Twitter'da şu an kıyamet kopuyor!

Twitter'da şu an kıyamet kopuyor!

Medya dünyasında aykırılığa varan yayınlar karşısında suskun kalan RTÜK'e tepki gösteren bir grup izleyici, sosyal medyada "Halkın RTÜK'ü"nü kurdu.

Medya dünyasında aykırılığa varan yayınlar karşısında suskun kalan RTÜK'e tepki gösteren bir grup izleyici, sosyal medyada "Halkın RTÜK'ü"nü kurdu.

Bazı dizi, film ve oyunlarda aile kurumunu zedeleyici cinsellik kavramlarının öne çıkması üzerine son dönemlerde bir çok köşe yazarı bu duruma tepki gösteren yazılar kaleme almıştı. Halkın geniş kesimleri tarafından da büyük tepkiyle karşılanan bu programlara gelen tepkilerin ardı arkası kesilmeyince harekete geçen bizzat o pragramları izleyenlerden geldi.

"Ekran Jürisi" adındaki grup Facebook üzerinden faaliyetlerine başladı. Çocukların alkole olan merakını artırıcı, kadınları cinsel obje olarak gösteren, taciz ve tecavüze özendirici, aile içi cinsel ilişkiyi normalmiş gibi gösteren dizi ve programları hedef alacak grup, sayfasındaki amacını takipçilerine şu açıklamayla duyurdu:

EKRAN JÜRİSİ'NİN HEDEFİ AYKIRI DİZİLER

Televizyon, internet, sinema ve tiyatroda sahnelenen dizi ve film, yarışma ve benzeri programlarda yer alan toplum ahlakına aykırı yayınlarla ilgili farkındalık oluşturmayı hedefleyen sivil bir kuruluştur.

"Televizyon, internet, sinema ve tiyatroda sahnelenen dizi ve film, yarışma ve benzeri programlarda yer alan toplum ahlakına aykırı yayınlarla ilgili toplumun hassasiyetlerini dikkate alan ve toplumun her kesiminin bu yapıtlarla ilgili görüşlerini aktarmasına aracılık eden sivil bir harekettir.

Amacımız, yukarıda adı geçen yayınları yapan programları ve yapımcılarını ekran jürisi olarak uyarmak, programların içeriğini irdelemek ve toplumun tüm katmanlarının, bilhassa da çocukların ve gençlerin zarar göreceği yayınları bir set oluşturarak engellemek.

Aynı zamanda yayın kuruluşlarına getirilen sansür benzeri uygulamarın da önüne geçerek, siyasi baskı altında tutulan kurumlara izleyici, okuyucu veya takipçi olarak tepki koyabilmek."

Kurulduğu andan itibaren yüzlerce kişiyi bir araya getiren Facebook'taki Ekran Jürisi isimli grup, işe dizileri tartışmaya açarak başladı.

BUGÜN PİS YEDİLİ DİZİSİNİ PROTESTO GÜNÜ

Grup 29 Mart Cuma akşamı, yani bugün saat 21.00 ile 23.30 saatleri arasında twitter'da, #RTUKPisyediliyiBitir Has Tag'ıyla Türkiye'nin en geniş katılımlı protesto eylemi gerçekleştirilecek ve Pis Yedili isimli dizideki aile ahlakına aykırı yayınları kınayacak.

Şimdiden onbinlerce sosyal medya kullanıcısının destek verdiği Ekran Jürisi'nin 25 bin üyesi, ise şu saatlerde Ekran Jürisi grup sayfası üzerinden yayınlanan şikayet formları ve telefonlar aracılığıyla RTÜK'ü adeta bombardımana tutuyor.

PİS YEDİLİ NEDEN ELEŞTİRİLİYOR

Protesto bildirisinde Pis Yedili isimli dizinin neden eleştirildiği ve RTÜK'ün ihlal ettiği kanunlar da tek tek yazıyor. Bildiri şöyle:

"RADYO VE TELEVİZYONLARIN KURULUŞ VE YAYIN HİZMETLERİ HAKKINDA KANUN

RTÜK Yayın Hizmeti ilkeleri

Madde 8:

f) Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz.

ğ) Çocuklara, güçsüzlere ve özürlülere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez.

h) Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte olamaz.

s) Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez.

MADDE 9

ç) Çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar vermemek, deneyimsizliklerini veya saflıklarını istismar ederek, çocukları bir ürün veya hizmeti satın almaya veya kiralamaya doğrudan yönlendirmemek; çocukları reklamı yapılmakta olan ürün veya hizmetleri satın almak için ebeveynlerini veya başkalarını ikna etmeye doğrudan teşvik etmemek; çocukların ebeveynlerine, öğretmenlerine veya diğer kişilere duyduğu güveni istismar etmemek veya sebepsiz olarak çocukları tehlikeli durumlarda göstermemek,

d) Kadınların istismarına yönelik olmamak,

Pis Yedili dizisinde öğrencileri alkole ve zararlı maddelere özendirme var mı, var.

Çocukları ehliyetsiz araba kullanmak, ruhsatsız silah taşımak gibi kanunlar önünde suç sayılan şeylere teyfik etmek var mı, var.

Çocukları çocuk yaşta ilişkiye, cinselliğe özendirme var mı, var.

Çocukların öğretmenlerine, ebeveynlerine ve diğer kişilere güvenini zedeleyici sahneler var mı, var.

Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırılık var mı, var.

RTÜK'ün bu kanunlar çerçevesinde dizilere uygulayacağı yaptırımlar yukarıda bizzat kurumsal sayfanızda yer almaktadır.. Çocuğumun, çocuklarımızın geleceğini bu rezil ötesi dizilerle karartmamama adına RTÜK'ü aslolan görevine ve kanunları uygulamaya davet ediyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.