Uzman isimden Beyşehir gölü için kokutan tahmin: 10 yıla bir avuç su kalır!

Uzman isimden Beyşehir gölü için kokutan tahmin: 10 yıla bir avuç su kalır!

Konya'da barajların doluluk oranı dibi gördü. 6 ay önce Altınapa'da doluluk oranı yüzde 51 iken şimdi yüzde 23'e düştü. Mart ayında doluluğun yüzde 27 olduğu Bağbaşı Barajı'nda ise bu oran yüzde 24'e geriledi.

Konya'da barajların doluluk oranı dibi gördü. 6 ay önce Altınapa'da doluluk oranı yüzde 51 iken şimdi yüzde 23'e düştü. Mart ayında doluluğun yüzde 27 olduğu Bağbaşı Barajı'nda ise bu oran yüzde 24'e geriledi. Şehirdeki genel doluluk oranı yüzde 39'dan, 23,5'e düştü Sulama ve içme suyu temini amacı ile 1963-1967 yılları arasında inşa edilen Altınapa Barajı ile Göksu Nehri'nin kolu Eğiste Deresi üzerinde Mavi Tünel projesine su sağlamak amacıyla yapılan Bağbaşı Barajı kuraklıktan dolayı can çekişiyor. Her iki barajda da son 6 ay içinde doluluk oranı azaldı. Vahşi sulama ve derelerin üzerine göletlerin inşa edilmesi su kaynaklarına vurulan en büyük darbe oldu. Bunun yanı sıra, yer altı suları da her geçen yıl çekiliyor. Şehirdeki iklimsel anormalliklerin artıyor, merkeze eskisi gibi kar yağmıyor.

5-3-adnan-pinar-hoca.jpg

BARAJLARDA SON 6 AYIN ACI TABLOSU!

Bu yılın mart ayının son haftasında Konya'daki barajlarda doluluk oranı bugüne göre hayli yüksekti. Mart ayında Altınapa'da doluluk oranı yüzde 51 olarak ölçülürken, şimdi bu oran yüzde 23'e düştü. Altınapa'da doluluk oranı yüzde 50'den daha fazla azaldı. Bağbaşı Barajı'nda ise doluluk oranı yüzde 27'den, yüzde 24'e geriledi. Son 6 ayda Konya'nın genel doluluk oranı da yüzde 39'dan, yüzde 23,5'e düştü.

5-2-bagbasi.jpg

YAĞIŞ DENGESİZLİĞİ FAYDAYI YOK EDİYOR!

NEÜ Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Pınar, son yıllarda Konya'nın yıllık ortalama yağış miktarının aslında aynı olduğunu fakat yağış dengesizlikleriyle birlikte yağıştan elde edilecek faydanın sağlanamadığını belirtti. Yağması gereken dönemde yağışın olmadığını, yağmayacak zamanda da kısa sürede şiddetli yağışın düştüğünü ifade eden Pınar, “Kısa sürede 3-5 ayda yağacak yağmur, bir bakıyorsunuz birkaç günde şiddetli şekilde düşmüş. Böyle olunca fayda sağlanamıyor. Yer altı su seviyesine faydalı olması gereken yağış, yüzeysel akışa geçiyor” şeklinde konuştu.

5-1-altinapa.jpg

DERELERİN ÜZERİNE GÖLET YAPTIK YER ALTI SUYUNU YAĞMALADIK!

Konya ve çevresi için yer altı su seviyesi ve barajlardaki doluluk oranını belirleyen en önemli faktörün kar yağışı olduğunu vurgulayan Pınar, daha sonra şunları kaydetti: “Konya'ya kışın kar yağar, bahar ayında erirdi. Erimeyle birlikte su ya barajlara gider ya da yer altı suyunu besler. Kışın Konya'da kar yağışının az olması büyük problem. İklimdeki değişiklikler ve anormalliklerin acısını çekiyoruz. Yağış olmayınca yer altı beslenemiyor. Zaten yer altı suyunu inanılmaz derecede yağmaladık ve yağmalamaya devam ediyoruz. Biz, doğanın dengesini bozduk. Havzadaki en küçük derenin bile kurak arazileri sulamak için üstünü kapattık, gölet yaptık. Çoğu derenin üzerine kapattık. Artık suyu kapattığımız alanlarda tutuyoruz. Derelerin akarak, sona ereceği yer ya barajdır ya da göl. Artık su buralara ulaşamıyor. Yanlış tarımsal uygulamalar ve her derenin üzerine gölet inşa edilmesi bizi bu duruma düşürdü.”

8-10 YILA BEYŞEHİR GÖLÜ'NDE BİR AVUÇ SU KALIR!

Konya'nın su potansiyelinin gittikçe azaldığını aktaran NEÜ Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bakın Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü bile hızla çekiliyor. Tahminim 8-10 yıla gölde bir avuç su kalacak. Konya'da su kaynaklarımız giderek azalıyor. Kaçınılmaz bir gerçek bu. Önceden bu mevsimde Konya'da çok yağmur yağardı. Kar yağışı başlayana kadar yağmur olurdu. Geçenlerde yağış aldık ancak kar yağışının besleme özelliği yağmurla sağlanmaz. Geçen kış Konya merkeze kar yağışı düşmedi.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum