Yakıcı Konya âşığıydı

Yakıcı Konya âşığıydı

Konya Aydınlar Ocağı’nda Âşık Mehmet Yakıcı’yı anlatan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, “Ben Âşık Mehmet Yakıcı’yı çocukluk yıllarımda tanıdım. Âşık Yakıcı tam bir Konya âşığıdır” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Doğumunun 140.Yılında Âşık Mehmet Yakıcı” konuşuldu. Mahalleli tarafından Âşık Mehmet Yakıcı’ya “Âşık Mehmet Ağa” olarak hitabedildiğini ifade ederek sözlerine başlayan edebiyatçı-yazar Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Âşık Mehmet Ağa ile ilgili Konya’da ilk konferansı; Alaaddin Caddesinde, Bakı Eczanesi Sokağının içerisinde bir işhanında vererek andıklarını dile getirdi. Âşık Mehmet Ağa ile ilgili ilk yazısının İstanbul’da çıkan Türk Halk Kültürü dergisinde çıktığını ifade eden edebiyatçı Saim Sakaoğlu, aynı yazının üç yıl önce kitaplaştırarak “Konyalı Âşık Mehmet Yakıcı” diye şiirleriyle birlikte ele aldığını söyledi.

“Âşık Mehmet Yakıcı 1879 yılında Sedirler Mahallesi’nde doğar. Ama bazı kaynaklar babasının köyü olan Göçü’de doğduğunu söyler. Uzun yıllar Sedirler’deki evinde yaşadıktan sonra Adnan Menderes daha iktidarda değilken 1950 yılında vefat eder” diyen Sakaoğlu, Âşık Mehmet Yakıcı’nın mahalle komşusu olduğunu ifade etti.

YAKICI’YI ÇOCUKLUK YILLARINDA TANIDIM

Sedirler’de sekiz ay oturduktan sonra bahar aylarının sonuna doğru Çaybaşı Mahallesine gelen Âşık Mehmet Yakıcı vefat ettiğinde 11 yaşında olduğunu söyleyen Sakaoğlu, eskiden mahallelerinde Maraş Caddesi olduğunu ve Maraş’ın Fransız işgalinden kurtulduğu günlerde o cadde üzerinde fener alaylarının düzenlendiğini ve bu caddenin bir kardeşinin de Trabzon’da olduğunu hatırlattı. Âşık Mehmet Yakıcı’nın çocukları çok sevdiğini ve çocuklara ad taktığını belirten Sakaoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Mahalle çocukları olarak onun karşısında sıralanır ve başlardı bize sırayla ad takmaya: Senin adın tavşan olsun der, birimize tavşan adı verirdi. Bir başkasına şöyle bir bakar ve senin adın da tilki olsun derdi. Oyunla ilgili adlarımızı alır ve sonra dağılırdık. Ama her gün aynı adları takmazdı. Ben Âşık Mehmet Yakıcı’yı ta çocukluk yıllarında tanıdım ve sevdim.  Âşık Yakıcı tam bir Konya âşığıdır. Konya’nın her köşesi onun şiirlerinde yankısını bulmuştur. Ayrıca onda Meram’ın özel bir yeri vardır. O, âdeta bir Meram şairidir.”
Âşık Mehmet Yakıcı’nın 1910 yılında İstanbul’da askerken kendi kendine âşıklık taslamaya başladığını kaydeden Sakaoğlu, “35 yaşında kahramanlık üzerine şiirler söylemeye başlayan Âşık Mehmet’e komutanları, “Amca sana ne vereceğiz? O şiirlerini yakıp duruyor ya. Hadi sana Yakıcı diyelim demişler. O günden bugüne Yakıcı soyadını kullanmaya başlamış” dedi.

“DOMOFİLDE LEVHASI VAR MERAM'IN”

Âşık Mehmet Yakıcı’nın Meram Methiyesi’nde, otomobile Gonyalıca “Domofil” dediğini hatırlatan Sakaoğlu, bu şiirin iki kıtasını şöyle paylaştı: “Hoş olur Meram'ın abu havası/ Ahet Recep domofilin ağası/ Binenlerin yeter ona duası Hiç sallamaz domofili Meram'ın / Binenler arttırmaz gam ile keder/ Hepsinden yüksek süratle gider/ Meram levhasına hem dikkat eder/ Domofilde levhası var Meram'ın.”

SAKAOĞLU’NA TEŞEKKÜR PLAKETİ

İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbetin sonunda Konya Aydınlar Ocağı’nın “Yazı hayatının 60.yılında Edebiyatımızın Aksakalı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu hocamıza teşekkür eder, sıhhat, afiyet ve hayırlı ömürler dileriz” yazılı teşekkür plaketini HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu takdim etti. Büyük Selçuklu Mirası adlı kitap hediyesini de HİSDER Sekreteri Muzaffer Tulukcu verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.