Üniversitelere kayıtlar başladı

Üniversitelere kayıtlar başladı
Üniversiteyi kazanan adayların kayıt işlemleri tüm üniversitelerde bugün başladı.
Üniversitelerdeki her program için ayrı kayıt tarihi belirlendiğinden, adayların sınav sonuç belgesinde belirtilen tarihte kayıt yaptırmaları gerekiyor. Belirtilen tarihte kayıt yaptırmayan adaylar kayıt hakkını kaybedecek.
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversiteyi kazanan adayları gösteren fotoğraflı sınav sonuçlarını, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine elektronik ortamda gönderdi.
Üniversitelere kayıt hakkı kazanan adayların, şu belgelerle birlikte ilgili üniversiteye başvurmaları gerekiyor:
- Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi,
- Aday 0,15 katsayısından veya ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş, ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge
- 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
- Katkı payının ödenmesiyle ilgili belge
- Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri.
-ASKERLİK DURUMU-
ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından internet adresinde görülebilecek.
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekiyor.
Anadolu Üniversitesi Merkezi Açıköğretim Programlarını kazanan adaylar, kayıt işlemleri ve kayıt tarihi için Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne başvuracaklar.
-KAYIT UYARILARI-
Adayların kayıt için bizzat kendilerinin ilgili üniversiteye başvurması gerekiyor. Postayla kayıt yapılmayacak. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmeyecek. Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilecek. Belgeler eksik ise kayıt yapılmayacak. Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday, herhangi bir hak iddia edemeyecek.
Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilecek. Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkili olacak.
Üniversitelere merkezi yerleştirme işlemiyle bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayın kaydını yaptırabilmesi, ilgili yükseköğretim kurumunun aradığı bütün koşulları taşımasına bağlı bulunuyor. Adayın internet ortamında bir programı kazandığının yazılmış olması bu adaya, ilgili programın öngördüğü diğer koşulları taşımadan kayıt yaptırma hakkı vermiyor.
Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik, mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrencilerin durumları, ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilecek. Bu öğrenciler, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1 ay içinde başvurdukları takdirde yerleştirilecekler.
Yükseköğretim Programları Kontenjanları ve Kılavuzundaki Tablo-6'ya göre 0,15 katsayı veya ek puan veya sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilen aday, kayıt sırasında okul türü veya alanını belgelendirmek zorunda olacak. Tablo-6'da yer alan okul türü veya alandan mezun olduğunu belgelendiremeyen aday, yerleştirilmiş olduğu programa kayıt hakkını kaybedecek.
ÇÖMÜ'DE KAYITLAR BAŞLADI
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversiteler arasında rekabetin kızıştığını belirterek, ''Özel vakıf üniversitelerinin, büyük şehirlerdeki üniversitelerin sayısı çok arttı. Ama hedefimiz ilk 5. Bunu gerçekleştirebilmek için de uluslararası standartlarda eğitim, İngilizce takviyesi şart görünüyor'' dedi.
Prof. Dr. Laçiner, yeni akademik yılın başlaması dolayısıyla ÇOMÜ Anafartalar Yerleşkesi'nde, İngilizce Öğretmenliği Bölümünü kazanan Buse Aydın'ın kaydını yaptı.
Laçiner, kaydın ardından yaptığı açıklamada, bu yıl 10 bin kadar yeni öğrencinin kaydını yapacaklarını, bunun çok büyük bir rakam olduğunu söyledi.
''Bir kişi dünyayı değiştirebiliyorsa 10 bin çok büyük bir rakam'' diyen Laçiner, ''Üniversitemizin bu yıl 30 bin öğrenci sayısını aşmasını bekliyoruz. Bu yıl üniversitemizde test olarak hazırlık bölümüne başladık. Bunu 4 yılda kademeli olarak tüm bölümlerimize yansıtacağız. Bu da her yıl yaklaşık 7 bin 500 ile 10 bin arasında öğrenci yükü getirecek. 4 yıl sonunda üniversitenin öğrenci sayısının 40 bini aşması bekleniyor'' diye konuştu.
Gelecek yıl iletişim fakültesinin devreye gireceğini ifade eden Laçiner, ''3 tane de YÖK'te bekleyen fakülte önerimiz var. Onların da devreye girmesiyle ÇOMÜ tüm bölümleriyle tam donanımlı, Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri olarak ülkemizin eğitimine ve bilimine hizmet vermiş olacak'' dedi.
Prof. Dr. Laçiner, ÇOMÜ'nün hedefleriyle ilgili şunları söyledi:
''Üniversitemizde İngilizce'yi güçlendirmeye çalışıyoruz. Şu anda üniversitemiz birçok bölümüyle ilk 20 içinde. Bunu ilk 10'a, ardından da ilk 5'e kadar çekebilme ümidindeyiz. Rekabet kızıştı. Özel vakıf üniversitelerinin, büyük şehirlerdeki üniversitelerin sayısı çok arttı. Ama hedefimiz ilk 5. Bunu gerçekleştirebilmek için uluslararası standartlarda eğitim, İngilizce takviyesi şart görünüyor. Bir de 2015 yılı hedefimiz var. 2015'e kadar hazırlıklarımız sürecek. Bu yıl da bizim için altın kıymetinde bir yıl. 2015'e hazırlık için çalışmalara 2-3 yıl öncesinden başlamak gerekiyor. Ankara'ya da Çanakkale'ye de seslendik. Oralardan gerekli desteği bulabilirsek daha iyi olacak. Bulamazsak da kendimiz hazırlıkları sürdüreceğiz.''
-ÖĞRENCİYE PROFESÖR MAAŞI KADAR BURS-
Prof. Dr. Laçiner, gazetecilerin, ''İlk 100'e giren öğrenciler arasından ÇOMÜ'yü tercih edecek 3 öğrenciye profesör maaşı kadar burs verileceği'' yönündeki açıklamasıyla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:
''İlk 100'den gelen olmadı. Onu ilk 100'e girenler için söylemiştik. Üniversitenin adının duyurulabilmesi için çok büyük bir fonksiyon icra etti. Türkiye'nin dört bir tarafından üniversitemizin bilinirliği arttı. ÇOMÜ'nün marka haline gelmesi gerekiyor. Sadece o burstan ibaret değil, başka burslar da var tabii ki. Çok başarılı olan, puanlarını yüksek tutan öğrencilere burs vermeyi düşünüyoruz. Öğrencilerimizin çalışma azmini, motivasyonunu artıracak tarzda bursları kullanacağız. Fakat bir sevindirici nokta da şu, ilk 2 bin 500'de normalde üniversitemiz çok fazla öğrenci çekemezdi. Bu yıl ilk 2 bin 500'de 95 öğrenci var. 95 öğrenci çok yüksek bir rakam. Bu rakamı burs vermeden de temin etmiş olduk. Bu da üniversitenin kalitesiyle ilgili. Zaten beklentimiz çok yüksek değildi. İlk 100'e dönük yurt dışı bursları var. Vermeyi taahhüt ettiğimiz burs rakamının aynısını hatta çok yükseğini verenler oldu. Fakat çok başarılı bir tanıtım kampanyası dolayısıyla tüm Türkiye'de bizim kampanya konuşulmuş oldu.''
Üniversiteye ilk kaydı yapılan Buse Aydın ise ÇOMÜ Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümünün ilk tercihi olduğunu belirterek, ''İsteyerek geldim. Mutluyum, çalıştım, kazandım. İngilizce öğretmeni olmak istiyorum'' dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.