Valerie Amos: Suriye Krizi Bölge Ülkelerini Etkiliyor

Valerie Amos: Suriye Krizi Bölge Ülkelerini Etkiliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye krizinin başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerini; insani, ekonomik ve sağlık konularında olumsuz etkilediğini söyledi. Valerie Amos,...

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye krizinin başta Türkiye olmak üzere bölge ülkelerini; insani, ekonomik ve sağlık konularında olumsuz etkilediğini söyledi.

Valerie Amos, beraberindeki AFAD Başkanı Fuat Oktay, Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi ve Şanlıurfa milletvekilleri ile Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde IŞİD saldırısından kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin kaldığı YİBO'yu ziyaret etti. Sığınmacılar için kampa dönüştürülen okulda inceleme yapan Amos, yetkililerden bilgi aldı, Kobanili çocuklarla yakından ilgilendi.

Kamptaki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan, Valerie Amos, sığınmacılara yaptığı yardımlar nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti.

Kobani'den gelen sığınmacıların Suruçlularla birlikte kalmalarından etkilendiğini ifade eden Amos şunları söyledi: "Yerel ve ulusal otoritelerin, AFAD ve STK'ların nasıl çalıştığını yerinde gördüm. Burada sadece 5 bini aşkın Suriyeli var. Buradaki topluluğun yarısının çocuk olduğunu biliyoruz. Bu çocukların psikolojik desteğe ihtiyacı var. Bu çocuklar koruma altındalar. BM, UNICEF ve AFAD ile birlikte çalışıyorlar. Burada kalıcı olarak yapılacak bir kamp çalışması var. Burası geçici olarak hizmet veriyor. Suriye krizinin bugün bu bölgede özellikle Türkiye, Irak ve Ürdün'e büyük etkisi oldu. Ülkenin içinde de artan sayıda insan hakları ihlallerini görüyoruz. Dört yıla yakın süreden çalışmada şu an 900 bin biyometrik olarak kayıt altına alınmış kişinin olduğunu biliyoruz ama sayıların 1,6 milyonu aştığını görüyoruz. Bu krizlerin ekonomilere, sağlık sistemine etkisi var. Çok büyük insani etkisi var, kendi gözlerimle gördüm bugün. Çocuklar kesinlikle görmemeleri gereken, asla görmemelerini istediğimiz sahnelere şahit oldular. Anneleri çaresizce ailelerini birlik içinde tutmaya çalışıyorlar. Tabii ki uluslararası camiya yapması gerekeni en iyi şekilde yerine getirmeli. IŞİD'in Irak ve Suriye'de ilerlemeye başladığı durumlarda güvenlik konusuyla ilgili tedbirler alınmalı ki Suriye'nin çocuklarının güvenliği ve geleceği güvence altına alınabilsin. Tekrar öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve Türk insanına teşekkür ediyorum."

AFAD Başkanı Fuat Oktay ise Türkiye'nin Suriye krizinin ilk gününden beri takipçisi olduğunu ve 1 milyon 600 bin mülteciye kapılarını açtığını kaydetti. Mültecilerin Türkiye'ye 4.5 milyar lira maliyeti olduğunu hatırlatan Oktay, uluslararası camianın ise sadece 206 milyon dolar katkısının bulunduğunu ifade etti.

Valerie Amos'a ziyareti sırasında AFAD Başkanı Fuat Oktay, Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi ile Şanlıurfa milletvekilleri Abdülkerim Gök ile Seyit Eyyüpoğlu da eşlik etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.