Vicdansızlık!

Vicdansızlık!

Bisiklet yolları otoparka döndü. Bazı sürücüler, yanı başında otopark olmasına rağmen araçlarını bisiklet yollarına park ediyor. Kendilerine ayrılan yolu kullanamayan bisiklet sürücüleri ise duruma tepkili

Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan bisiklet yollarını bisiklet sürücüleri değil, araç sürücüleri kullanıyor. Şehrin farklı noktalarında bulunan çok sayıda bisiklet yolu ve kaldırımlar işgal altında bulunuyor.  Hazım Uluşahin İşmerkezi'nin yanında bulunan Metehan Sokak üzerindeki bisiklet yolları, araçlar tarafından işgal ediliyor. Sürücülerin araçlarını kaldırımlara ve bisiklet yollarına park etmesi nedeniyle yayalar ve bisiklet sürücüleri zor anlar yaşıyor. Konya'da yaşanan en büyük şikayetlerin başında kaldırım ve bisiklet yolu işgalleri geliyor. Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl Metehan Sokak'ta iyileştirme çalışmaları gerçekleştirdi. Belediye iyileştirme çalışmaları sonucunda yeni bisiklet yolları açtı, kaldırımları yeniledi ve yeni araç park alanları oluşturdu. Ancak belediye tarafından açılan bisiklet yollarını araç sürücüleri kullanıyor. Bisiklet sürücüleri, kendileri için açılan yollardan geçemiyor. Araçların kaldırımlara ve bisiklet yollarına park etmesi nedeniyle yayalar ve bisiklet sürücüleri araç yolunu kullanmak zorunda kalıyor. Bisiklet yolunun iki tarafında da belediyenin otoparkı, biraz uzağında ise Makro Alışveriş Merkezi'nin otoparkı bulunuyor. Parkta yer olduğu halde araç sahipleri park ücreti ödememek için aracını bisiklet yoluna park ediyor. Bu da bisiklet sürücülerinin tepkisine neden oldu. Araç sürücüleri “yol boyu park yapılmaz” tabelasına da aldırış etmiyor.

İŞGALİNİN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

Ağır cezalara rağmen kaldırım işgalinin önüne bir türlü geçilemiyor. Esnafın ve bazı bilinçsiz sürücülerin kaldırımları gelişigüzel kullanması yayaları kaldırımlarda yürüyemez hale getirdi. Bu işgaller nedeniyle sürücüler araçlarını kaldırımlara park etmeye, yayalar da caddeleri kullanmaya başladı. Yerel yönetimler araçların park etmemesi için şehrin çok sayıda noktasına dubalar yerleştirildi. Ancak dubaların bulunmadığı noktalara araçlar park etmeye devam ediyor. Araç sayısının artmasının da etkisiyle artık her sokakta kaldırıma park eden bir araç görmek mümkün hale geldi. Araç sürücüleri, araçlarını park ederken engelli ve bisikletlileri dikkate almıyor. Bisiklet yollarını arabalar kullanıyor. Özellikle ara sokaklarda kahvehane, oyun salonu ve yiyecek sektöründe hizmete veren bazı işletmelerin dışarıya masa ve sandalye atarak müşteri çekmesi de vatandaşı rahatsız ediyor.

HAK VE HUKUK TANIMIYORLAR

Motosiklet ve Bisitlet Tamircileri Odası Başkanı Ahmet Çal, işgallere tepki gösterdi. Bisiklet yollarına park eden sürücüleri vicdansızlık yapmakla suçlayan Çal, şunları söyledi: "Yakınında otopark olduğu halde aracını bisiklet yoluna park edenleri anlamıyorum. Bu vicdansızlıktır. Bazı sürücüler 2 liralık park ücreti vermemek için bisiklet yollarını işgal ediyor. Bu kabul edilemez. Defalarca gündeme getirdik ancak bir netice alamadık. Konya'da şu anda bisiklet yolu uzunluğu 280 kilometreye ulaştı. Yaklaşık 600 bin bisiklet var. Her evde 2-3 bisiklet bulunuyor. 150-200 bin de motosiklet var. Ben de zaman zaman motosiklete biniyorum. Hazım Uluşahin ve Ankara Yolu'ndaki yollardan geçemiyoruz. Bazı araç sürücüleri hak ve hukuk tanımıyor. Yolun sahibi sadece kendileriymiş gibi davranıyor. Oysa herkes eşit haklara sahip. Okulda kapsamlı bir trafik eğitimi verilmeli. Trafikte sevgi ve saygı eksikliği söz konusu." Çal, son olarak, araç sürücülerini daha duyarlı olmaya davet etti.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum