Uzlaşma Komisyonu Çalışması 'Temel Haklar Ve Yargı' İle Sürecek

Uzlaşma Komisyonu Çalışması 'Temel Haklar Ve Yargı' İle Sürecek

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun CHP’li üyesi Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, "Temel hak ve özgürlükler ve yargı bölümleri ile devam edeceğiz.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun CHP’li üyesi Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, "Temel hak ve özgürlükler ve yargı bölümleri ile devam edeceğiz. Uzlaşılan 48 maddeye yeni maddeler ekleyeceğiz." dedi. AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, her komisyonun tabii bir çalışma süresi olduğuna dikkat çekerek, "Ben tabi süreyi mahalli seçimler olarak görüyorum ama mahalli seçimlerde çalışma imkanı belki aranabilir. Ben pek mümkün görmüyorum." diye konuştu. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in dün yaptığı açıklamayı eleştirdi. Kart, "Kesinlikle kabul edilemez bir sunuştu." ifadesini kullandı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, sona eren toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Komisyonun CHP’li Üyesi Süheyl Batum, "Bugün 48 madde üzerinde, bunun Meclis’e sunulması üzerinde görüşmedik. Çalışmalara nasıl devam edeceğiz bu konuda görüştük ve karara vardık. Biz Anayasa Komisyonu olarak dışarıdan gelen, kimden gelirse gelsin, baskılara kapalıyız. Dünyada anayasa yapan tüm ülkelere bakın. Ne bir yılda bitirmek zorundasın diyen bir ülke vardır ne de günde 10 saat çalışmanız lazım diyen bir ülke vardır." diye konuştu.

Bundan sonra çalışmaların uzlaşmaya dönük olarak nasıl devam edeceği konusunu tartıştıklarını aktaran Batum, "Şuna karar verdik. temel hak ve özgürlükler ve yargı bölümü ile devam edeceğiz. Bu 48 maddeye yeni maddeler ekleyeceğiz. Özellikle yargı ve temel hak ve özgürlüklerde aşağı yukarı 35’e yakın madde var. Bunlar üzerinde de uzlaşma sağlanamamıştı. Ama kabul edersiniz ki bir ülkede temel hak ve özgürlüler ve yargı çok önemli. Yarınki toplantıda bir yol planı çizeceğiz.” dedi. Çalışmaların tek yazım komisyonu ile devam edeceğini, danışmanların daha yoğun katılacağını aktaran Batum, “Geçen sene de çalışmıştık, yaz boyu çalışacağız." ifadesini kullandı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in komisyonun günde bir saat çalıştığı yönündeki eleştirisinin hatırlatılması üzerine Batum, "Bunlar doğru değil. 14 Mayıs’tan bugüne saydığımızda 400 küsur gün ediyor.Bu günlerin tamamında çalışmışız gibi, Cumartesi-Pazar, bayram, kongre zamanlarında çalışmış gibi, şu kadar saat dediğiniz zaman yanlış bir görüntü çıkıyor. Bunu Meclis Başkanımıza da söyledik." şeklinde konuştu.

İYİMAYA: TABİİ SÜRE AŞILAMAZ

AK Parti Ankara Milletvekili Ahme İyimaya, "Başbakanımızın teklifi tıkanmayı tamamen aşıcı olmasa dahi demokratikleşme adına önemli bir adım." değerlendirmesinde bulundu. Bir gazetecinin, "Meclis tatildeyken olağanüstü toplanma olabilir mi?" sorusu üzerine İyimaya, "Böyle bir iradenini ortaya çıkması, böyle partiler arası bir mutabakatın ortaya çıkması… Yani anayasayı 48, 50, 60 maddeyi mutabakat maddeleri ile birlikte esas alarak değiştirelim iradesinin ortaya çıkması halinde elbette ki olağanüstü toplantı gündeme gelebilir. Ancak şu anda şu saat itibari ile henüz tatile girmeyen Meclis’in olağanüstü toplantıya çağırılması gibi bir opsiyon bir olasılık söz konusu değil." dedi. Komisyonun çalışma süresi ile ilgili İyimaya, "Komisyon bugün süre konusunu değerlendirmedi. Aslında bu komisyon kendi iç hukuku içinde 2012 yılı sonunda kendi misyonunu tamamlaması gerekirdi. Üç defa uzatıldı. Bugün bu süreyi tartışmadık ama bir defa her komisyonun tabi ve mantıki süresi vardır. Diyelim ki 24. dönemdeyiz, 25. dönem; diyelim ki 22. dönemdeyiz, 23. dönemde de komisyon görevi kabul edebilir mi? Devam etmez. Makul süreyi bugün tartışmadık ama tabi süre hiçbir zaman için aşılamaz. Ben tabi süreyi mahalli seçimler olarak görüyorum ama mahalli seçimlerde çalışma imkanı belki aranabilir. Ben pek mümkün görmüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

CHP’Lİ KART: KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ BİR SUNUŞTU.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Sayın Başkan değerlendirmelerini yaptı ondan sonra da bizler kendi görüşlerimizi dile getirdik. Grubumuz adına ben çok ayrıntılı bir şekilde Sayın Meclis Başkanı’nın değerlendirmelerinde yaptığı yanlışlıkları çok açık şekilde ifade ettim." diye konuştu. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in, komisyon çalışmalarının atıl ve verimsiz bir şekilde sürdüğü algısı yarattığını söyleyen Kart, "Kesinlikle kabul edilemez bir sunuştu. Komisyonu adeta kamuoyunun önüne hedef olarak koymasının son derece yanlış olduğunu, haksızlık olduğunu ifade ettik. Komisyon, ne yapacaksa başarı anlamında da başarısızlık anlamında da bunun müştereken sonuçları olduğunu ifade ettik. Komisyon çalışmalarının Genel Kurul çalışmaları ile kıyaslanmasının da anlamsızlığını, yanlışlığını ifade ettik. " dedi.

Komisyon çalışmalarının yeterince verimli olmadığının bir gerçek olduğunu dile getiren Kart, "Ama bunun sebebi komisyon çalışmalarında görevi üstlenen arkadaşlarımızın isteksizliği ya da yeterince çalışmaması değildir. Müzakere iradesi konusunda grupların yeterince açık olmamalarıdır. Bu parti yönetimlerinden kaynaklanmaktadır, liderlerinden kaynaklanmaktadır. Danışman arkadaşlarımız çalışıyorlar. Yarın vekil arkadaşlarımız ile biraraya gelecekler. Bundan sonra ki çalışma takvimini süre olarak belirleyeceğiz. Ayrıca, öncelikle görüşülecek konu başlıklarını belirleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Çalışma takvimini süre olarak belirleyeceğiz sözlerini, ömür biçmek anlamında kullanmadığını kaydeden Kart, şöyle devam etti: "Burada yarın yapılacak görüşmelerde arkadaşlarımız bölüm başlıklarını belirledikten sonra orada bir hafta on gün içinde bir müzakere yapılacaktır. Sonra komisyon yazımını yapacaktır. Üçüncü yazım aşamasını, müzakere aşamasını sürdürecektir. Bu bir ay mı sürer, iki ay mı sürer bunun adını şimdiden koymak mümkün değil. Biz, ortaya çıkan taslağın kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini ifade ediyoruz… Bizim bu görüş ve talebimize AKP katıldı, BDP katıldı ama MHP katılmadı. Dolayısı ile bu konuda bir karar ortaya çıkmadı. Ama bunu illa diğer zaman içinde tekrar istişare edeceğiz."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.