TYB’nin ‘Kültür Kervanı’ tamamlandı

TYB’nin ‘Kültür   Kervanı’ tamamlandı
Türkiye Yazarlar Birliği ile Konya Şubesi’nin ‘Konya’dan Kıbrıs’a Kültür Kervanı’ programı KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katıldığı panelle sona erdi. Tatar, kıbrıs’ta çok sayıda Konyalı olduğunu söyledi

Türkiye Yazarlar Birliği ile Konya Şubesinin Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlediği “Konya’dan Kıbrıs’a Kültür Kervanı” projesi kapsamında Konya, Karaman ve Mersin’in ardından Lefkoşa’da ilk olarak Şiir Şöleni ardından da panel düzenlendi. Panele katılan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar heyecanlı ve coşkulu konuşmasında, Anadolu’yu havadan ve denizden kuşatıp, ikmal yollarını kısıtlamak için Kıbrıs’ın bir Helen adası yapılmak istendiğini anlatarak, “Kıbrıs Barış Harekâtı olmasaydı, burası Gazze’den beter olacaktı” dedi.

KONYA’NIN KIBRISLA DERİN BAĞLARI VAR

Açılış konuşmasında Konya’dan Kıbrıs’a Kültür Kervanı Projesine dair bilgiler veren Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, “Konya ve Karaman’ın Kıbrıs ile derin tarihi bağları vardır. Mersin’de Barış Harekâtının yapıldığı merkez olarak önemlidir. Biz de bu hat üzerinde paneller yaparak Kıbrıs’a vasıl olduk. Konya’dan gelen şair arkadaşlarımız ve Kıbrıslı şair dostlarımızın katılımı ile Şiir şölenimizi icra ettik. Vatan için can veren şehitlerimizi ziyaret ettik, Harekâtın 50. Yıl Dönümü kutlamalarına katılarak, Kıbrıs’ın coşkusuna ve mutluluğuna ortak olduk. Bugünkü “Dünden Bugüne Kıbrıs ve Kültürü” konulu panelimizi teşrif etmesinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar’a şükranlarımı sunuyorum” dedi.

DEVLETİMİZİ BÜYÜTTÜK VE YÜCELTTİK

Daha sonra kürsüye gelen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptığı konuşmada, Konya denilince akıllara Mevlana’nın fikirlerinin doğduğu ve fikirlerini geliştirdiği kutsal toprakların geldiğini ifade ederek, “Osmanlı İmparatorluğu Kıbrıs’ı fethettiğinde bin 600 aile Konya’dan gelip adaya yerleşti. 1974’te Barış Harekâtından sonra da gelip yerleşenler oldu” dedi.

Başta Konya olmak üzere Anadolu’nun birçok bölgesinden yıllar içinde ülkeye gelip yerleşenlerle Kıbrıs Türkü’nün kaynaştığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, “Nüfusumuzu artırdık, devletimizi büyüttük ve yücelttik” diye konuştu.

Anadolu’yu havadan ve denizden kuşatıp, ikmal yollarını kısıtlamak için Kıbrıs’ın bir Helen adası yapılmak istendiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Barış Harekâtı olmasaydı, burası Gazze’den beter olacaktı. Kıbrıs Türküne 1960’lı yıllardan itibaren çok sayıda saldırı ve katliamlar yapıldı. Kıbrıs Türkü, Mehmetçik gelecek diye 11 yıl direndi. Davanın buraya gelmesinde Dr. Fazıl Küçük, Rauf Raif Denktaş ve dava arkadaşlarının payı büyüktür” diyerek sözlerini sürdürdü.

Gelişen iletişim kanalları ve teknolojiden yararlanarak dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Türk Milleti ile iletişim içinde olunması gerektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bizi birleştirici bir güçtür, Hepimiz tek yüreğiz” diye konuştu.

Kimlik oluşturma üzerinden yapılan çalışmalar, ekonomik vaatler ve tuzaklarla Kıbrıs Türkünü kendi kültüründen uzaklaştırıp, anavatan Türkiye’den koparılmak istendiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Kültür ve sanatımızla, geleneklerimizi kimliğimizi ve maneviyatımızı kaybetmedik ve bir sonraki kuşağa aktardık. Türk milletinin ayrılmaz ve kopmaz bir parçasıyız” dedi.

Konuşmalardan sonra TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Konyalı gazilerin emaneti olan Türk Bayrağını takdim ederek teşekkür beratı verdi.

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.