Vali Altıparmak: “ipek Yolu’ndaki Demiryolu Hızlı Tren Bağlantısı Biran Önce Geliştirilmeli”

Vali Altıparmak: “ipek Yolu’ndaki Demiryolu Hızlı Tren Bağlantısı Biran Önce Geliştirilmeli”
Atatürk Üniversite ‘İpek Yolu Kültürel Buluşması”na ev sahipliği yaptı.“İpek Yolu Ülkelerinin Kültür Diyaloğu” isimli sempozyumda konuşan Vali Dr. Ahmet Altıparmak, deniz yolu ile beraber önemini kayb...

Atatürk Üniversite ‘İpek Yolu Kültürel Buluşması”na ev sahipliği yaptı.

“İpek Yolu Ülkelerinin Kültür Diyaloğu” isimli sempozyumda konuşan Vali Dr. Ahmet Altıparmak, deniz yolu ile beraber önemini kaybeden İpek Yolu üzerinde demiryolu ulaşımının sağlanması gerektiğini söyledi. Demiryolunun ülkeler arası iletişimi de artıracağını belirten Vali Altıparmak, “Düşünsenize, Pekin’den kalkan bir hızlı teninin o hat üzerinde Tebriz’den Erzurum’a, Erzurum’dan İstanbul’a, İstanbul’dan da Avrupa’nın merkezine kadar ulaşması muhteşem olur” dedi.

Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Büyükşehir Belediyesi’nce “İpek Yolu Ülkelerinin Kültür Diyaloğu” isimli sempozyumu düzenlendi. Erzurum’un İpek Yolu ticaretinin en önemli duraklarından biri olması sebebiyle düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Dr. Ahmet Altıparmak, ticaretin ve ulaşımın önemine dikkat çekti. İpek Yolu’nun deniz yolu ile beraber eski önemini kaybettiğini hatırlatan Vali Altıparmak, “Mutlaka ve mutlaka demir yolunun, hızlı tren yolunun İpek Yolu güzergahına mutlaka girmesi lazım” dedi. Nenehatun Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Vali Dr. Ahmet Altıparmak, AK Parti Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Çin Büyükelçisi Yu Hong Yang, çok sayıda diplomat, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

“İpek Yolu Ülkelerinin Kültür Diyaloğu” isimli sempozyumda konuşan Vali Ahmet Altıparmak demiryolunun önemine değindi. İpek Yolu’nun geçmişte toplumlara büyük kazançlar sağladığını vurgulayan Vali Altıparmak, ticaretin önemine değinerek, İpek Yolu üzerinde demir yolu ulaşımının hızlıca geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Sanatın, edebiyatın ve dostlukların ticaret üzerinden geliştiğini belirten Vali Altıparmak, “Kalıcı olan ticarettir. Bunun arkasından kültür, sanat, edebiyat ve dostluklar zaten geliyor. Dolayısı ile ticaret gerçekten önemli. Ama İpek Yolu zamanla önemini kaybetti, deniz yoluna kaydı. Bunun kaymış olması yeni dönemde yeni bir açılımın olmayacağı anlamına gelmez. Mutlaka ve mutlaka demiryolunun, hızlı tren yolunun İpek Yolu güzergahına mutlaka girmesi lazım. Düşünsenize, Pekin’den kalkan bir hızlı teninin o hat üzerinde Tebriz’den Erzurum’a, Erzurum’dan İstanbul’a, İstanbul’dan da Avrupa’nın merkezine kadar ulaşması muhteşem olur. Her şeyden önce gençlerle, emeklilerle beraber ticaret erbabını, sanatçıyı da bu ülkeler arasında iletilişimi sağlamak amacıyla harekete geçirir” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.