Uluslararası Af Örgütü: Türkiye’deki Suriyeli Mültecileri Ümitsizlik Bekliyor

Uluslararası Af Örgütü: Türkiye’deki Suriyeli Mültecileri Ümitsizlik Bekliyor

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, Suriye’den Türkiye’ye sığınan mültecileri ümitsizlik beklediğini söyledi. Gardner, “Türkiye’de bulunan Suriye’den gelen 1,6 milyon mültecinin sadece 220 bini iyi olanaklara...

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, Suriye’den Türkiye’ye sığınan mültecileri ümitsizlik beklediğini söyledi. Gardner, “Türkiye’de bulunan Suriye’den gelen 1,6 milyon mültecinin sadece 220 bini iyi olanaklara sahip 22 kampta yaşıyor. 1,3 milyon mültecide kendilerini korumak için bir başına bırakılmış.” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, Suriye’den Türkiye’ye sığınan mülteciler hakkında bir rapor yayınladı. Raporda, uluslararası toplumun, Türkiye’ye kaçan Suriyeli mültecilerle başa çıkma konusunda başarısız olduğu dile getirildi. Rapor aynı zamanda binlerce mültecinin yoksulluk içinde yaşadığına da dikkat çekti. 'Hayatta Kalma Mücadelesi: Türkiye’deki Suriye’den Gelen Mülteciler' adlı rapor, son 3,5 yılda ülkeye sığınan 1,6 milyon insanın karşı karşıya kaldığı insan hakları risklerini belgeliyor.

Andrew Gardner, “Türkiye açıkça Suriye’den gelen yüz binlerce mültecinin en basit ihtiyaçlarını bile karşılama konusunda çırpınıyor. Bunun sonucunda da sınırı geçmeyi başarmış olanların çoğu yoksulluk içinde bir hayatla baş başa kalıyor. Uluslararası toplumun sağladığı insani yardım acınası bir şekilde yetersiz kaldı ama Türkiye’nin de yardımı talep edip buna olanak sağlamak için daha fazlasını yapması gerekiyor.” dedi. Gardner sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye bir yandan sınırlarını Suriye’den gelen mültecilere açmışken savaşın yıkıcı etkisinden kaçmak isteyenler için hikaye tamamen farklı çoğu savaş bölgesine geri itiliyor."

'TÜRKİYE, MÜLTECİLERE 4 MİLYAR DOLAR HARCADI'

Türkiye’nin Suriye’deki şiddetten kaçan 3,2 milyon insanın yarısına yardım ettiğini anlatan Gardner, “Şu ana kadar Türkiye mülteci krizi ile ilgili olarak 4 milyar dolar harcadı. Bir çoğuna da ev sahipliği yapıyor. Bu sırada Ekim 2014’ün sununa kadar uluslararası bağışçılar BM’nin Suriye için bölgesel fonlama çağrısından Türkiye’ye ayrılan 497 milyon doların sadece yüzde 28’ini üstlendi. Türkiye komşu ülkelerin Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’ın yanında Suriye’den gelen mültecilerin yüzde 97’sine ev sahipliği yapıyor.” diye konuştu.

Türkiye’de mülteci durumda bulunan bir çok Suriyelinin kendi imkanlarıyla yaşam mücadelesi verdiğini aktaran Gardner, “Türkiye’de bulunan Suriye’den gelen 1,6 milyon mültecinin sadece 220 bini iyi olanaklara sahip 22 kampta yaşıyor. 1,3 milyon mültecide kendilerini korumak için bir başına bırakılmış. Türkiye hükümetinin kaynaklarına göre, resmi kampların dışındaki Suriyelilerin sadece yüzde 15’ine yardım kuruluşlarından yada ajanslardan yardım geliyor. Temel yiyecek ve sığınma ihtiyacı ailelerin iki yakalarını bir araya getirmek için ümitsiz yollara başvurmasına yol açar. Buna çocuklarında çalıştırılması dahil.” açıklamasını yaptı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.