Vatandaş araç muayene ücretlerine 'Bu bir soygun' diyor!

Vatandaş araç muayene ücretlerine 'Bu bir soygun' diyor!

TÜVTÜRK araç muayene ücretlerine zam yapıldı. Bakım ve onarım yapılmamasına rağmen bir araçtan yaklaşık 500 TL'ye yakın muayene ücreti alınıyor.

TÜVTÜRK'ün uyguladığı yüksek muayene ücretleri vatandaşın bütçesinde yangın çıkardı. TÜVTÜRK muayene ücretlerine itiraz eden vatandaşlar yetkilileri göreve çağırdı. Vatandaş peş peşe gelen zamlarla mücadele etmeye çalışırken bir vurgun da TÜVTÜRK'ten geldi. Şirketin tahsil ettiği muayene ücreti sürücüleri adeta bezdirdi.

MUAYENE FİYATI TAVAN YAPTI!

2019 yılında muayene ücretleri, otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde 377,60 lirayken otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklarda 279,66 liraydı. Traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde ise 142,78 lira olarak belirlenmişti. TÜVTÜRK, otomobillerde egzos pulu ile birlikte 422 TL, otobüs ve kamyonlar için 544 TL, traktör ve motosikletler için ise 174 TL muayene ücreti alıyor. Binek araçlar 2 yılda bir muayeneden geçmek zorunda olurken, ticariler de bu muayeneyi her yıl yaptırmak zorunda bırakılıyor.

3-2.jpg

VATANDAŞ 'BU BİR SOYGUNDUR' DİYOR

Sosyal medya üzerinden bu konu ile ilgili rahatsızlığını dile getiren yüz binlerce vatandaş, TÜVTÜRK'ün 10 dakikalık muayene için aldığı 422 TL'nin bir nevi soygun olduğunu ifade etti. Bakım, onarım, parça, yağ ve su değişme olmamasına rağmen alınan bu afaki ücretin vatandaşın bütçesini ciddi şekilde zorladığı biliniyor. Ayrıca TÜVTÜRK'te kredi kartı da geçmiyor. Araç muayenesi için sürücülerden nakit para alınıyor. Vatandaş, TÜVTÜRK'ün haksız kazanç elde ettiğini söylüyor. Bu fiyat politikasının haksız olduğunu aktaran vatandaşlar, ücretin düşürülmesini talep ediyor. Vatandaş bir de “Bu vurguna kim dur diyecek, Özel hastanede bir profesöre muayene olsan bu kadar para ödemezsin” paylaşımları yaparak, yetkililerin bir an evvel soruna çözüm bulmasını istiyor.

GECİKME ZAMMI DA ALIYORLAR!

Pandemi süreci sonrasında TÜVTÜRK'te bir yoğunluğun olduğu, randevuların muayene günü geçmesine rağmen çok sonraya verildiği de öğrenildi. Araç muayenesini mecburi olarak normal süresinden birkaç gün sonra yaptıran sürücüler, gecikme zammı da veriyor. 5 günlük gecikme zammının 17 TL civarında olduğu biliniyor. TÜVTÜRK'ün en küçük bir eksiklikte sorun çıkardığı, araçları muayeneden geçirmediği noktasında da vatandaşın isyanı oluyor. Vatandaş, “Kontrolde bir eksiklik çıksa, yaptırıp gel deniliyor. Bunu söylerken bile ukala bir tavır içine giriyorlar. Vatandaştan o kadar para aldıkları yetmemiş gibi bir de insanları azarlıyorlar. Özelleştirilen kurumlar denetimsizlikten dolayı halka resmen Çin işkencesi çektiriyor ” diyor.

SÜRÜCÜLER SICAĞIN ALTINDA SAATLERCE BEKLİYOR

Muayene için TÜVTÜRK önünde uzun kuyruklar da oluşuyor. Muayene sırası bekleyen vatandaşlar, saatlerce sıcağın altında beklemek zorunda kalıyor. Sürücüler, “Muayene için beklediğimiz sırada bize ne bir çay ne bir su veriliyor. Hizmet anlayışı da sıfır. TÜVTÜRK'ün vatandaşa muamelesi de ciddi şekilde sıkıntılı. Bu alanda bir tekelleşme var. Yetki sadece TÜVTÜRK'ün eline verilmiş, böyle olunca bunlara kimse ses çıkaramıyor” diyor.

adsiz.jpgTüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç

MUAYENE ÜCRETİNİ BAKANLIK BELİRLER

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, artan muayene ücret fiyatları ile ilgili şunları söyledi: “Araç muayene ücretini belirleyen kurum, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığıdır. Bakanlığın fiyatları tekrardan bir gözden geçirmesi gerekir. TÜVTÜRK'te yapılan sadece rutin bir kontrol. Alınan ücret ise çok yüksek. Muayene ücretlerinin daha uygun rakamlara ayarlanması gerekiyor. Aracın vergi, sigorta yükü, kasko ve birçok gideri var. Özellikle binek araçlarda daha uygun bir tarifenin belirlenmesi gerekiyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum