Ünlü Sanatçı Kadir İnanır: Sinema Atom Bombasının Gücüne Sahiptir
Türk sinemanın ünlü sanatçısı Kadir İnanır, sinemanın gerçek anlamda bir atom bombasının ortaya koyacağı güce sahip bir noktada olduğunu belirterek, “Sinema isterse bir ülkeyi bir baştan bir uca batırır, istenirse refaha ulaştırır.” dedi.
Nevşehir’in Uçhisar beldesinde bulunan bir butik otelde, Nevşehir Valiliği ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avrupa Birliği Projeler ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi ortaklığında hazırlanan ve Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 'Kapadokya Doğal Film Platosu' kitabının tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya Nevşehir Vali Vekili Vural Demirtaş, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, ünlü sinema sanatçısı Kadir İnanır ve eşi Jülide Kural, Kazakistan fahri konsolosu işadamı Halil Uluer ile davetliler katıldı. Toplantıda konuşan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, sinemanın sanatın en önemli, insanlara en kolay ulaşan ve en etkin olan dalı olduğunu söyledi.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Radyo-Televizyon- Sinema dalında bir bölümü veya İletişim Fakültesi içerisinde Sinema bölümü açmak istediklerini belirten Kılıç, bunun iki yıllık yaptıkları planlamada yer aldığını açıkladı. Üniversite olarak asıl amaçlarından birini de Kapadokya’yı dünyaya daha iyi tanıtmak olduğunu kaydeden Kılıç, dünyada eşi benzeri olmayan bu bölgeyi en iyi şekilde tanıtmak üzere ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ve göstermeye de devam edeceklerini kaydetti.
Nevşehir Vali Vekili Vural Demirtaş ise “Memlekette aktör var, aktörmüş gibi davrananlar var. Memlekette kitap var, kitapçık var. Ben son yıllarda öğrendim. Çarşıda, piyasada, yayın hayatında süprüntü gibi kitaplar var. Elinize alınmayacak kitaplar var. Kapadokya üzerine yazılan bu kitap bana göre bir milat olmalıdır.” ifadesini kullandı.
Türk sinemasının ünlü ismi Kadir İnanır ise “Sinema öyle etkili bir silahtır ki, bir atom bombasından beterdir. Bir ülkeyi alır göklere çıkarır, bir ülkeyi de anında bir filmle batırır. 40 yıldır Gece Yarısı Ekspresi filminin rezaletini temizleyemiyoruz. Ama bunun karşısında bir film çekilse bu ülkenin ve insanının aynı zamanda dünyanın örnek göstereceği insanlar ve ülke olarak sunabiliriz. Bunun için en güçlü, en etkin silah film çekmektir.” diye konuştu.
Türkiye’nin bir cennet, Kapadokya bölgesinin ise o cennetin baş köşelerinden biri olduğunu söyleyen İnanır, Kapadokya’nın korunmasının büyük önem taşıdığını kaydetti. İnanır, şunları ekledi: “Bu otelin terasından çıkın, bölgenin karakterine yakışmayan çok çarpıcı resimler göreceksiniz. Hemen dikkatinizi çekecektir. Buranın doğallığının, gücünün korunması lazım. Ben burada yaşasaydım, ciddi söylüyorum, çok büyük olaylar olurdu. Hiçbir şey yaptırmazdım bu bölgeye.”
Yıllardır bölgenin tanıtımı için çaba gösterildiğini ama eksik olan bir şeylerin de olduğunu kaydeden İnanır, şunları söyledi: “Bir yandan övünüyor, gerçek olduğunu savunuyoruz. Tek, öz, altın değerinde, neredeyse sıfır denebilecek kadar ithalat maddesine gerek duyan, ülkemizin tek geliri, 35- 40 milyar dolar gibi turizm gelirimizle övünüyoruz. Ama bunun 150- 200 milyar dolara çıkması için gerekli özeni ve dikkati göstermiyoruz. Ülkeyi yönetenlerde bana göre yeterince göstermiyor, cennet ülkenin yaşayanları olarak biz de geleceğimizi turizmin üzerine kurmayı hedefleyip gereklerini yerine getirmiyoruz. Kapadokya’ya 44 yıldır küçük de olsa emeğim var. İlk önce rahmetli Ayhan Işık’la birlikte 20 yaşımda buraya geldim. Ben bizzat gelmesem bile buraya çok sayıda film şirketi gönderdim. Burada büyük dostluklar kurdum. Özellikle filmcilerin buraya gelmesinde halkının güler yüzlü, içten, dost, gerçekten sahip insanlar oluşunun büyük etkeni vardır. Suratı asık, misafir kabul etmeyen insanların yanına hiç kimse gitmez. Türkiye’de öyle tanıtma fonları var ki, mesela her Bakanlığın 20 milyon dolara yakın tanıtım fonları bulunuyor. Turizme değer verilmesi lazım. Tabii ki değer veriliyor. Atatürk 'sinemaya gerekli ehemmiyeti veriniz' demiş. Biz geri kaldığımızda diyorum ki 'niye kızıyorsunuz. Bu kadar gerekiyor diyorlar, bu kadar veriyorlar. Siz alacaksınız.” diye konuştu.
Kapadokya’da mutlaka film festivalinin yapılması gerektiğini kaydeden İnanır, “Niye Antalya’da, Adana’da, Van’da, Erzurum’da, İzmir’de var da Kapadokya’da yok. Burada bir film festivali organize edilirse, bunu tüm dünyaya duyurursak çok güzel olur. Kapadokya zaten dünyada bilinen bir yerdir. Zannetmeyin ki, dünya sinemacıları Kapadokya’yı bilmiyor. Ama onların dikkatlerini canlı tutmak için bizim hareket göstermemiz gerekiyor. Burada yapılacak ilk festivalin uluslararası olmak kaydıyla bütçesini de çıkartırız. Bütçenin yarısını Bakanlıktan çıkartabiliyoruz. Yarısını da bölgeden alacağız. Bölgenin zenginlerini de iyi biliyorum, hiç benden kaçamazlar. Böylece el ele vererek, hemen organize olarak, profesyonel insanlarla diyaloğa girerek hızla çalışmalara başlayacağız. Ben de fahri olarak, Kapadokya’yı seven biri olarak elimden gelen çabayı göstereceğim.” dedi.
Geçmişte filmlerin büyük zorluklar içerisinde çekildiğini anlatan İnanır, “Bundan 10 yıl öncesine kadar kameradaki görüntüyü monitör ile izleme imkanımız yoktu. Filmi çeker İstanbul’a banyoya gönderir, onlardan gelecek cevap üzerine sahnelerimizi yeniden çekip çekmeyeceğimiz belli olurdu. Bu da elbette ciddi bir zaman ve maliyet artışını beraberinde getirirdi, ama bugün öyle değil. Çekilen görüntü anında izlenebiliyor artık. Genç sinemacılar fırtına gibi geliyorlar, ancak bizim yaptığımız gibi henüz büyük film yapma gücüne henüz ulaşamadılar.” şeklinde konuştu.
Törende, Kapadokya bölgesinin sinema alanında plato haline getirilmesi yönündeki çalışmalarından dolayı Türk sinemasının ünlü ismi Kadir İnanır’a çeşitli hediyeler verildi. Bu arada Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil’in, Kadir İnanır’ın Ürgüp ilçesinde Türkan Şoray ile birlikte çektiği 'Dila Hanım' filminde beyazlamış saçlı fotoğrafı, İnanır’ı duygulandırdı. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.