Uzlaşma Komisyonu’nda Tam Mutabakat Sağlanamadı (2)

Uzlaşma Komisyonu’nda Tam Mutabakat Sağlanamadı (2)

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, 3. madde ile ilgili 4 partinin tam mutabakatı sağlanmadı, ancak mevcut anayasadaki hüküm üç parti tarafından aynen kabul edildiği için madde yeşil olarak yazıldı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, 3. madde ile ilgili 4 partinin tam mutabakatı sağlanmadı, ancak mevcut anayasadaki hüküm üç parti tarafından aynen kabul edildiği için madde yeşil olarak yazıldı. Komisyon’un MHP’li üyesi Konya Milletvekili Faruk Bal, BDP’nin kendi fikrinden taviz vermesi halinde maddenin tekrar görüşüleceğini belirterek, “Görüşülmezse de kabul edilmemiş sayılıyor.” dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun MHP’li üyesi Faruk Bal, toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bal, “Birinci madde devletin şekli ile ilgili, ikinci madde cumhuriyetin nitelikleri, üçüncü madde resmi dil, bayrak, istiklal marşı, başkent ile ilgili; dördüncü madde bunların değiştirilemezliği ile ilgili.” diye konuştu. MHP’nin ilk dört maddenin değiştirilemezliği yönündeki siyasi düşüncesinde kararlı olduğunu dile getiren Bal, “İki günde yapılan görüşmelerde birinci maddede tam bir mutabakat sağlanmıştır. İkinci maddede, cumhuriyetin temel nitelikleri konusunda bir mutabakat sağlanamamıştır. MHP olarak biz, elbette cumhuriyetin temel nitelikleri sosyal devlet, hukuk devleti, laik devlet kavramları önemlidir ama bunun yanında toplumun huzuru, refahı, toplumsal adalet gibi kavramlar da cumhuriyete bir perspektif veren ve sosyal hayatı bu perspektife göre düzenleyen önemli değerler olduğunu düşünüyoruz. Anayasa’nın ikinci maddesinin aynen yeni anayasada yer alması gerektiğini ifade ediyoruz. Tartıştığımız üçüncü maddede mevcut anayasadaki hüküm üç parti tarafından aynen kabul edilmiştir.” diye konuştu.

"AKP DİL İLE İLGİLİ ÇEKİNCESİNİ BİR KENARA BIRAKTI"

AK Parti’nin, dil ilgili çekincesini bir kenara bıraktığını savunan Bal, “Mevcut anayasada ne yazıyorsa üçüncü madde olarak AKP, CHP ve MHP aynen kabul etmiştir. BDP, bu mutabakata farklı gerekçelerle ve kabul edilemez bir metin ile katılmamıştır. Uzlaşma Komisyonu’nun aldığı karar gereği üç partinin mutabakat sağladığı alanda mutabakat sağlanmış oluyor, dolayısı ile üçüncü maddede komisyonun benimsediği yazım usulüne göre yeşile boyanmıştır. Burada bir mutabakat vardır.” ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, “Yani artık 60. madde de kabul edildi denilebilecek mi?” sorusu üzerine Bal, “Tabi bize göre kabul edilmiş denilebilir ama BDP’ye göre, itiraz ettiklerine göre kabul edilmiyor.” cevabını verdi. Bal, konuyla ilgili başka bir sorusu üzerine, şunları dile getirdi: “Bir tam mutabakat dediğimiz bir kavram var. Dört partinin de ‘evet bu doğrudur, hepimiz mutabakat sağlıyoruz’ dediği nitelikte maddeler vardır. Ama üç partinin de mutabık olduğu konularda yeşile boyamak sureti ile ileride tam mutabakat arayışı içine girdiğimiz maddeler de vardır. Bu üç madde ile ilgili değerlendirecek olursak, birinci madde tam mutabakat, tamamı yeşile boyandı, dört partili mutabakat; üçüncü madde ise üç parti mutabakat sağladığı için yeşile boyandı ama BDP buna karşı çıkıyor.”

"GÖRÜŞÜLMEZSE KABUL EDİLMEMİŞ SAYILIYOR"

Bir gazetecinin, “Yani bir kere daha tekrar görüşülecek.” şeklindeki sözleri üzerine Bal, “BDP kendi fikrinden bir taviz verirse elbette ki görüşülür, tam mutabakat sağlarız.” dedi. Başka bir gazetecinin, “Ama görüşülmezse de kabul edilmiş sayılmıyor, değil mi?” sorusu üzerine Bal, “Elbette tabi, görüşülmezse de kabul edilmemiş sayılıyor.” ifadesini kullandı.




CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.