Vatandaş kredi kartı borcunda rekor batakta: ilk 10 ayda takipteki alacak 30 milyar TL'yi aştı!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) verilerinden yapılan analizlere göre, 2024 yılının ilk 10 ayında bireysel kredi kartlarında takipteki borç miktarı 30 milyar TL’yi aşmış durumda. Bu tablo, vatandaşın artan borç yükü altında giderek daha fazla sıkıştığını gözler önüne seriyor. BDDK verilerine göre, yılın başından Kasım ayına kadar geçen süreçte bireysel kredi kartlarında takibe düşen alacakların yüzde 65,2’si, kurumsal kredi kartlarında ise yüzde 49,9’u bu dönemde birikti. Ocak ayında 16 milyar TL olan bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacak miktarı, Kasım başı itibarıyla 46 milyar 133 milyon TL’ye yükseldi. Yalnızca 10 ayda takibe düşen borçlarda yaşanan bu hızlı artış, vatandaşın finansal dengesini korumakta zorlandığını ve kredi kartı borçlarının ödeme güçlüğü yarattığını gösteriyor.
TAKİPTEKİ KART SAYISI ARTIYOR
Takipteki kredilerde artış eğilimi sürüyor. Faizlerdeki yüksek seyir ve eriyen alım gücü nedeniyle taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerinde zayıf seyir izlenirken, bireysel tarafta özellikle takibe düşen kredi kartı alacaklarındaki büyüme dikkat çekiyor. Bu yılın 10 aylık döneminde bireysel krediler ve kredi kartlarında takibe düşen alacaklar yüzde 111 artarken, bu oran kredi kartı borçlarında yüzde 200’e yükseldi. Yüksek faizler ve satın alma gücündeki kayıplar, bireysel kredi kartlarında ilk 10 ayda 30 milyar TL’den fazla alacağı takibe düşürdü. Bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacakların yüzde 65,2’si, kurumsal kredi kartlarında yüzde 49,9’u son 10 ayda takibe düşenlerden geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) verilerinden yapılan hesaplamaya göre, bu yılın ilk 10 ayında (5 Ocak – 1 Kasım) takibe düşen alacak miktarının toplam takibe düşen içindeki oranı çok yüksek görünüyor. Bireysel kredi kartlarında, toplam takibe düşen alacakların yüzde 65,2’si bu yıl ilk 10 ayda takibe düşenlerden oluşuyor. 5 Ocak itibariyle bireysel kredi kartlarında toplam takibe düşen alacak miktarı 16 milyar iken, 1 Kasım’da bu rakam 46 milyar 133 milyon lira. Dolayısıyla toplamın 3’te 2’si bu yılın ilk 10 ayında gerçekleşmiş görünüyor.
VATANDAŞ KREDİ BATAKLIĞINDA
Bunun etkisiyle “tüketici kredileri + bireysel kredi kartları” bakiyesinde de ilk 10 ayın payı yüzde 51,3’e gelmiş. Tüketici kredilerinde de bu yıl ilk 10 ayın payı, toplamda yüzde 38 gibi yüksek bir orana denk geliyor. Durum kurumsal kredi kartlarında da çok parlak değil. 5 Ocak 2024’te bakiyesi 3 milyar 647 milyon lira. 10 ay sonra, 1 Kasım’da bakiyesi 7 milyar 273 milyar lira. Özeti, burada da yüzde 49,9 artış olmuş. Taşıt kredilerinde takibe düşün toplam kredilerin yüzde 37,5’i, konut kredilerinde yüzde 26,9’u, ihtiyaç kredilerinde yüzde 38,2’si bu yıl ilk 10 ayda takibe düşenlerden geliyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.