Uzmanlar mevsimsel grip aşısı olmayı da tavsiye ediyor
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Ural, domuz gribi diye adlandırılan pandemik H1N1 virüsünün insanları gerektiğinden fazla endişelendirdiğini belirterek, "Bu endişenin başlıca nedeni grip sonrası görülen akciğer komplikasyonlarının ağır bir şekilde ilerlemesi. Ama bu riskin halk arasında görülme riski binde bir civarında. Yani bin insanda bir kişi bu hastalığı ağır geçiriyor. Meksika'dan yayılan bu virüs daha bir yıl geçmeden şu ana kadar 550 bin kişiyi etkiledi. Bunlardan 6 bini hayatını kaybetti. Rakam büyük gibi gözükse de hastalık yakından takip edildiği için rakam yüksek. Şu an için artık tarama çalışmaları yapılmıyor. Gelen bütün grip vakalarına domuz gribi tanısıyla tedavi uygulanıyor" dedi.
MEVSİMSEL GRİP AŞISI DA OLUNMALI
Domuz gribi aşısı kadar mevsimsel grip aşısının da olunması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Onur Ural, "Domuz gribi aşısı sadece domuz, kuş ve insan karışımından meydana gelen virüse karşı insanları koruyor. Mevsimsel grip aşısı ise 3 alt gruptan oluşan bir aşı. Domuz gribi ile mevsimsel grip virüsünün aynı vücutta birleşmesi sonucu daha güçlü bir virüs ortaya çıkabilir. Bu riski önlemek adına insanlar domuz gribi aşısının yanında mevsimsel grip aşılarını da olmalıdır" şeklinde konuştu.
Son günlerde tartışılan insanların zatürre aşısı olup olmaması konusuna da değinen Onur Ural, "Zatürree aşısını sadece önemli risk grubundaki insanlara tavsiye ediyoruz. Bunlar dalağı olmayan, bağışıklık sistemi baskılanmış, 65 yaş üstü olan insanlara öneriyoruz. Ama her insanın zatürre aşısı olması çok gereksiz ve büyük masraf demek. Çünkü bu hastalık bir çok virüsten kaynaklanabiliyor" şeklinde ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.