Uykusuzluğunuzun sebebi huzursuz bacak mı?

Uykusuzluğunuzun sebebi huzursuz bacak mı?

Huzursuz bacak sendromu otururken ve yatınca bacaklarda olağan dışı bir rahatsızlık hissi ile kendini gösteren ayağa kalkmayı ya da gezinmeyi gerektiren bir hastalıktır.

Bu hastalık toplumun %7-11 sini etkilemektedir.
Türkiye’de yaklaşık 2.5 milyon Huzursuz Bacak hastası olduğu düşünülmektedir.Her iki cinsi eşit  oranda görülür.Her yaşta hatta çocuklukta başlayabilir fakat her zaman yaşlandıkça kötüye gider.Çocuklarda çoğu zaman büyüme ağrısıyla karıştırılır,anneler çocukların ayaklarına masaj yaparak uyutabilirler.Huzursuz bacak sendromu uykuyu bölerek gün içinde sersemliğe hatta ileriki zamanlarda depresyona yol açmaktadır.Kişiler bu rahatsızlıktan dolayı seyahatlerden kaçınır hale gelirler.
Nedenleri nelerdir?    Çoğu hastada neden bulunamaz.Araştırmalar hastalığın dopamin isimli kas kontrolünü sağlayan bir maddenin dengesizliğinden kaynaklandığını göstermiştir.Bazı ailelerde sık görülmesiyle genetik geçiş tespit edilmiştir.Hamilelik veya hormonal değişiklik geçici olarak bu rahatsızlığa yol açabilmektedir.Nadir olarak altta yatan bir neden bulunabilmektedir,bunlarda demir eksikliği anemisi,hemodiyaliz gerektiren son dönem böbrek yetmezliği ,periferik nöropati gibi hastalıklardır.                
Huzursuz Bacak Olduğunuz Nasıl Anlaşılır?
Tanı hastanın ifadesinde dayanır,temel olarak klinik bir tanıdır.Huzursuz  bacak  sendromu tanısı için ne yazık ki bir kan testi  veya  herhangi bir labaratuvar testi yoktur. Eğer bacaklarınızda ürperme,bacaklarınızda tarif edemediğiniz huzursuzluk oluyor ve bu durum bacağınızı hareket ettirmekle hafifliyorsa,otururken yatarken ve geceleri daha fazla rahatsız oluyorsanız,uykuya dalmada güçlük çekiyorsanız ve uykuda tekme attığınız size söyleniyorsa  huzursuz bacak tedavisi için mutlaka doktora başvurmalısınız.Huzursuz bacak hastalığı yaşamın belli dönmelerinde (gebelik,stres,yaşlanmayla) artış gösterebilir.Hastalık bacaklardaki hafif önmesiz yakınmalardan şiddetli uykusuzluk depresyona yol açan yaşamdan zevk alamamaya kadar giden rahatsızlıklara buna bağlı iş gücü kaybına yol açabilmektedir.      
Bu Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?
Bazen altta yatan hastalığın (demir eksikliği,böbrek yetmezliği,periferik nöropati)tedavi yapılması yeterlidir.Sebebi bulunamayanlarda da Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan dopamin agonistleri ,kas gevşeticiler, epilepsi ilaçları kullanılmaktadır. Sizin için uygun ilacı bulmak birçok kez deneme gerektirebileceğini bilmeniz gerekir.
İlaç dışı uygulamalarda da en sık kullanılanı uyku hijyeninin sağlamasıyla sağlanır. Bunun için yatmadan önce kafein, alkol yada ağır bir öğünden kaçınılmalıdır. Yatağa gitme vakitleri düzenli olmalı ve akşam yapılan aktiviteler yavaş yavaş azaltılmalıdır. Hastalar yataklarında uyumalılar ve yatağa yalnızca uyumak için gitmelidirler. Gündüz uykusundan kaçınmak ve gündüz egzersizleri yararlı olur. Yatmadan önce  ılık duş almak, ayaklara sıcak/soğuk masaj yapmakta diğer alternatif yöntemlerdendir .Bacağınızı oynatmak ihtiyacı geldiğinde kendinizle savaşmayın, yataktan kalkın veya seyahatinizi durdurun, zira savaşmak sıkıntıyı daha da artıracaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.