Uyum Programı Öncesinde Ailelere Önemli Tavsiyeler

Uyum Programı Öncesinde Ailelere Önemli Tavsiyeler

Uyum programı kapsamında okullar erken açılıyor. Geçen yıllarda ana sınıfı ve birinci sınıflar için uygulanan programa bu yıl 5.sınıflar da eklendi. Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, özellikle ilk kez okula başlayacak öğrencilerin yaşayabileceği...

Uyum programı kapsamında okullar erken açılıyor. Geçen yıllarda ana sınıfı ve birinci sınıflar için uygulanan programa bu yıl 5.sınıflar da eklendi. Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, özellikle ilk kez okula başlayacak öğrencilerin yaşayabileceği uyum sorunlarıyla ilgili olarak ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ana sınıflar ve birinci sınıflar için uygulanan uyum programının kapsamını genişletti ve ortaokula başlangıç olan 5. sınıflar da uyum programına dâhil edildi. 8 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan uyum programı öncesinde aileler ve çocuklar heyecanlı. Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, çocukların okula başladığında yeni bir döneme girdiklerinden dolayı ebeveyninin desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Baykal, "Okula yeni başlayacaklar için en önemli sorun ailelerinden ayrı zaman geçirecek olmalarıdır. Bu durum çocukların okuldan korkmasına neden olmaktadır. Çocukların okul korkularının üstesinden gelebilmeleri için ailelerin ve öğretmenlerin yaklaşımları son derece önemlidir. Çocuklara okulun korkulacak bir yer olmadığı aksine yeni arkadaşlıkların kurulacağı, keyifli vakitlerin geçirileceği bir yer olduğu anlatılmalıdır." dedi.

Ailelere, okula alışma dönemine dair tavsiyelerde de bulunan Hakan Baykal, şunları dile getirdi:

"Çocuğunuzun içindeki korkuları yenmesi için sabırlı, soğukkanlı ve kararlı olun. Agresif tutumlar geliştirmeyin. Okula gitmesi için cesaretlendirin. Okula gitmek istemediğinde açık ve anlaşılır konuşarak, sebebini öğrenmeye çalışın. Birkaç günden fazla onunla derse girmeyin. Her zaman çocuğunuza yanında olabileceğiniz hissini verin. Öğretmenle işbirliği içinde olun. Korku ve tedirginlik 2 haftayı geçerse destek almayı ihmal etmeyin. Okula yeni başlayan çocuğunuzun anlatacağı çok şey olacaktır. Çocuğunuz için okulda yaşanan çoğu şey farklı ve önemlidir. Mutlaka her gün çocuğunuza zaman ayırmalı, onun anlatacaklarını ilgiyle dinlemelisiniz. Bu yıl ortaokula geçen öğrenciler de uyum programı kapsamında derslerine erken başlayacaklar. Çocukluktan ergenliğe geçiş dönemine giren 5. sınıf öğrencilerinin çevrelerinde ve yaşamlarında farklılıklar meydana gelebilmektedir. Bu dönemde çocuklara karşı ailelerin ve öğretmenlerin daha anlayışlı olması gerekmektedir. Aileler çocuklarını daha çok dinlemeli, ergenlik dönemine özgü bir takım davranış değişiklikleri hoş görülmelidir. Bu dönemde çocuklarda meydana gelen değişiklikler çocuğun ortama uyum sağlamasını zorlaştırdığı için beşinci sınıfa geçen öğrenciler için de uyum programının yapılması aileler için son derece faydalı olacaktır."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.