Ucuz soba cebe zarar: Kalitelisi en az 4 bin 500 liraya satılıyor

Ucuz soba cebe zarar: Kalitelisi en az 4 bin 500 liraya satılıyor

Soba satışları ile ilgili bilgi veren Bedesten Çarşısı esnaflarından Sobacı Selman Akten, “Kaliteli bir soba en az 4 bin 500 lira olmalı. 2 bin liralık sobaların en fazla 1 yıllık ömrü bulunuyor” dedi

Havaların soğuması Konya’da soba sezonu açıldı. Kış hazırlığına başlayan Konyalılar, soba sıcaklığından vazgeçemiyor. Özellikle Meram ve Karatay ilçelerinde soba aktif olarak kullanılıyor. Soba ve baca temizliği hakkında tavsiyelerde bulunan Sobacı Selman Akten, soba temizliğinin aksatılmasının zehirlenmeye yol açtığını kaydetti.

SOBA FİYATLARINA ZAM KAPIDA

Kaliteli sobaların kullanışlı olduğunu dile getiren Selman Akten, fiyatlara yılbaşında zam geleceğini belirtti. Akten, “Havalar soğumaya başlayınca, Konyalıların kış hazırlıkları başladı. Şu anda mevsim geçişleri olduğu için yoğun bir şekilde soba satılmıyor. Ama kış aylarının kendini hissettirmesiyle daha çok yoğunluk olacağını düşünüyorum. Soba fiyatları 2 bin 300 liradan başlayarak 7 bin liraya kadar fiyat aralığı çıkıyor. Bu fiyatlar marka ve büyüklüğüne göre değişkenlik gösteriyor. Kaliteli bir soba en az 4 bin 500 lira olmalı. 2 bin liralık sobalar en fazla 1 yıllık ömrü bulunuyor. Soba temizliğinin en önemlisi bacadır. Baca temizliği hayat kurtarır. Her yıl onlarca insanımız baca temizliğini aksattığı için vefat ediyor. Bacanın temizliğini vatandaşlar ertelememeli. Zamanında yapılan her şey hayat kurtarır. Bacanın dumanı çekmesini test edebilirler. Rüzgârlı havalarda, baca şapkaları zehirlenmeyi engeller. Vatandaşlarımız bu hususlara dikkat etmeli. Soba fiyatlarına yılbaşından sonra zam gelecek. Onun için Konyalılar, kış kendini hissettirmeden sobalarını almalılar” diye konuştu.

5-1-4-960x640.jpg

KONYALILAR VAZGEÇEMİYOR

Akten, Konya’da soba kullanımının Meram ve Karatay bölgelerinde aktif olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Konya’nın bazı bölgeleri yoğun şekilde soba kullanıyor. Meram ve Karatay bu bölgelerin başında geliyor. Ama artık eskisi gibi yoğun şekilde soba satışları bulunmuyor. Doğalgaz soba satışlarını durdurdu. Konya’nın merkezinde doğalgaz kullanımı mevcut. Bunun için bizlerin satışları haliyle önceki yıllara göre düşük. Ama bazı Konyalılar sobadan vazgeçemiyor. Özellikle fırınlı sobalarda yemek pişirmeyi bırakamıyorlar. Soba bizim kültürümüz haline geldi. Bunun için bizlerin her kış işlerinde yoğunluk yaşanıyor. Yaz aylarında bile Konyalılar bahçelerine soba kurarak yemek pişirme işlemini gerçekleştiriyor. Akşamları çay ve kahvesini soba ile pişiriyor. Bunun için yaz aylarında bile satışlarımız mevcut. Konyalılar kış hazırlığında soba bakımlarını aksatmamalı. Zehirlenmeye karşı dikkatli olmalı.”

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.