TYB’den Doğan adına kütüphane

TYB’den Doğan   adına kütüphane
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı, Türk düşünce hayatının önemli ismi merhum D. Mehmet Doğan adına oluşturulan kütüphane törenle hizmete sunuldu

Karatay Belediyesi ve Konya İl Müftülüğü iş birliğiyle TYB Konya Şubesi Kültür Evi'nde düzenlenen programın başında Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı, Türk düşünce hayatının önemli ismi merhum D. Mehmet Doğan adına oluşturulan D. Mehmet Doğan Kütüphanesi’nin açılışı yapıldı. Kütüphane açılışını takiben Konya İl Müftülüğü Sultan Selim Camii imam ve hatiplerinden hafız Ali Kıyak’ın okuduğu Kur’ân-ı Kerim tilaveti ile başlayan anma programı, Sultan Selim Camii müezzin ve kayyumlarından Abdullah Hakan Tosun ve Bahaddin Atabey’in dâhil olduğu Mevlid ile devam etti.

Okunan Mevlid’in ardından, D. Mehmet Doğan adına indirilen hatimlerin duası Prof. Dr. Ramazan Altıntaş tarafından yapıldı. Programda ayrıca Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, D. Mehmet Doğan’ın oğlu Sait Melih Doğan, Eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Halil Ürün ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan birer konuşma yaptı.

KÖSEOĞLU: MÜTECESSİZ FİKİR İŞÇİSİ

TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, D. Mehmet Doğan’ın edebiyat, kültür ve sanat dünyasında derin izler bıraktığını vurgulayarak; "D. Mehmet Doğan, ‘mütecessis bir fikir işçisi’ olarak fâni ömrünü tamamladı ve çok sevdiği Ankara’da Tâceddin Dergâhı’na sırlanarak yaratıcısına kavuştu…" dedi. Doğan’ın, Türk diline olan sevgisini her satırında hissettirdiğini belirten Köseoğlu; "Kelimelerin efendisi D. Mehmet Doğan, Türkçeyi yeniden yorumlayarak, dilimize ve kültürel mirasımıza sahip çıkan bir şahsiyet olarak gönüllerde ve milletimizin hafızasında daima canlı kalacaktır.." ifadelerini kullandı.

Köseoğlu, konuşmasının sonunda vasıfları da olduğunu belirterek D. Mehmet Doğan’ı isminin ilk harfi olup “M” harfiyle başlayan 30 kelime ile anlattı: “Mazlum, mekârim, muhafız, muhalif, muharrir, muhterem, mukdim, mûnis, musahhih, muvahhid, mücahid, mümessil, mümeyyiz, mümtaz, münevver, münşî, müstakar, müstakil, müstakim, mütearrif , mütedeyyin, müteeddip, mütefekkir, mütekellim, müteşebbis, mütevazı, mütevekkil, müteverri, müverrih, müzâhir…”

EDEBİYATÇI VE DÜŞÜNÜR KİMLİĞİ ANLATILDI

D. Mehmet Doğan’ın oğlu Sait Melih Doğan, babasının mirasının devam ettiğini görmenin kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu ifade etti.

Eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Halil Ürün, D. Mehmet Doğan’ın adının kütüphaneye verilmesinin çok isabetli bir karar olduğunu vurguladı.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, D. Mehmet Doğan’ın çok yönlü bir entelektüel olduğunu vurgulayarak; “Mehmet Doğan, yazma azmi ve kalemle olan mücadelesine çok genç yaşlarda başladı. Fikir dünyası, edebî kimliği ve mizah yönüyle kendini öne çıkarmış bir isimdir…” dedi.

Eski Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, “Mehmet Doğan denince aklıma Batılılaşma İhaneti, Büyük Türkçe Sözlük ve Mehmet Akif Ersoy gelir. Bu üç konu konuşulunca Mehmet Doğan’ı hatırlarım…” dedi.

TYB Konya Şubesi önceki başkanlarından Şair M. Ali Köseoğlu, Doğan’ın edebiyatçı ve düşünür kimliğinin yanı sıra gazetecilik yönüne de dikkat çekti.

Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Ömer Lütfi Ersöz ve diğer bazı katılımcılar da program sonunda söz alarak duygularını dile getirdiler.

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.