Unesco'ya Giren Mesir Macunu Festivali 474. Defa Düzenlenecek
Geçen yıl UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne giren Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin bu yıl 474.’sü düzenlenecek. Türk kültürünün en önemli miraslarından, bu sene 22-27 Nisan arasında yapılacak festivalin programı açıklandı. Bütçesi yaklaşık 1 milyon 500 bin olan festivalde, 27 Nisan Pazar günü Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden 5 ton mesir saçılacak. Festival kapsamında Rafet El Roman, Sertap Erener ve Gülben Ergen konser verecek.
"Eller havaya, eller şifaya" sloganıyla düzenlenen program için Belediye Kültür Merkezi Meclis Salonu'nda tanıtım toplantısı düzenlendi. Vali Abdurrahman Savaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ile festival düzenleme komitesi üyelerinin katıldığı toplantıda, altı gün sürecek program hakkında bilgi verildi. Vali Savaş, bu yıl festivale iki yenilik eklediklerini belirterek, “Mesirin insan sağlığına olan katkılarıyla ilgili bilimsel paneller düzenlenecek. İkinci yenilikse spor alanında olacak. Bu yıl ilk defa Uluslararası Manisa Mesir Tenis Cup turnuvası düzenlenecek. Ünlü sanatçı ve raket Hülya Avşar da Manisa’da tenis oynayacak.” dedi. Başkan Ergün ise bu yıl festivalde Manisalı çocukların unutulmadığını söyledi. 23 Nisan Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına denk gelen gün için özel bir program hazırladıklarını ifade ederek, “Bu yıl festivalimize katılan Manisalı çocuklar için 'Şirinler' çocuk oyunu, Cumhuriyet Meydanı'nda sahnelenecek. 7’den 70’e mesir festivalinin her yaş ve kesime hitap etmesi için böyle bir program hazırladık.” diye konuştu. Ergün ayrıca 22 Nisan günü Cumhuriyet Meydanı'nda Rafet El Roman, Ezo ve Yusuf Güney, 24 Nisan günü Sertap Erener ve 26 Nisan günü Gülben Ergen’in halk konseri vereceğini bildirdi. Dernek Başkanı Tanık da 27 Nisan Pazar günü Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden saçılmak üzere 5 ton mesir macununun hazırlandığını bildirdi. Tanık, “Manisa’nın tanıtımında en büyük pay mesire aittir. Mesiri bütün Manisa’nın, bütün Türkiye’nin sahiplenmesini istiyoruz. Manisa’nın marka şehir olmasında mesir festivalinin rolü büyüktür.” dedi.
MESİR MACUNU
Merkez Efendi'nin 41 çeşit baharattan yaptığı mesir macunuyla sağlığına kavuşan Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi ve Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın emriyle halka dağıtılması gelenek haline gelen mesir macununa zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlıcan, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhalile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu ve portakal kabuğu koyuluyor. Mesirin, en ağır hastalıklara dahi şifa olduğuna inanılıyor. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.