Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanıyor?

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanıyor?

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanıyor?

Dünya Sağlık Örgütü’nün referans aralığı dikkate alınarak gerçekleştirilen hesaplama kilonun boy değerinin karesine bölünmesi ile elde edilir. Bu hesaplama neticesinde elde edilen değer ise obezliğin hastada mevcut olup olmadığının belirlenmesinde kullanılır. Yapılan hesaplamasının ardından çıkan sonuç 30’un üzerinde ise obez, 40’ın üzerinde ise morbid obez ve 50’nin üzerindeyse de süper obez olarak tanı konur.

 

Kişinin yaşı ve cinsiyeti de bu hesaplama kapsamında değerlendirmeye alınıyor. Vücut yağ yüzdesinin ve bel çevresinin normal değerlerde olup olmadığının belirlenmesi amacıyla da bu hesaplamalardan faydalanılıyor. Vücutta aşırı ya birikmesi bildiğiniz gibi pek çok hastalığa davetiye çıkarılması anlamına geliyor. Aşırı yağlanmadan kaçınmak için de sağlıklı, düzenli ve dengeli bir beslenme programının uygulanması şart.

Eğer vücut kitle indeksinizin belirlenmesinin ardından hekim tarafından obezite tanısı konursa uygun bir tedavi kapsamında zayıflamanız sizden istenecektir. Çünkü vücutta olması gerekenden daha fazla yağ hücresinin bulunması bazı zararlı hormonların üretilmeye başlanmasına neden olur. Özellikle de bel çevresindeki yağlanma bu açıdan çok daha büyük risk taşıyabiliyor.

Obezite Tedavi Gerektiren Bir Tanıdır!

İşte bu durumda sağlıklı kas dokularının zararlı olan yağ dokusuna olan oranına da bakıldığını belirtmeliyiz. Yetişkin bir erkekte bu oran % 12 ila 18 arasında olmalıdır. Kadınlarda ise % 20 ila 28 arasında olması gerekir. Bu değerlerin üzerinde olan rakamlar tedavinin başlaması için yeterli veriler olabiliyor. Şayet vücudunuzdaki yağ oranı erkekler için % 25 ve kadınlar için % 30’un üzerindeyse bu durumda da obezite tanısı konabilir.

Fazla kilo olarak değerlendirilen obezite aslında çok ciddi bir sorundur. Mutlaka kişinin uygun egzersizler ve diyet programları ile zayıflaması gerekir. Bu noktada öncelikle kilonuzun ve vücudunuzdaki yağ oranının hesaplanmasına ihtiyacınız olacak. Vücut kitle indeksi değerleri ve hesaplamanın detaylı bir şekilde nasıl yapıldığını öğrenmek için Acıbadem web adresine tıklayabilirsiniz.

Acıbadem internet sitesinde hem vücut kitle indeksi hem de obezite hakkında çok detaylı veriler bulunuyor. Bu konuda merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilir ve çok daha bilinçli bir şekilde konuyu değerlendirebilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.