‘Ya anne, ya çocuk!’

‘Ya anne, ya çocuk!’

Sağlık Bakanlığının karşı çıkışına rağmen örtülü nüfus planlamasına dönüşen sezaryen önlenemiyor. Verilere göre Konyada doğumların yüzde 36sı sezaryenle yapıldı

Baba adaylarına en zor anda sorulan soru, ranta dönüştü

RİSKLERE RAĞMEN SEZARYEN ARTIYOR
Sağlık Bakanlığı’nın çabalarına rağmen normal doğumlar azalırken, bebek ve anne sağlığı açısından riskleri bulunan sezaryenle doğum oranları sürekli artıyor. ‘Ya anne, ya çocuk’ ikilemi neticesinde 2008 yılında Konya’daki kamu, tıp fakültesi ve özel sağlık kuruluşlarında gerçekleşen 35 bin 538 doğumun yüzde 36’sının sezaryen olması dikkat çekti. Konya’da 2008 yılında 22 bin 622 normal doğum, 12 bin 916 tane de sezaryenle doğum gerçekleştirildi.
ÖZEL HASTANELERDE SEZARYEN FURYASI
Rakamın üniversite ve kamu hastaneleri dahil ‘toplam’ olduğunu hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, özel hastaneler ve tıp fakülteleri ayrı tutulduğu zaman kamudaki hastanelerde sezaryen oranının dünya standartlarının altında olduğuna dikkat çekti.  Sezaryen ile doğumun dünya ortalamasının yüzde 26 olduğunu hatırlatan Dr. Hasan Küçükkendirci, Konya’da kamu hastanelerinde ise bu oranın yüzde 25’lere kadar düştüğünü belirtti.
FITRATA MÜDAHALE ETMEYELİM
Özellikle özel hastanelerde anne adaylarının sezaryene doğru meylettirildiğini vurgulayan Hasan Küçükkendirci, şöyle devam etti: “Sezaryenle yapılan doğumlarda bebekler, solunum açısından daha zayıf olduğundan kuvöz ihtiyacı diğerlerinden çok daha fazla. Doktorlarımıza diyoruz ki; fıtrata müdahale etmeyelim. Zorunlu olmadıkça hastaları normal doğuma teşvik edelim. Burada görev hekim arkadaşlara düşüyor.”

İki çocuğun biri sezaryenle

Konya’da 2008 yılında kamu ve özel sağlık kuruluşlarında gerçekleşen 35 bin 538 doğumun yüzde 36’sı sezaryenle yapıldı

Sağlık Bakanlığı’nın çabalarına rağmen bebek ve anne sağlığı açısından riskleri bulunan sezaryenle doğum oranları sürekli artıyor. Normal doğumlar her geçen yıl azalırken sezaryenle doğum oranları da buna paralel olarak artıyor. Bu noktada hekimlere büyük görev düşüyor. Hekimlerin hastalarla birebir görüşüp normal doğuma teşvik etmesi isteniyor.
DOĞUMLARIN YÜZDE 36’SI SEZARYENLE
2008 yılında Konya’daki kamu, tıp fakültesi ve özel sağlık kuruluşlarında gerçekleşen 35 bin 538 doğumun yüzde 36’sının sezaryen olması dikkat çekti. Konya’da 2008 yılında 22 bin 622 normal doğum, 12 bin 916 tane de sezaryenle doğum gerçekleştirildi.
Bu rakamların kamu hastaneleri, tıp fakülteleri ve özel hastanelerin toplamının oranı olduğunu açıklayan İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, özel hastaneler ve tıp fakülteleri ayrı tutulduğu zaman kamudaki hastanelerde sezaryen oranının dünya standartlarının altında olduğuna dikkat çekti. Sezaryen ile doğumun dünya ortalamasının yüzde 26 olduğunu hatırlatan Dr. Hasan Küçükkendirci, Konya’da ise bu oranın yüzde 25’lere kadar düştüğünü belirtti.
ANNELER, ANNELİĞİN TADINI YAŞASIN
ÇOCUKLAR SAĞLIKLI DOĞUMLA DÜNYAYA GELSİN
Özellikle özel hastanelerde anne adaylarının sezaryene doğru meylettirildiğini vurgulayan Hasan Küçükkendirci, şöyle devam etti: “Sezaryenle yapılan doğumlarda bebeklerin kuvöz ihtiyacı diğerlerinden çok daha fazla. Kuvöze niçin ihtiyaç duyuyorlar? Genellikle normal doğum sırasında solunum daha aktif olurken, sezaryende bu daha zayıf oluyor. Dolayısıyla bebekleri kuvözde tedavi altına alıp daha sonra anneyle buluşturma yaklaşımı içine giriyorlar. Gelin, gerçekten ihtiyacı olmayanlar dışında hastalarımızı normal doğuma teşvik edelim. Hem annelerimiz anneliğin tadını yaşasınlar, hem de bebeklerimiz daha sağlıklı doğumla dünyaya gelsin. Doktorlarımıza da diyoruz ki; fıtrata müdahale etmeyelim. Zorunlu olmadıkça hastaları normal doğuma teşvik edelim. Burada görev hekim arkadaşlara düşüyor.”
Sezaryenle doğum oranlarını düşürmek için geçtiğimiz dönemde kadın doğum uzmanlarını bir araya getirip hizmet içi eğitim toplantısı yaptıklarını da anlatan Hasan Küçükkendirci, bu toplantıda problemlerin ortaya konulduğunu ve çözüme yönelik adımların atıldığını söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.