Vehbi Efendi anıldı
Milli Mücadelenin önemli isimlerinden, Mekteb-i Hukuk Müderrisi, Konya eski Müftüsü, Osmanlı dönemi Meclis-i Mebusan üyesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi birinci dönem Konya Milletvekili Yalvaçlı Ömer Vehbi Efendi, Musalla Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Ömer Vehbi Efendi’nin hayatını anlatan bir konuşma yapan gazeteci yazar İhsan Kayseri, “Ömer Vehbi Efendi 1870 yılında Isparta’ya bağlı Yalvaç kasabasında dünyaya gelmiştir. İlk tahsilini Yalvaç’ta yapmış daha sonra medrese eğitimi almış, akabinde de Konya’ya yerleşerek tahsil hayatına devam etmiştir. Eğitim hayatından sonra mahkeme azalığına atanmış, bir süre bu görevinde kaldıktan sonra Mekteb-i Hukuk Müderrisliğine getirilmiştir” dedi.
Ömer Vehbi Efendi’nin Osmanlı döneminde Meclis-i Mebusan üyeliğine seçildiğini de kaydeden Kayseri, “Konya’da yaşanan Delibaş isyanı sırasında ara buluculuk yapıp isyanın bastırılmasına öncülük edenler arasında yer almıştır. Konyalılar tarafından (Artin Cemal) olarak anılan dönemin Valisi bir sabah trenle İstanbul’a kaçında şehir Valisiz kalmış, Ömer Vehbi Efendi’de şehrin ileri gelenlerini Belediye binasında toplayarak bir Vali seçilmesini önermiş, Türkiye’de ilk kez yaşanan bu olayda da kendisi halk tarafından Vali seçilmiştir” şeklinde konuştu.
Milli Mücadele döneminde Ömer Vehbi Efendi’nin (Müdafaa-i Milliye) teşkilatını kurup başkanlık ettiğini de anlatan Kayseri, “Osmanlı Meclisi kapatılınca Ömer Vehbi Efendi Konya’ya dönmek ister. Ancak, Atatürk kendisini Ankara’ya davet eder. Bu ziyaretten sonra Ömer Vehbi Efendi 1. Meclis’te milletvekili olarak görev alır. Şer’iye ve Evkaf Vekaleti ile Komisyon Başkanlığında bulunmuş, mecliste 80 konuşma yapıp,6 kanun teklifi vermiştir. Milletvekilliğinden sonra Konya Müftülüğüne dönmüş, bir gün Musalla Mezarlığı’nda bir yağmur duasına çıkılmış. Duayı müteakiben şiddetli bir yağmur başlamış, hoca efendi o yağmurda Devle Mahallesi’ndeki evine yürüyerek giderken hastalanmış, 26 Mayıs 1927 tarihinde de vefat etmiştir” dedi.
Emekli Doç. Dr. Hasan Özönder de Yalvaçlı Ömer Vehbi Efendi gibi insanların, abide-i şahsiyetler olduğunu belirterek “Toplumda kanaat önderi olmuş bu gibi isimlerin yaşatılması için bir şeyler yapılması gerek. En azından Musalla Mezarlığı içinde kabir istikametlerini gösteren levhalarla bu işe başlanmalıdır” dedi. Daha sonra İsmail Detseli’nin Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Namık Ceyhan’ın duasıyla program sona erdi.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.