Yahyalı'da Kurban Bayramı Öncesi Karantina Problemi

Yahyalı'da Kurban Bayramı Öncesi Karantina Problemi

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde büyükbaş hayvanlarda baş gösteren çiçek hastalığı nedeniyle ilçeye hayvan transferi yapılamıyor. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala ilçedeki vatandaşlar, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden...

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde büyükbaş hayvanlarda baş gösteren çiçek hastalığı nedeniyle ilçeye hayvan transferi yapılamıyor. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala ilçedeki vatandaşlar, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden açıklama bekliyor.

İlçede büyükbaş hayvanlarda ilk çiçek hastalığı 5 Mayıs'ta görülmüş ve bölgede karantina tedbiri alınmıştı. Hayvan aşılamasına geçilmesine rağmen hastalığa çözüm bulunamadı ve ilçe genelinde karantina uygulamasına geçildi. Çiçek hastalığı daha önce; Osmaniye, Niğde, Yahyalı, Develi, Melikgazi, Kocasinan, ilçelerinde görülmüştü. Hastalığın insan sağlığına olumsuz bir yönünün olmadığı belirtilirken, amacın hayvan sağlığını korumak olduğu ifade edildi. Küçükbaş hayvanlarda ise şimdilik bir sıkıntı söz konusu değil.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, "Vatandaşlar zamanında hayvanlara aşı yaptırmış olsalardı bu vakayı daha hafif atlatabilirdik. Ama işletme sahipleri hayvanları hastalanınca bize müracaat ediyor. Tedavi de doğal olarak gecikiyor. Aşılama, hastalıkla mücadelede en önemli araç. Bu nedenle muhakkak aşılama yaptırılmalı ve bunun yanında sineklerle mücadele edilmeli. Karantina tedbirlerinin uygulanması, hasta hayvanların itlafı, hayvan hareketlerinin kontrolü ve hastalık çıkan işletmelerin temizlik ve dezenfeksiyonu, hastalıkla mücadele çok önemli." dedi.

İlçeye büyükbaş hayvanın giriş çıkışına kesinlikle iznin verilmeyeceğini vurgulayan yetkililer, küçükbaş hayvanlar için bir sıkıntı olmadığı bilgisini verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.