Ucube Davası Tanığı: Olan Heykele Oldu!

Ucube Davası Tanığı: Olan Heykele Oldu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ucube’ dediği heykel davasında dinlenen tanık, heykelin Kars’ın kalkındırılması için devlet tarafından yapılan bir proje kapsamında dikildiğini anlattı. Tanık, seçim ortamı ve tartışmalar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ucube’ dediği heykel davasında dinlenen tanık, heykelin Kars’ın kalkındırılması için devlet tarafından yapılan bir proje kapsamında dikildiğini anlattı. Tanık, seçim ortamı ve tartışmalar nedeniyle "Olan heykele oldu." dedi.

Kars’ta heykeltraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan ‘İnsanlık Anıtı’ heykeline o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan mitingde ‘ucube’ demişti. Tartışmalara neden olan bu ifade nedeniyle Aksoy, Erdoğan hakkında 100 bin TL’lik tazminat davası açtı. Davanın bugünkü duruşmasında Aksoy’un tanıkları dinlendi.

TBMM Bilim Kurulu Başkanı olarak görev aldığı dönemde Kars için proje geliştirildiğini anlatan Prof. Dr. Yunus Metin Sözer Koruma amaçlı plan yapıldığını, önce Kars’taki kamu binaları, ana caddeler ve kale çevresinin aslına uygun temizlendiğini anlatan Sözer, heykelin dikilmesine karar verilen alandaki gecekonduların da yıkıldığını kaydetti. Belediye ile Aksoy arasında bu alana heykel dikilmesi konusunda anlaşma yapıldığını belirten Sözer, heykelin büyük ölçüde tamamlandığını ve çevre düzenlemesinin de o dönem için devam ettiğini belirtti. Kars’ın geliştirilmesine yönelik bu projeye dönemin cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer’in de destekleri olduğunu ifade eden Sözer, heykelin yapımına ilişkin itirazın da koruma kurulu tarafından reddedilerek onaylandığını anlattı.

Seçim ortamı ve tartışmalar nedeniyle olanın heykele olduğunu söyleyen Sözer, “Türkçe’de kelimenin nasıl ve nerede söylendiği önemlidir. Ucube kelimesinin kullanıldığı ortam da sanatçı çevrelereni fevkalade etkilemiştir.” dedi.

Sanatçı Bedri Baykam da tanık olarak dinlendi. Baykam, Erdoğan’ın ucube demesi ve heykelin yıkılmasını istemesinin kendisinde ve sanat çevresinde şaşkınlıkla karşılandığını belirtti. Baykam, ucube denince akla Aksoy ve heykelin gelmesinin Aksoy’u üzdüğünü kaydetti.

Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız, müvekkilinin Aksoy’un şahsına ve heykelin içeriğine yönelik bir söz sarfetmediğini savundu. Hakaret kastının olmadığını belirten Yıldız, çok büyük olduğunu ve kentin etnik dokusuna uygun olmadığını ifade ettiğini söyledi. Yıldız, “Herkes bir heykeli beğenir ya da beğenmez.” dedi.

Diğer tanığın dinlenmesine karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.