Vuslat sevindirdi

Vuslat sevindirdi

Mevlana'nın 743. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri nedeniyle Konya'ya gelen ve Mevlana Müzesi'nden sonraki durakları hediyelik eşya dükkanları olan yerli ve yabancı turistler esnafının yüzünü güldürüyor

Mevlana'nın 743. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri nedeniyle Konya'ya gelen ve Mevlana Müzesi'nden sonraki durakları Mevlana Caddesi'ndeki hediyelik eşya dükkanları olan yerli ve yabancı turistler, esnafın yüzünü güldürüyor. Şeb-i Arus törenleri için Konya'ya gelen turistler, Mevlana Müzesi'ni ziyaret edip, sema törenlerini izledikten sonra müze yakınındaki hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yapıyor.

ŞEB-İ ARUS BAŞKA YERLERDE YAPILMAMALI

Konya hediyelik eşya esnafı eskiden sadece Konya'da düzenlenen Şeb-i Arus törenlerinin son yılllarda Türkiye'nin bir çok yerinde düzenlenmesinden fazlasıyla şikayetçi. Tepkisini dile getiren Beyaz Hediyelik Eşya işletme sahibi Ali Turhan,"Konya'nın en büyük değeri olan Mevlana'nın vuslat töreni ait olmadığı yerler dışında kutlanmasına karşıyız. Bu kutlamalar yapıldığı takdirde Şeb-i Arus törenlerine olan ilginin azalmasından korkuyoruz. Esnaflıktan öte bizlerde Konya vatandaşıyız ve Konya'nın değerleriyle oynanmasına tepkiliyiz dedi. Etkinlikler kapsamında şehre gelenlerin büyük çoğunluğunun mutlaka Mevlana Caddesi'ne uğradığını ve buradaki dükkanlardan alışveriş yaptığını anlatan Turhan,"Satışlar umduğumuzun üzerinde. Gönül insanı Mevlana'dan dolayı şehrimiz oldukça verimli günlere tanıklık ediyor'' diye konuştu.   

DÖRT GÖZLE BEKLEDİK

Hediyelik eşya satışı yapan Gümüşah Hediyelik Mağazası sorumlusu İsa Şan  Mevlana Caddesi üzerindeki esnafın işlerinin Mevlana Müzesi'ne gelen ziyaretçi sayısıyla doğru orantılı olduğunu söyledi. Şan, şu ifadelere yer verdi: "Bakır, polyester, gümüş, cam ve kristal malzemelerden üretilen ve Mevlana'nın resim ve motiflerini taşıyan ürünler turistlerin büyük ilgisini çekiyor. En çok üzerinde Mevlana'nın ve müzenin resmi olan tablolar ile Mevlana bibloları ve semazenler satılıyor. Hediyelik eşya esnafı her yıl törenleri dört gözle bekler."  İsa Şan Hediyelik eşya satan mağazalarda çok pahalı ürünlerin yanında herkesin kesesine uygun ürünlerin de yer aldığını ziyaretçilerin istedikleri hediyeye çok fazla para harcamadan ulaşabileceklerini kaydetti. Şan geçtiğimiz senelere göre ülkede yaşanan olaylar sebebiyle yabancı turist sayısında azalma olduğunu ancak hediyelik eşya satışlarını çok etkilemediğini söyledi.

TOLGA PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.