Van’da Kanser Haftası Etkinlikleri

Van’da Kanser Haftası Etkinlikleri
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bazı etkinlikler düzenlendi.Etkinlikler kapsamında Van Bölge Eğitim v...

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi tarafından 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle bazı etkinlikler düzenlendi.

Etkinlikler kapsamında Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi binası içinde stant açılarak kanser taramaları konularında halkı bilgilendiren ekipler, broşürler dağıtarak sigaranın zararlarını anlattılar. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Van Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Semra Gümüş Gündüz, kanserin vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir hastalık grubu olduğunu söyledi. Gümüş Gündüz, “Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir. Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir. Yeni yayımlanan dünya kanser istatistiklerine göre; ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanser, önlenebilir bir hastalıktır. Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması, tedavi ve teşhis olanaklarının giderek artması ve yapılacak taramalar ile erken teşhis imkânlarının olması, kanserle mücadele için yapılan çalışmaları daha da önemli kılmaktadır. Kansere karşı alınacak önlemlerde temel ilke, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda ülkemizde her yıl nisan ayının ilk haftası Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiştir” dedi.

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak temel hedeflerinin toplumda farkındalık oluşturarak kanser vakalarının azaltılabilmesini sağlamak olduğunu dile getiren Dr. Semra Gümüş Gündüz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturabilmek adına çalışmalarımız devam etmektedir. Kanser konusunda eğitimler, afiş ve broşür dağıtımı, kanser erken teşhis ve eğitim merkezi (KETEM) hakkında bilgilendirme ve yönlendirmeyi de içeren standımızda çalışmalar yapmaktayız. Hizmet içi eğitimler kapsamında müdürlüğümüz çalışanlarına kanser konusunda eğitimler verilmektedir. Kanserden korunmada en önemli nokta erken teşhistir. Sigara, dengesiz beslenme, obezite ve kontrolsüz olarak güneş ışınlarına maruziyet kansere neden olan faktörlerin yüzde 90’ını oluşturmaktadır. Bu nedenle sigara içilmemesi, doğal ve dengeli beslenme, fazla kiloların verilmesi ve düzenli egzersiz yapılması, güneş ışığından uygun sürelerde yararlanılması, kanserden korunmada alınacak temel önlemlerdir.

Kanserden korunmak, kanser tedavisinden her zaman daha kolay ve daha ucuzdur. Kanserle ilgili bilgilerimizin artması ve erken tanı-tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ile artık kanserle mücadelede daha güçlüyüz.

Bu yüzden diyoruz ki, kanser önlenebilir bir hastalıktır. Erken teşhis hayat kurtarıcıdır.”

Kanserle mücadele konusunda taramalara ve eğitimlere aralıksız devam edildiğini ifade eden Dr. Semra Gümüş Gündüz, “KETEM’de taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır. İlimizde kanser tarama programları çerçevesinde aile sağlığı merkezlerimize ve Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasında hizmet vermekte olan KETEM’e başvuran 30-65 yaş aralığındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş aralığındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünde taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüm halkımıza sağlıklı ve kansersiz günler diliyorum. Unutmayalım tarama bir saatinizi, kanser hayatınızı alır” şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.