Un kriz tanımıyor

Un kriz tanımıyor

Altınapa Değirmencilik AŞ. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Demirpolat, dünya piyasalarında un fiyatlarının tonda 100-150 dolar ucuzladığını ancak ihracatta azalma yaşanmadığını söyledi.

Demirpolat yaptığı açıklamada, tüm dünyada buğday fiyatlarında bir düşüş yaşandığını, buna bağlı olarak iç piyasada da fiyatların bir miktar geri çekildiğini söyledi. 
Türkiye'de hububat üretim merkezi durumunda olan Konya'da yaklaşık 50 un fabrikasının faaliyette olduğunu dile getiren Demirpolat, kendilerinin aralarında bulunduğu bazı fabrikaların ihracat yapmaya devam ettiğini belirtti. 
Ekonomik krizini ihracata yönelik çalışan un üretim sektörünü çok fazla etkilemediğini ifade eden Demirpolat, şunları kaydetti: 
''Firma olarak biz ayda 4-5 bin ton un ihraç ediyoruz. Şu anda Türkiye'den en fazla un ihracatı Irak'a yapılıyor. Irak pazarının durumundan oldukça memnunuz. Bunun dışında Dubai, Eritre ve diğer Afrika ülkelerine de ihracat yapılmaya devam ediliyor. Dünya piyasalarında un fiyatları tonda 100-150 dolar ucuzladı, tonu 550 dolar olan un fiyatları 450 dolara kadar düştü. Ancak ihracatımızda azalma yok. Ayrıca Türkiye'deki buğday fiyatlarında yaşanan gevşeme de un ihracatında elimizi güçlendirdi.'' 
Türkiye'nin un ihracatında sıkıntı yaşanmamasının bir nedeninin de kaliteli un üretimi olduğunu belirten Demirpolat, ''Unumuz kaliteli olduğu için, dünya fiyatlarından daha yukarda fiyat versek de unumuza pazar bulabiliyoruz. Dünyadaki rakip ülkelerde rekabetimizde bir sorun yok'' diye konuştu. 
''İhraç etmek için un üretimini yetiştiremiyoruz'' diyen Demirpolat, ''Un ihracatı karşılığı buğday ithalatı yapan firmalar olarak, önemli bir sorun yaşamıyoruz. Sektörün gidişatından oldukça memnunuz. Un ihracatının iyi durumda olması iç piyasayı da uzun vadede rahatlatacak bir durumdur. Kış aylarında olmamıza rağmen işlerimizin iyi olması, bize geleceğe yönelik de ümit veriyor. Öte yandan, un sektöründeki ihracatın kesilmemesi ve bütün hızıyla devam etmesinin, diğer sektörlere de moral kaynağı olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.