Uzmanlardan saman nezlesi uyarısı

Uzmanlardan saman nezlesi uyarısı

Yazın habercisi ilkbaharla birlikte birçok kişiyi tehdit eden alerjik hastalıklara karşı önlemlerin alınması ve yaşam kalitesinin bozulmadan bu dönemin geçirilmesi gerekmektedir.


Toplumun yüzde 25-30’unun yaşadığı bir sorun olan alerjik hastalıklar aksırık, sulu burun akıntısı ve kaşıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve kaşıntı, gözlerde kızarıklık, boğazda kuruma, yanma ve gıcıklama, öksürük, yorgunluk gibi şikayetlerle kendini gösteriyor.
Konya Özel Selçuklu Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fatih Çağlak, halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit hastalığının her yaşta görülebilen ancak daha çok çocukluk ve erken gençlik döneminde ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi.
Alerjik Rinit’in burun iç kısmını ve genzi kaplayan mukoza tabakasının inflamasyonundan kaynaklandığını ifade eden Dr. Fatih Çağlak, kişinin bulunduğu ortamda var olan alerjenlerin burnun iç yüzüne yapışması ya da bu alerjene karşı hassasiyeti olan kişilerin burnunda mikrobik olmayan bir iltihap (inflamasyon) sonucu ortaya çıkması ile hastalığın şikayetlerinin ortaya çıkacağını söyledi.
Alerjik rinitin kişiden kişiye değişiklik gösteren bir süreç izlediğini belirten Dr. Çağlak, “Bu dönemde bazı kişiler çok ağır reaksiyonlarla karşılaşırken, kimileri de son derece hafif ve rahat bir dönem geçirebilirler. Özellikle iş hayatında bulunan yada sürekli açık havada çalışmak zorunda olanlar ağır bir süreçle karşı karşıya olurlarsa yaşam kalitelerinde olumsuzluklarla karşılaşmaktadırlar” dedi.
Alerjik rinite sebep olan etkenlerden tamamen uzaklaşmanın neredeyse mümkün olmadığından söz eden Özel Selçuklu Hastanesi KBB Uzmanı Fatih Çağlak, “zira bu etkenler yaşadığımız hayatın içinde vardır. Öyle ki havada bulunan herhangi hayvan ve bitki proteinleri göz,burun,boğaz üzerindeki zarlara gelip yapışabilirler.Polenler,hayvan türleri, toz ve akarlar, mantar sporları,küçük partiküller sık karşılaştığımız sebeplerdendir.Bu maddeler ilkbaharla birlikte yeşeren çimenler, açan çiçekler, yeni iklime hazırlanan ağaçlarla belirginleşirler” dedi. Alerjik rinitin bir çok çeşidi olduğunu aktaran Dr. Çağlak bunlardan bir kısmı dönemsel (mevsimsel) bir kısmı ise sürekli olabilir” diye konuştu.
Bütün bunlara rağmen bazı önlemlerin alınabileceğinin altını çizen Özel Selçuklu Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Fatih Çağlak, şunları söyledi: “Alerjen nedenlerin araştırılıp uygun tedavinin seçilmesi başta olmak üzere bazı tedbirler alınabilir. Polenlerden kaynaklanan alerji konusunda bir tedbir zor olabilir. Ancak polenlerin en fazla olabileceği (06.00 – 11.00) vakitlerde iç mekanlarda olmak, maske kullanmak, saç temizliğine, ağız, burun, kulak hijyenine dikkat etmek, gün içinde ellerle beraber sık sık temizlemek, gözlük kullanmak, bahçe ile uğraşmak gibi açık hava işlerinde maske, şapka, gözlük, eldiven tercih etmek gerekebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.