Uzun ömürlü akü için, düzenli bakım yaptırın

Uzun ömürlü akü için, düzenli bakım yaptırın

EAS Aküleri Konya Bölge Müdürü Çimen: ''Akünün ömrünün uzun olmasındaki temel mantık periyodik bakımlarının yapılmasıdır'' -''Araca ilave bir tesisat (müzik sistemi gibi) takıldığında, akünün kapasite

Araçların çalışma sisteminin ayrılmaz parçası olan aküde, özellikle kış aylarında meydana gelen arızaların sebebinin, akülerin düzenli bakımının yapılmamasından kaynaklandığı belirtildi.

EAS Aküleri Konya Bölge Müdürü İsa Çimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akülerde öncelikle temizlik ve sağlam bağlantıların olması gerektiğini söyledi.

Aracın elektrik donanımında meydana gelen arızalardan akülerin de etkilendiğine dikkati çeken Çimen, ''Aracın marş, şarj sistemlerinin sağlam olduğundan emin olunmalı ve araçta elektrik kaçağının olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir'' dedi.

Araca uygun kapasiteli akünün seçilmesinin de akünün verimliliği açısından son derece önemli olduğuna değinen Çimen, şöyle devam etti:

''Akünün içerisindeki elektrolitin yoğunluğuna bakın. Eğer elektrolitin yoğunluğu, seviyesi düşükse kesinlikle saf su koyun, asitli bir su koymayın. Şarj edilmesi gerekiyorsa zaman kaybetmeden şarj edin. Kutup başlarına madeni veya gres yağı yerine vazelin sürün. Çünkü madeni yağ ve gres yağı petrol türevidir ve yanıcıdır. Bağlantıların devamlı kontrol edilip gevşek olmamasına dikkat edilmeli.''

Bazen araçtan kaynaklanan sıkıntıların da oluştuğunu hatırlatan Çimen, ''Araç bazen deşarj oluyor ve akü boşalıyor. Böyle durumlarda akünün servisde şarj edilmesi gerekiyor. Bazı sürücülerimiz, aracın kendiliğinden şarj edeceğini düşünüyor ama aracın tekrar şarj etmesinden dolayı aküde yanma meydana gelebiliyor'' diye konuştu.
   
-En sık gelen şikayetler-
   
Çimen, müşterilerinden gelen şikayetlerin başında aracın elektronik sistemindeki sorunlardan kaynaklı akü arızalanmaları olduğunu belirtti.

Şarj-marş sistemindeki elektrik kaçağının, akünün deşarj konuma geçmesine neden olduğunu vurgulayan Çimen, şunları kaydetti:

''Böyle meydana gelen arızaların bir kısmı kurtarılabilir ama bir kısmı kurtarılamaz seviyelere geliyor. Araca uygun kapasiteli akünün seçilmemesi bunun en büyük nedenini oluşturuyor. Araca ilave bir tesisat (müzik sistemi gibi) takıldığında, akünün kapasitesinin mutlaka büyütülmesi gerekir. Böyle durumlarda şarj sistemine müdahale edilmesi bile gerekebilir. Araç çalışmazken farların uzun süre açık bırakılmaması, müzik sisteminin açılmaması gerekir.''

Garanti belgesinde bulunan kullanım talimatının, akü ve bakım konusunda genel bilgi vereceğini vurgulayan Çimen, sürücülere aküde meydana gelen sorunların çözümü için şu tavsiyelerde buldu:

''Aracınız geç çalışıyorsa nedenleri, yakıt sistemi, ateşleme sistemi, kablolardaki direnç, kelepçeler, motor kayışındaki gevşeklik, marş dinamosu arızalarından kaynaklanabilir. Bu nedenle, aracınızın periyodik marş sistemi, ateşleme sistemi ve şarj sistemini de mutlaka kontrol ettiriniz. Kutup başlarında oksitlenme görürseniz kutup başlarının üzerine sıcak su dökerek kullanmadığınız bir diş fırçası ile temizleyiniz. Akünüz özellikle yıllık 20 bin kilometreden fazla kullanılıyorsa, elektrolit düzeyi ve yüzey voltajını her 6 ayda bir kontrol ettirmeyi unutmayınız. Kış öncesi ve sonrası kontroller akünün ömrünü uzatır. Akünün bakımını kendiniz yapacaksanız elektrolit düzeyini yükseltmek için mutlaka saf su kullanınız. Ekleyeceğiniz her türlü farklı sıvı akünüze zarar verir.'' 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.