Uslu'ya Başbakan'a "hakaret"ten dava

Uslu'ya Başbakan'a "hakaret"ten dava
Emre Uslu'nun 1 yıl 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi

Anadolu Cumhuriyet Savcısı Sıddık İlgar tarafından hazırlanan iddianamede, Uslu'nun Taraf gazetesinde yayımlanan 21 Kasım 2013 tarihli "Toptan kapatın" başlıklı köşe yazısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kişilik haklarına saldırı kastıyla ağır hakaretlerde bulunduğu belirtildi.

Şikayete konu yazının yazıldığı tarihte Türkiye'nin gündeminde "dershaneler" konusunun yer aldığı aktarılan iddianamede, Başbakan Erdoğan ve hükümetin bu konudaki tavrına, Emre Uslu'nun ve içinde bulunduğu grubun şiddetle karşı durduğu ve sürekli olarak Başbakan Erdoğan'ı hedef alan siyasi nitelikte yazılar yazdığı kaydedildi.

İddianamede, Başbakan Erdoğan'ın 2011 genel seçimlerinde birçok yerde üçüncü kez iktidar olmaları halinde bu dönemin "ustalık dönemi" olacağını ifade ettiği anlatılarak, parti teşkilatında ve halk arasında Başbakan Erdoğan'a "Usta" şeklinde hitap edildiği, bu hitabın medya tarafından da benimsendiği ve sıklıkla kullanıldığı, hatta Başbakan Erdoğan'ın hayatının "Ustanın hikayesi" adlı bir belgesele konu edildiği anımsatıldı.

"ELEŞTİRİDE BULUNMA HAKKI SINIRLARI AÇILDI"

Şikayet konusu yazıda "Ustalıkla çakallık arasındaki en önemli ayrımın ahlak olduğunu..." şeklindeki kısım bir bütün olarak değerlendirildiğinde, yazıda açıkça Başbakan Erdoğan'ın hedeflendiğinin anlaşıldığı vurgulanan iddianamede, şunlar kaydedildi:

"Şüpheli her ne kadar yazısında bahsi geçen 'çakallık' kelimesini Başbakan Erdoğan'ı açıkça belirtmek ve ima etmek amacıyla kullanmadığını, yazının baştan sona bir eğitim sistemi eleştirisi olduğunu, Başbakan Erdoğan ile uzaktan yakından ilgisi olmadığını, 'ustalıkla çakallık arasındaki fark ahlaktır' yazı ve düşüncesinin bir metafor olduğunu, burada anlatılan ustalığın bir bilgiyi bilmeyi, bir konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmayı ifade ettiğini, ustalık sıfatının Erdoğan'a ait bir sıfat olmadığını, Başbakan'dan önce de kullanıldığını sonra da kullanılacağını, Başbakan'ı kast etseydi bunu açıkça yazacağını, isim de vereceğini, daha önce de isim de vererek çok yazı yazdığını beyan etmişse de belirtilen yazının yazıldığı tarih ve konjonktür göz önüne alındığında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hedef alınarak yazıldığına ilişkin tereddüt bulunmadığı anlaşılmıştır."

Söz konusu yazı ile basın hürriyeti, ifade ve düşünce özgürlüğü, eleştiride bulunma hakkı sınırlarının aşıldığı savunulan iddianamede, Uslu'nun yazısı ile Başbakan Erdoğan'a hakaret ettiği bildirildi.

İddianamede, Uslu'nun TCK'nın 125. maddesi kapsamında 1 yıl 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamenin kabul edilmesi üzerine, Uslu hakkında dava açıldı. Davanın görülmesine ilerleyen günlerde başlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.