enerji Kimlik Belgesi almak zorunda olacaklar. Bu belge ile binanın yalıtımına göre A sınıfı, B sınıfı gibi sınıflandırmalar yapılacak. İlerleyen zamanlarda da binanın sınıfına göre binadan vergi alınacak” dedi. Ekonomik yönden enerji alanın da tasarruf etmek isteyenlerin mutlaka yalıtım yaptırmaları gerektiğini söyleyen Kalyoncu, yapılan masrafın yalıtım için değeceğini söyledi. Kalyoncu, “Avrupa’da soğuk ülkelerde yalıtım yaptıran binaların masrafının yarısını devlet karşılıyor. Ülkemizde de bu tür uygulamalar yapılacak” dedi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.