'Uyuşturucu Bağımlılığı Halk Hastalığı Sorunu Oldu'

'Uyuşturucu Bağımlılığı Halk Hastalığı Sorunu Oldu'

Yeşilay Cemiyeti ve İstanbul Üniversitesi, uyuşturucu bağımlılığı konusunda bilimsel uygulamalı çalışmalar yapmak için işbirliğine gitti. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, geçmiş yıllarda uyuşturucu...

Yeşilay Cemiyeti ve İstanbul Üniversitesi, uyuşturucu bağımlılığı konusunda bilimsel uygulamalı çalışmalar yapmak için işbirliğine gitti. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, geçmiş yıllarda uyuşturucu ile mücadelede sadece polisiye tedbirlerin uygulandığını belirtti. Karaman, “Gelişen dünyada artık uyuşturucu mücadelesi, uyuşturucu bağımlılığı sorunu bir halk hastalığı sorunu olarak alınmaya başlanıldı ve tedbirler çeşitlendi. Dolayısıyla paydaşlar da çeşitlendi. Artık uyuşturucu ve bağımlılığı mücadelesi üniversite, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle gerçekleşecek.” dedi.

Yeşilay Genel Merkezi'nde Yeşilay Cemiyeti ve İstanbul Üniversitesi bağımlılık konusunda bilimsel uygulamalı çalışmalar yapmak için işbirliğine imza attı. Ayrıca iki kurum arasında bir de Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (UYGAR) protokolü imzalandı. Kurulacak merkezde bağımlılık çalışmalarında yeterli akademik araştırma ve uygulama altyapısını kurmak, için çalışmaların yapılması ve üniversite öğrencilerine meslek içi eğitim ve sertifika programlarıyla genç neslin eğitimine katkıda bulunulması hedefleniyor.

Kurulacak merkez hakkında Cihan Haber Ajansına açıklarda bulunan Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, “Üniversite bünyelerinde kurulan değişik bağımlılığa hasredilmiş en kapsamlı merkez olacak. Bu merkezde akademisyenler ile Yeşilay mensuplar, gönüllülerle özellikle üniversite mensubu olan gençler bir araya gelerek değişik sertifika programları, eğitim ve kurslar geçirecek. Sahaya uygulanabilen bir takım araştırmalar ve bunların saha uygulamalarını yapacaklar. Ve daha büyük hedefimiz olarak bağımlılığın her alanında yapılacak yüksek lisans ve doktora tezlerine burası bir mecra teşkil edecek.” diye konuştu.

Uyuşturucu ile mücadele konusunda artık polisiye mücadelenin yanında başka uygulamalarında yapılması gerektiğini ifade eden Karaman, “Bildiğiniz gibi ülkemizde son günlerde başta bonzai olmak üzere, uyuşturucu mücadelesi geçmiş 10 yıllarda bütün dünyada ve ülkemizde de bir polisiye mücadele, bir kriminal olay olarak alınmaktaydı, fakat gelişen dünyada artık uyuşturucu mücadelesi, uyuşturucu bağımlılığı sorunu bir halk hastalığı sorunu olarak alınmaya başlanıldı ve tedbirler çeşitlendi. Dolayısıyla paydaşlar da çeşitlendi. Bugün için artık hem dünyada hem de ülkemizde Ankara’da Sağlık Bakanlığının açıklayacağı gibi artık uyuşturucu ve bağımlılığı mücadelesi kamu kurumları, üniversite, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle gerçekleşecek.” açıklamasında bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.