Ula'da Sarısu Susam Çeşidi Üreticilere Tanıtıldı

Ula'da Sarısu Susam Çeşidi Üreticilere Tanıtıldı

Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması' kapsamında sarısu susam çeşidi demonstrasyon çalışmaları çerçevesinde organik parselde üreticilere tanıtıldı....

Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması' kapsamında sarısu susam çeşidi demonstrasyon çalışmaları çerçevesinde organik parselde üreticilere tanıtıldı.

Ula ilçesine bağlı Yeşilçam Mahallesi'nde yapılan Tarla Günü'ne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, Kızılyaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Yıldız, şube müdürleri, muhtarlar, teknik elemanlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Tarla Günü'ne ev sahipliği yapan çiftçi Salih Yaylalı, "Çiftçi olarak ihtiyacımız olan tek şey topraktır. Toprağımıza sahip çıkmalıyız. Sarısu susam çeşidinden iyi verim aldık." dedi.

Ula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Süleyman Kurnaz ise yaklaşık üç yıldan bu yana Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile bu tür çalışmalar yapıldığına dikkat çekerek, "Patatesten sonra susam çalışmaları da başladı. Bölgemizde yaygın olan Sarısu susama karşı yeni çeşidi deneme şansı bulduk ve demonstrasyonu yaptık. Umarım bu susam çeşidinde her zaman beklediğimiz kalite ve verimi alırız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de, susam ihtiyacının yüzde 15'inin yurtiçi üretimden, geri kalan kısmının ise ithalat yoluyla karşılandığına dile getiren İl Müdürü Nazif Ekici de, "Tarım arazileri ile toprağa bağlılık, üzerinde durduğumuz konulardır. Bakanlığımız tarafından çiftçi sorunlarını araştırma enstitülerine iletmek, bulunan çözümlerin ve geliştirilen yeni teknolojilerin hızlı bir şekilde çiftçilere intikalini sağlamak amacıyla, araştırma-yayım-çiftçi bağının güçlendirilmesi kapsamında koordinatör araştırma enstitüleriyle işbirliği yapılarak, 'Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması' konulu çalışmalar gerçekleştiriliyor. Ülkemizin susam ihtiyacının ancak yüzde 15-20'si yurt içi üretimden, geri kalan kısmı ise ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Farklı yörelere adapte olabilen, yüksek verimli, sertifikalı tohumluk kullanımı ve uygun yetiştirme teknikleri uygulanarak mevcut verim ve üretimi arttırmak mümkündür." diye konuştu.

Ziraat Mühendisi Alime Yıldırım ise Sarısu susam çeşidi hakkında teknik bilgiler verdi. Konuşmaların ardından çeşitli ikramlar yapılarak katılımcılarla tarlada susamın değerlendirilmesi yapıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.