Üretimi arttı fiyatlar düştü

Üretimi arttı fiyatlar düştü

Kahvaltının vazgeçilmezi olan yumurta fiyatıyla yüz güldürüyor. Geçen yıl bu aylarda 9 liraya kadar çıkan yumurtanın fiyatı şu an 7 buçuk lira. Esnaf satıştan vatandaş ise fiyatından memnun

Konya'da geçen yıl bu aylarda yumurtanın fiyatı 9 liraya kadar çıkmıştı. Irak pazarının gelişmesiyle birlikte yumurta üretiminin artması iç piyasayı da hareketlendirdi. Tavuk çiftliklerinde yumurta üretiminin gelişmesi ve tüketimin çoğalması yumurta fiyatının yükselmesini engelledi.

Yumurta üretiminin artmasıyla fiyatın ucuzladığına dikkat çeken Muhacir Pazarı esnafı Mustafa Şengül, “Perakende satışlarımız 7 lira Large boy yumurta da 7.5 liradan satılıyor. Irak pazarı yazdan bu yana gelişerek devam etti. İhracat devam ettikçe fiyatta değişiklik olmaz. Kış mevsimi olmasıyla hazırlaması çok kolay. Bundan dolayı tüketimi fazla. Satışlardan oldukça memnunuz” dedi.

IRAK PAZARI ÖNEMLİ

Yumurta sektörünün geçen yıl ihracatının yüzde 81'ini Irak'a gerçekleştirdiğini kaydeden Şengül, “Bu yıl Irak'ta güvenlik endişesi olmazsa ihracat rakamları da artarak devam edecektir. "Yaz aylarında Irak'ta yaşanan iç karışıklar nedeniyle ihracatta azalma olduysa da kısa sürede farklı güzergahlar bulunularak, Türk yumurtası Irak'a ulaşmaya devam etti. 2013 yılında bir kilogram yumurta 1,44 dolara satılmışken 2014'te bu rakam 1,39 dolar oldu. Rekabet arttı. Markalaşmak ve tüketicinin güvenini sağlamak önem kazandı. Yumurta sektörü büyümeye devam etti ve yumurta üreticisinin sorunları çözme becerisi arttı. Ancak yumurta üretici birliklerinin daha da güçlendirilmesine ihtiyaç var” diye konuştu.

Yumurtanın satılmasında fiyatların etkili olmadığı kaydeden İsmail Bağcı isimli bir vatandaş ise, “Çocuklu aileler için yumurta 10 lirada olsa alınır. 5 lira olsa da alınır. Dar gelirli aileler için illaki fiyat etkilidir eme mecbur alıyoruz. Besleyici olması, pratik pişirilmesi yumurta tüketiminde etkili oluyor” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum