Ulaşımı kolay en eğlenceli spor branşı: MASA TENİSİ

Ulaşımı kolay en eğlenceli spor branşı: MASA TENİSİ

Bir çoğumuzun çocuklukta tanıştığı ve 7’den 70’e herkesin severek oynadığı masa tenisi branşıgünümüzde ulaşımı kolay en eğlenceli spor dalı olarak dikkat çekiyor

Konya’da da bu tanımın ispatı olacak şekilde parklar ve açık alanlara koyulan masa tenisi masaları büyük ilgi görüyor. Çok eski bir spor dalı olan ve şuanda Olimpik bir branş olan masa tenisinin Konya’da ki durumunu İl Temsilcisi Hasan Seren ile konuştuk
**Sizi tanıyabilir miyiz?
-İsmim Hasan Seren. 1980 doğumluyum, kimyagerim. Selçuklu Belediyesi'nde Spor İşleri Müdürlüğü’nde çalışıyorum. Aynı zamanda 2020 yılının Mart ayından itibaren masa tenisi il temsilciliği görevini yapmaya çalışıyorum.
**Masa tenisi sporunu nasıl tanımlarsınız?
-Masa tenisi yediden yetmişe herkesin kolayca ulaşabileceği ve refleksif hareketlerin, reaksiyon hızının önemli olduğu çabuk karar verebilme kabiliyetini geliştiren ve her yaştan insanla, rakiple
oynayabileceğiniz vücudunun hemen hemen her yerini çalıştırabileceğiniz nihayetinde zamanın nasıl
geçtiğini bile anlayamadığınız bir branş.
**Nasıl ortaya çıktığı hakkında bilginiz var mı?
-Bu sporun salon tenisi adıyla bilinen en eski şekli 1880'li yıllarda Hindistan ve Güney Afrika'daki İngiliz ordusu tarafından oynandığı söyleniyor. Puro kutularının kapaklarını raket, yuvarlatılmış şarap şişesi mantarlarını da top olarak kullanırlarmış. File olarak da kitapları kullanıyorlarmış
1921 yılında İngiltere'de yeni bir masa tenisi federasyonu kurulmuş. Peşinden de 1926 yılında İngiltere, İsveç, Macaristan, Hindistan, Danimarka, Almanya, Çekoslovakya, Avusturya ve Galler'in Berlin'de yaptıkları toplantıda Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu kurulmuş. Türkiye'de masa tenisinin ilk olarak 1920'lerden sonra Robert Koleji'nde oynanmaya başladığı bilinmektedir. Daha sonra bu spor başta İstanbul olmak üzere tüm yurtta yayılmaya başlamıştır. 1966 yılında masa tenisi federasyonunun kurulması ile Masa Tenisi daha organize hale gelmiştir. İlk Federasyon Başkanı gazeteci Ali Abalı olmuştur. 2008 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye'ye masa tenisinde Melek Hu olimpiyatlarda elde ettiği ilk galibiyeti kazandırdı.
**Konya’da nasıl başlamış bu spor?
-Şu anda masa tenisinin duayen ismi Alaadin Sarıyıldız hocamdan öğrendiğim kadarı ile yetmişli yıllarda, 1936 doğumlu İsmail Serim isminde tenis branşı ile uğraşan bir hocamız varmış. O hem masa tenisi hem de tenisle uğraşırmış. Onun da hayırlı hizmetleri olduğunu duydum. Yetmişli yıllarda Meram Anadolu Lisesi'nin şu andaki salonunda çalışmalar yapılmış. Oradan başarılı sporcular yetişmiş. Zaten oraya giden öğrencilerin çoğu da başarılıydı. Halen öyle Anadolu Lisesi'ne gidenlerin. Yani o günlerden bugünlere gelindi fakat şu anda elle tutulur başarılarımızı almaya başladık. İnşallah bundan sonra daha iyi neticeler alırız diye düşünüyorum ve bekliyorum.

74392055-1541036522738413-7256247676365176832-n.jpg
**Masa tenisi kulüp bazında lisanslı spor sayısı bakımından Konya'da ne durumda?
-Konya'da da tabii Türkiye'ye orantılı olacak şekilde bir gelişim var. Hatta şu anda Selçuklu Belediyespor kulübümüzün sporcuları, altyapı sporcuları Türkiye şampiyonalarında mücadele ediyor. Konya'da yaptığımız müsabakada benim oğlum Ali Enes minik altında şampiyon oldu. Aynı müsabakada Gülce Dönmez adlı kızımız dördüncü oldu. Bunlar Konya'da ulaşılabilen başarılar değildi. Ankara'da minikler kategorisinde Ali Enes Seren üçüncü oldu. 1 yaş büyükleriyle mücadele etmesine rağmen üçüncü oldu. Yine aynı yaş kategorisinde Bora Çelik isimli sporcumuz, altıncı oldu. Yine küçükler kategorisinde Efe Alaybeyoğlu, Ersun Bora, Şevket Özçat'ın olsun. Bakın isimlerini biliyoruz yani bize isimlerini öğrettiler. Bu sporcularımız milli takımlılar seçmelerine katılmaya hak kazandılar. Bir kulüpten çıkabilecek en yüksek öğrenci sayısına da ulaşmış olduk. Selçuklu Belediyespor Kulübü en son milli takım kampında altı sporcu gönderdi. Bunlardan iki tanesi minikler kategorisinde. Dört tanesi küçükler kategorisinde bu da önemli bir başarıydı. Yani Konya'mızda kulüpsel anlamda Fatih Erdem hocamızın liderliğinde Selçuklu Belediyemizin tasarrufunda ciddi Türkiye'de söz sahibi sporcular yetişiyor. İnşallah çalışmalarını devam ediyorlar. Daha da önemli başarılar da kazanacakları gibi görünüyor.
FAAL OLAN İKİ KULÜBÜMÜZ VAR
Faal olan iki kulüp var. Selçuklu Belediyesi ve Konya 1922 Konya Barosu Spor Kulübü şu anda aktif
olarak Konya'mızı temsil ediyorlar. Baro Spor Kulübümüz birinci ligde mücadele ediyor. Süper Lig
yolunda şuanda başarılı şekilde ilerliyorlar. İkinci etaplarda da bu başarılarının devam edeceğini
düşünüyoruz. 2. Ligde Selçuklu Belediye Spor Kulübümüz mücadele ediyor. Birinci ligin bir altı. kategorisinde. Onlar da haftaya Antalya'da yapılacak. Birinci etap müsabakalarında Konya'mızı temsil edecekler. Yine Selçuk Belediyemizin kız takımı üçüncü ligde mücadele ediyor. Şimdilik de birinci etap oynandı. Şu anda Konya olarak liglerde kulüp listesinde yukarılarda Konya takımlarını görebiliyoruz.
LİSANSLI SPORCU SAYISINDAN FAZLA MASA TENİSİ OYNAYAN VAR
Şu anda güncelleme devam ettiği için tam rakam veremesem de en son yapmış olduğumuz Avrupa
Hareketlilik Haftası müsabakalarına yetmiş altı sporcu katıldı. Bunların lisanslı olduğunu düşünecek
olursak yani şu anda yetmiş altı sporcunun aktif olarak lisans çıkarttığını söyleyebiliriz. Ama lisansın
dışında da herkes masa tenisi oynuyor da diyebiliriz Bu konuyla alakalı Selçuklu Belediyemiz pandemi döneminde 2020 yılının son aylarında bir masa tenisi şenliği müsabakaları yaptı. Bu organizasyonu yaparken dedik ki katılım olur mu acaba? Nasıl olur? İnsanlar evde sıkılmışlardı. Dedik ki katılımı 400 kişi ile sınırlayalım. 400 kişi olursa bizim için iyi olur dedik. Katılım online idi. Online katılımı açar açmaz bir gün içinde başvuruların dört yüz kişinin üzerine çıktığını gördük. Bu bizi çok memnun etti. Dört yüz kişiyle de sınırlamak zorunda kaldık. Pandemi şartları vardı. Beş gün boyunca şenlik niteliğinde masa tenisi organizasyonu yaptı Selçuklu Belediyemiz. Toplam sekiz kategoride mücadele eden sporculara çeşitli hediyeler verildi. Buradan şunu görüyoruz. Masa tenisi Konya'da yoğun ilgi görüyor. 400-500 kişinin katılabileceği bir organizasyonlar yapılabiliyor. Lisanslı insanlar olmasa bile insanlar hobi olarak bir eğlence olarak gelip masa tenisi oynayabiliyorlar. bunu biliyoruz.
TÜRKİYE’DE İLK MASA TENİSİ SALONU KONYA’DA YAPILACAK
Selçuklu Belediyesi'nin atmış olduğu bir adımdan da bahsetmek istiyorum. Ülke çapında önemli bir adım olacak burada. Selçuklu Belediye Başkanımız sayın Ahmet Pekyatırmacı’nın masa tenisi branşına bir salon sözü olmuştu. Şuanda bunun için adımlar atıldı. Hocacihan Mahallesi'nde 16 masa kapasiteli tribünlü bir masa tenisi salonu yapılacak. Bu salon Türkiye’de tek olacak. Buradan sadece Selçuklu değil, tüm Konya'mız. Hatta ülke masa tenisi kazanacak. Baktığımız zaman illerimizin masa tenisine ait böyle tribünlü bir salonu yok. Yani genelde basketbol sahaları, hentbol sahaları ya da voleybol sahaları dönüştürülerek masa tenisi turnuvaları düzenleniyor. Ama ilk defa Türkiye'de masaların sabit olduğu, yer değiştirmediği ve ülke çapında ulusal müsabaka da olsa antrenman da olsa yapılabileceği bir masa tenis salonu yapılıyor. Yani adına sadece masa tenisi salonu diyeceğimiz bir salon olacak. Ülkemize, Konya'mıza, Selçuklu'muza hayırlı olsun. Ahmet Pekyatırmacı başkanıma hem federasyon olarak, hem federasyon il temsilcisi olarak, hem de Selçuklu'da yaşayan bir vatandaş olarak çok teşekkür ediyorum.
KONYA MASA TENİSİ ŞEHRİ OLARAK ANILACAK
Son dönemde Büyükşehir Belediyemiz ve Selçuklu Belediyemiz bildiğiniz gibi parklara masa tenisini
koydular. En son Selçuklu Belediyemiz Selçuk mahallemizde yapmış olduğu kaykay parkında masalar
koydu. Yani insanların kolay ulaşabileceği hemen iki raket bir topu alıp orada güzel bir vakit geçirebileceği bir ortam hazırlanmış oldu. Bu durum masa tenisinin gelişimi açısından da büyük katkı sağlayacağı için bizi oldukça sevindiriyor. Demek ki gelecek yıllarda bu bu branş daha da ilgi görerek daha da rekabetçi ortamlar oluşacak. Bu da daha çok başarıların kazanılmasına imkan sunmuş olacak.
OĞLUM YEMEK MASASINDA ÇALIŞARAK TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU
Masa tenisinden ulaşabilirliği en kolay spor dalı diye bahsettik. Buna ailemden şahit olduğum bir olayı
anlatayım. Pandemiden dolayı salonlar kapalı olduğu için çocuklarım antrenman yapamıyordu. Ben
eğitim hayatımın bir dönemini yatılı okudum. Yatılı okulda okurken tabii akşamları ders çalışmasını sonrasında enerjinizi atmak için bir şey lazım. Biz o zaman masaları tabureleri birleştirip elimize terlik alıp oynardık, enerjimizi atmak için. Oradan yola çıkarak ne yapabiliriz? Bu çocuklar nasıl enerjileri atabilirler, nasıl sporun içinde kalabilirler sorusunu sorarken aklımıza iki yemek masasını birleştirmek geldi. İki yemek masasını birleştirip orada antrenman yapmalarını, enerjilerini atmalarını sağlayabildik. Masa tenisi böyle bir şey. İyi ki de içindeyiz.

resim-2022-06-05-151240984.png
BU SPORU SEVDİRMEK VE ÖĞRETMEK BENİM GÖREVİM

Bu sporu çok sevdiğim için hem kendi çocuklarımla hem de Konyalı tüm çocuklarla bu sporu tanıştırmak adeta benim için bir görev oldu. Çünkü ben bu sayede kötü alışkanlıklardan uzak durdum. Bu sayede sosyal ilişkiler kurdum. Açıkçası birçok şeyi masa tenisine borçluyum. Masa tenisi camiasının içindeki kaliteli insanlara borçluyum. Ahde vefa diye bir şey var. Bu görevin de bizim ahde vefamız olduğunu düşünerek bu görev bize tebliğ edildiğinde severek yaparım dedim. Gayret gösterdik. Daha başka, daha fazla çocuğa nasıl ulaşabiliriz? Ya da masa tenisini Konya'da daha nasıl geliştirebiliriz? Bunların arayışında olmaya çalıştık. İnşallah da olmaya devam edeceğiz. Bu anlamda bizlere destek olan başta Selçuklu Belediye Başkanımız Ahmet Pekyatırmacı’ya, Gençlik ve Spor il Müdürümüz Abdurrahman Şahin’e, 1922 Konya Barospor sorumlusu Mesut Barkale’ye, Konya masa tenisinin duayenleri arasında yer alan Alaaddin Sarıyıldız hocama ve Selçuklu Belediyespor masa tenisi antrenörümüz Fatih Erden’e çok teşekkür ediyorum.

RÖPORTAJ: FERHAT TÜRKOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum