Yabancı savaşçılar sınır dışı ediliyor

Yabancı savaşçılar sınır dışı ediliyor

Son yıllarda sayıları artan yabancı savaşcılara alınan önlemlerle göz açtırılmıyor. Türkiye'ye 95 farklı ülkeden 12 bin 855 yabancı savaşçya giriş yasağı konuldu. 78 farklı ülkeden bin 287 kişi ise sınır dışı edildi

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmada son yıllarda artan yabancı savaşçı trafiği istatisliği yayınlandı. Suriye ve Irak'ta yaşanan iç savaş ve beraberinde artan yabancı savaşçıların ülkeye girişi önlemek için yapılan girişimler sonuç vermeye başladı. Türkiye 2015 yılının Nisan ayına kadar 12 bin 855 yabancı savaşçıya giriş yasağı koydu. İnterpol ile yapılan görüşmelerle kimlikleri tespit edilen yabancı savaşçıların ülkeye girişleri yasaklandı. 95 farklı ülkeden Suriye ve Irak'ta savaşmak için Türkiye'yi transiz güzergah olarak kullanan yabancı savaşçılara karşı etkin önlem alındı. Son 1 yılda 78 farklı ülkeden bin 287 yabancı savaşçı ise Emniyet güçleri tarafından yakalanarak, sınır dışı edildi.

BÜYÜK KISMI AVRUPA'DAN GELİYOR

Yabancı savaşçıların önemli ölçüde Fransa ve Belçika’dan gittiği belirtilen raporda, Arnavutluk, Kosova ve Bosn-Hersek de Suriye ve Irak’a yabancı savaşçı gönderen "kaynak ülke" olarak gösteriliyor. ABD'de hazırlanan terör raporuna göre ise geri dönen yabancı savaşçıların Avrupa’da düzenlenen terör saldırılarından sorumlu tutulduğu ifade ediliyor. Raporda,  sınırlarındaki uluslararası ulaşım noktaları ve güneyindeki Suriye ve Irak ile olan uzun sınırı nedeniyle Türkiye’nin yabancı savaşçılar için transit güzergah olmayı sürdürdüğü iddia edildi. Türkiye’nin 2014'te yabancı savaşçı gönderen kaynak ülkelerle işbirliğini artırdığına, seyahat edenlerin taramalarını daha sıkı yaptığına ve yabancı savaşçıların sınırlarından geçişini zorlaştırdığına dikkati çekildi. Raporda, Avrupa ülkelerinin, yabancı savaşçı tehdidiyle mücadele edebilmek için mevcut yasaları kuvvetlendirdiğine ve gerekli durumlarda da yeni kanunlar çıkardığına işaret edildi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.