Virüs azaldı hastalık arttı

Virüs azaldı hastalık arttı
Kar yağışı birlikte azalması gereken solunum yolu hastalıkları arttı. Dr. Hakan Çetinkaya, “Kar veya yağmur havadaki asılı virüs ve bakterileri azaltır. Fakat soğuk insan direncini düşürdüğü için hastalıklarda artış oldu” dedi

Son haftalarda yaşanan soğuk hava vatandaşı hasta etti. Vatandaş, üst solunum rahatsızlıkları şikayeti ile hastaneye koşuyor. Konunun uzmanları grip vakalarından korunmak için ortamın soğuk-sıcak farkının en aza indirilmesi ve daha dikkatli davranılması gerektiğinin altını çiziyor. Kar yağışının hastalıkları azaltması gerektiğini ifade eden uzmanlar teoride böyle olmasına karşın, soğuk havanın insan direncini kırmasından dolayı hastalıklarda artış yaşandığını ifade etti. Uzmanlar üst solunum yoluna bağlı hastalıklardan korunmak için çeşitli önerilerde bulunuyor.

TEORİDE HASTALIKLARIN AZALMASI LAZIM

Büyükşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr.Hakan Çetinkaya’ya “Kar yağışı ile birlikte hastalıklar azaldı mı?’ diye sorduk. Kar veya yağmur olsun yağışların havada asılı olan partikülleri, bakteri ve virüsleri temizlediğini ifade eden Çetinkaya, “Bazı bakteri ve virüsler ise soğuğa dayanıksızdır. Soğuk havanın da etkisi ile bazı bakteri ve virüsler ölür. Bazıları ise soğuğa dayanıklıdır. Genel olarak yağışlar havadaki virüs ve bakterilerin sayısını azaltır” dedi. Yağışların etkisi ile hastalıklarda azalma meydana gelmesi gerektiğini fakat son 1-2 haftadır hastalıklarda artış meydana geldiğini ifade eden Çetinkaya, şöyle konuştu: “Hastalıklardaki bu artış genel olarak soğuğun vücut direncini kırmasından dolayı kaynaklanıyor. Hastalıklar soğuk nedeniyle bir miktar artış gösterdi. Bu soğuğa karşı vatandaşlarımız çeşitli önlemler alarak sağlıklarını koruyabilirler.”

BU ÖNLEMLERİ ALABİLİRSİNİZ

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının hapşırma, öksürme yoluyla kolayca bulaşabildiğinin altını çizen Çetinkaya, şöyle konuştu: "Bu tür enfeksiyonlara önlem alınmaz ve tedavisi geciktirilirse bir takım komplikasyonlara sebep olabilir. Hastalıklara önlem olarak ilkin sıcak soğuk ısı değişimi en aza indirilmelidir. Dengeli beslenilmeli, sıvı içeren gıdaları, meyve ve sebzeyi bolca tüketmeliyiz. Ihlamur ve ada çayı gibi bitkisel çaylar da tüketilebilir. Bu hastalıklarda dinlenme de çok önemli. Dinlenmeye ve uyku saatlerinin düzenine önem gösterilmelidir. Hastalığın yayılmaması için de bir takım önlemler alınması gerekiyor. Bu önlemler hastalığın iyileşmesi süreci için de gereklidir. Özellikle temizlik konusunda hassas davranılmalı. Buru, ağız içi ve ellerin hijyeni sağlanmalıdır. Kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı. Ortamın havası tazelenmelidir. Eğer gribal enfeksiyonlar 2-3 günden uzun sürüyorsa veya ağır bir enfeksiyon durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.