Umutlu bekleyiş

Umutlu bekleyiş

Organ nakli esnasında diyalizden çıkan böbrek hastaları, gözyaşlarını tutamazken nakil için umutlarını yitirmediklerini söyledi

BÖBREK HASTALARININ DUASI
Geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralı olarak kaldırıldığı Numune Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen 15 yaşındaki Sefa Arıcı’nın bağışlanan organlarının nakledilmesi duygulu anların da yaşanmasına sahne oldu. Arıcı’nın organlarının ambulanslara götürüldüğü sırada aynı hastanede diyaliz makinesinden çıkan üç böbrek hastası, bir taraftan Sefa Arıcı için gözyaşı dökerken diğer taraftan nakil için sıranın kendilerine gelmesi için dua ediyordu.
NAKİL İÇİN SIRA BEKLİYORLAR
Sefa Arıcı’nın organlarının götürülmesini acil servis önünde yürekleri burkularak izlediklerini ifade eden ve yeni diyalizden çıkan 3 çocuk babası 42 yaşındaki Adem Toker, yeni evli 31 yaşındaki Ayşe Bekler ile 1 çocuk babası 29 yaşındaki Süleyman Öztürk, böbreklerinin çalışmadığı için hiçbir iş yapamadıklarını ifade ederken, bağışlanan her organ ile yaşamdan umudunu kesen hastaların yeniden yaşama tutunduklarını söyledi.

Yürekleri kan ağlarken…

Trafik kazasında hayatını kaybeden 15 yaşındaki oğullarının organlarını bağışlayan Ahmet ve Gülizar çifti, evlatlarının organları ile 4 hastaya yeniden yaşama umudu verdi.

15 YAŞINDA YAŞAMA VEDA ETTİ
Oğulları Sefa Arıcı’nın geçirdiği trafik kazasının ardından beyin ölümünün gerçekleştiğini öğrenen ailesi yürekleri kan ağlamasına rağmen Sefa’nın organlarını bağışlama kararı alarak organ bekleyen 4 hastaya yeniden umut verdi.  Karatay Ticaret Lisesi 1. sınıf öğrencesi olan 15 yaşındaki Sefa Arıcı, 9 Şubat tarihinde arkadaşları ile birlikte okuldan çıktıktan sonra Aslanlıkışla Caddesi üzerinde yolun karşısına geçmek isterken T.H. isimli sürücünün kullandığı 42 KV 464 plakalı özel otomobilin kendisine çarpması üzerine ağır yaralanmıştı. Arıcı, kaldırıldığı Numune Hastanesi’nde doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamamış ve önceki gün beyin ölümü gerçekleşerek 15 yaşında yaşama veda etmişti.
ARICI AİLESİNİN YÜREKLERİ YANDI
8 çocuklarından en küçüğü olan oğullarının organları bağışlayan ailenin kararının ardından Sefa Arıcı’nın kan örnekleri alınarak organlarının nakledileceği uyumlu kişilere haber verildi. Organ bekleyen hastaların belirlenmesinin ardından özel uçakla Konya’ya gelen Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Ekibi ile birlikte S.Ü. Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, Numune Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Melih Azap, Numune Hastanesi Yoğun Bakımlar Sorumlusu Uzman Dr. Ayhan Onur ve nakil ekibi tarafından Saat 18.30 sıralarında başlayan ve yaklaşık 4 saat süren ameliyatın ardından Sefa Arıcı’nın Kalbi Ankara Yüksek İhtisas Hastanesine, böbreğinin biri Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne, diğer böbreği Antalya Akdeniz Üniversitesi’ne Karaciğeri ise İstanbul Çapa Tıp Fakültesine gönderildi.
BÖBREK HASTALARININ GÖZYAŞLARI
Sefa Arıcı’nın organlarının acil servis önünde bekleyen ambulanslara konulduğu sırada yaşanan hareketliliği izleyen üç kişinin organların gidişi sırasında ağlamaları dikkat çekti. 15 yaşındaki Sefa Arıcı’nın ameliyata alındığı sırada kendilerinin de aynı hastanede diyalize girdiğini söyleyen böbrek hastaları organların gidişleri sırasında duygulandıklarını söyledi. Arıcı’nın organlarının götürülmesini acil servis önünde yürekleri burkularak izlediklerini ifade eden ve yeni diyalizden çıkan 42 yaşındaki Adem Toker, yeni evli 31 yaşındaki Ayşe Bekler ile 29 yaşındaki Süleyman Öztürk, bağışlanan her organ ile yaşamdan umudunu kesenlerin yeniden yaşama tutunduklarını söyledi.
BAĞIŞLANAN HER ORGAN AYRI UMUT
3 çocuk babası Adem Toker yaklaşık 2.5 yıldır diyalize girdiğini ifade ederken nakil için sıraya yazıldığını ve bir an önce kendisine de sıra gelmesi için dua ettiğini söylerken Sefa Arıcı’nın ailesinin verdiği kararın büyük önem taşıdığını söyledi.
8 yıldır böbrek hastası olan ve yeni evlendiğini söyleyen 31 yaşındaki Ayşe Bekler’de Arıcı’nın organlarının nakil edilmesini yüreği yanarak izlediğini ifade ederken, “Bir tarafta yitip giden bir hayat, diğer tarafta giden hayatın bir başka hastaya bıraktığı umut. Dünya’nın hali böyle. Minik Sefa’nın ailesi ağlarken, bağışlanan organları ile 4 hasta ve yakınlarının yüzü güldü. Bu zor bir karar” diyerek organ bağışının önemine değindi.
1 çocuk babası 29 yaşındaki Süleyman Öztürk ise 2 yıldır diyalize girdiğini ifade ederken, “Sefa’nın organlarının nakledildiği sırada bizler diyalizde idik. Organlar önümüzden giderken minik Sefa’nın ailesinin yaşadığı gözümün önüne geldi. Allah onlara sabır versin. Ancak aldıkları bu zor karar ile 4 hastanın yaşama yeniden tutunmalarına umut oldukları için dua almaları yeter” diye konuştu.
ARICI AİLESİNE MİNNET BORÇLUYUZ
Organların gönderilmesinin ardından acil servis önünde açıklama yapan ekip, “Sefa Arıcı’nın ailesine minnettarlığımızı sunuyoruz. Ailenin organ nakli konusunda gösterdikleri özveri ile bu acı günlerinde diğer dört hastanın hayatını kurtarmayı düşünebilmiş ve bu zor kararı vermiştir. Arıcı ailesinin bu kararı Anadolu insanının yardımseverliliğinin ve fedakarlığının bir göstergesidir. Bu vesile ile küçük yaşta aramızdan ayrılan, ayrılırken de 4 hastanın yeniden yaşama tutulmasına vesile olan Sefa kardeşimize Allah’tan rahmet kederli ailesi ve tüm yakınlarına başsağlığı diler, organları nakledilecek olan diğer hastalara da acil şifalar dileriz” dedi.
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
Beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından organları nakledilen Karatay Ticaret Lisesi 1. sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Sefa Arıcı’nın cenazesi dün sabah saatlerinde ailesi tarafından alınarak toprağa verilmek üzere memleketi olan Seydişehir’in Yaylacık köyüne götürüldü.

ALİ SAİT ÖGE
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.