Uygur Türkleri  zulüm görüyor

Uygur Türkleri zulüm görüyor

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.Erkin Emet, Çin’in Doğu Türkistan’da 4-5 milyon kişiyi toplama kampında tuttuğunu ve bu kamplarda kalan çok sayıda Uygur Türk’ünün idam edildiğini söyledi.

Konya Ticaret Odası (KTO) Konferans Salonunda gerçekleşen Doğu Türkistan Cumhuriyeti Anma programında Uygur Türklerinin yaşadığı zulümler dile getirildi Programda Doğu Türkistan Cumhuriyetinde yaşanan zulümler, katliamlar anlatıldı. Anma programında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Alimcan Buğda, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Erkin Emet, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Erkin Ekrem, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Beşeri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Caner Arabacı, Mustafa Ekrem Doğan'ın katılımlarıyla gerçekleşti.

UYGUR TÜRKLERİ SOYKIRIMA UĞRUYOR
Konferansta ilk olarak konuşan Dr. Alimcan Buğda, Doğu Türkistan halkının acılarını dile getirerek, şunları söyledi: "Doğu Türkistan tarihi boyunca Türklerin ata yurdu olarak bilinen, Batı ve Doğu Türkistan'da tarihte Türkler ve birçok devletler tarafından imparatorluk kuruldu. Bu coğrafyada Türkler İslam’la müşerref olduktan sonra Türk kültürünü ve İslam medeniyetini dünyaya yaymak için elinden geleni yaptılar. Batı ve Doğu Türkistan Hunların, Göktürklerin, Uygurların ve Karahanlıların büyük devlet kurdukları coğrafyadır. Doğu Türkistan’da 35 milyon Müslüman hayatını sürdürmektedir. 1949 işgalinden itibaren Doğu Türkistan’da sürekli soykırım yapılmış olduğundan dolayı Doğu'nun nüfusunu azaltmaya çalışıyorlar. Doğu Türkistan devletinin nüfusu Çin devleti tarafından 11-13 milyon az gösterilerek soykırıma tabi tutuldu."

ÇİN DOĞU TÜRKİSTAN’I İŞGAL ETTİ

Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Erkin Ekrem de şunları kaydetti: “ Çin devleti Doğu Türkistan’ı işgal etti. Doğu Türkistan Kuzey ve Güney olarak ayrılır. Kaşkar vilayeti Doğu Türkistan’ın kültür merkezidir. Güneyin'de Taklamakam çölü oluşmaktadır. Bu çöl dünyanın 2.akar çölü diye bilinir. Rus lideri Stalin bu dönemde Doğu Türkistan bağımsız olamaz demesiyle Çin’e destek olmuştur. Rus lideri Stalin Mao’nun isteğini kabul ederek, Çin’e 40 bombardıman, 40 tane savaş uçağı vermiştir. Doğu Türkistan 1949’da yeniden bir işgale uğramıştır.”

5 MİLYON İNSAN TOPLAMA KAMPLARINDA

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.Erkin Emet, Doğu Türkistanlı vatandaşların 4-5 milyonun nüfusu toplama kampında tutulduğunu bir çok kişinin idama maruz kaldıklarını dile getirdi. Çin’in Müslüman Uygur halkının tamamen yok etmek istediğini kaydeden Emet, “Çin’in en büyük amacı budur. Çin Cumhuriyeti 2008 Olimpiyatları bahanesiyle Doğu Türk halkına çeşitli yasaklar getirdi. Camilere memurlar, emekliler, öğretmenler, öğrenciler, 18 yaşı dolmamış kişilerin girmeleri yasaklandı. Camiilere sadece giriş belgesiyle uygulanmakta olup 65 yaş üstü devlette suç işlemediği takdirde devlete dilekçe vererek camiiye giriş belgesi alabilmekteler. Türklüğü ve İslam’ı çağrıştıran ne varsa Türk bayrağı, sakal, türban vs olan ne varsa yasaklandı. Yurtdışında İlahiyat Fakültesinde okuyan öğrencilerin okul bitimi sonrasında memlekete geri dönmedikleri takdirde anne ve babalarına hapis cezası uygulanıyor. Mısır’da okuyup dönen iki genç idam edildi. Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkmenlerin İslamı yansıtan Mücahit, Cihat, Ayşe, Talip, Muhiddin, Muhammet, Müslime, İmam, Osman, Vahap, Ebubekir, Seda, Usume, Zikrullah, Nasrullah, Müslim, Bağdat, Sümeyye, Türknaz gibi isimlerin koyulması ve olanlarında değiştirmesı zorunlu hale getirildi” dedi. Program hediye takdimleriyle sona erdi.

ÇAĞRI MEREDOV

3-2_880x440-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum