Ücret 3 katına çıktı

Ücret 3 katına çıktı

Bu dönem dershaneler olmadığı için temel liseye kayıt yaptırmak zorunda kalan öğrenciler, ücretler noktasında büyük sıkıntı yaşıyor. Temel lise fiyatları dudak uçuklatıyor. Fiyatlar 5 bin ile 15 bin arasında değişiyor. Veli ve öğrenciler düzenleme istiyor

Üniversiteye hazırlıkta önemli bir aşama olan dershaneler kapatıldı. Yasayla kapatılan dershanelerin yerini temel liseler aldı. Öğrenciler iyi bir üniversiteye girmek istiyorsa dershaneden dönüşen temel liselere gitmek ya da özel ders almak zorunda kalıyor. Bu dönem dershaneler olmadığı için öğrenciler, temel liselere yöneldi. Hükümetin maddi yükü azaltacak iddiasıyla sunduğu sistem, sınava hazırlık maliyetini en az ikiye katlıyor. Temel liselerin fiyatı 5 bin liradan başlıyor, 13 bine kadar çıkıyor. Geçen yıl bin 800-2 bin liraya dershane kaydı yaptıran bir öğrenci, bu yıl temel liseye 5 bin lira ödüyor. Bu durum üniversiteye hazırlanan öğrencileri ve ailelerini zor durumda bırakıyor. Lise ücretini ödemekte zorlanan veliler, kara kara düşünüyor. Her yıl liselere yerleştirme sınavına yaklaşık 1 buçuk, üniversite sınavlarına ise 2 milyonu aşkın aday giriyor.

BİR LİSE 13 BİN LİRA İSTEDİ

Gelecek yıl üniversite yerleştirme sınavına girecek olan Ozan Korkmaz isimli öğrenci, yeni sistemin öğrencilere ek külfet getirdiğini, öğrencilerin mağdur edildiğini söyledi. Korkmaz, "Geçen yıl da üniversite sınavına hazırlandım. İstediğim bölüm gelmediği için bu yıl tekrar hazırlanıyorum. Geçen sezon dershaneye yazılmıştım. Dershaneye 2 bin lira ödemiştim. Bu yıl ise sınava daha iyi hazırlanmak ve iyi bir bölüme yerleşmek için temel liseye kayıt yaptırdım. Temel lise fiyatları ise cep yakıyor. Bazı liselerin fiyatları dudak uçuklatıyor. Bir lise bana 13 bin lira fiyat verdi. Ben de en uygun liseye yazıldım. Yetkililer bu duruma el atmalı. Parası olmadığı için liseye gidemeyenler var. Herkes bu ücretleri ödeyemez" sözlerini kullandı.

EĞİTİM TİCARİLEŞTİRİLİYOR

Eğitimin ticarileştirildiğine dikkat çeken, paralı eğitimin ortadan kalkmasını isteyen Eğitim-Sen Şube Başkanı Cebrail Bektaş da, "Çok sayıda öğrenci sınav kaygısı ile kaydını temel liselere aldırmış, aileler on binlerce lira mali borcun altına girmek zorunda bırakılmıştır" dedi. Temel Lise uygulamasına başından beri karşı olduklarını belirten Bektaş, eğitimde sorunların çığ gibi büyüdüğünü söyledi. Bektaş, "Çoğu dershaneden dönüşen, ara katlarda, iş hanlarında açılan ve bir okulda olması gereken en temel özelliklerin bile aranmadığı temel liseler, bir taraftan ortaöğretim programını uygularken, diğer taraftan öğrencileri üniversite sınavına hazırlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’in bu adımı, lise eğitiminin içinin boşaltılarak hızla özelleşmesi ve tamamen üniversite sınavına endeksli hale getirilmesi anlamına gelmektedir" diye konuştu. 

YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ

"Temel lise adı altında öğrenim veren ve öğrencileri üniversite sınavına da hazırlayacak olan özel liselerin ücretleri dershanelerin üç katını bulmuştur" diyen Bektaş, eğitimin içinin boşaltıldığını söyledi. Bektaş, "Yapıları itibariyle temel liselerde lise müfredatının büyük ölçüde göstermelik olarak uygulanacağı, asıl amacın öğrencileri sınavlara hazırlamak olduğu açıktır. MEB, bu uygulamada ısrar ederek, zaten sorunlu olan lise eğitiminin niteliğin daha da düşmesine neden olmakta, eğitim sistemini tamamen çökertmek için bütün gücüyle çalışmaktadır. Öğrencilerin özellikle sınava girecekleri yıl kayıtlarını her biri 'özel ticari işletme' statüsünde olan temel liselere aldırmaları, devlet okullarındaki öğretmenlerin daha başarısız olduğu algısı yaratmakta, sınav başarısı temel liselere, olası başarısızlıklar ise devlet liselerine fatura edilmek istenmektedir. Kamusal eğitimin önündeki en büyük engellerden birisi olan temel liseler derhal kapatılmalı. Kamusal eğitimi güçlendiren adımlar atılmalıdır" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.