Tuzlukçu'nun çok köklü bir tarihi var

Tuzlukçu'nun çok köklü bir tarihi var

İkindi Sohbetleri’nde 780 bin yıllık tarihi, ipek halıcılığı, üzüm bağları ve termal suları ile tanınan Tuzlukçu’yu anlatan Av. Serdar Ceylan, “Tuzlukçu’nun çok eski bir tarihi var. Arkeolojik buluntular, Osmanlı arşiv belgeleri bunu ispat etmektedir”

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetleri devam ediyor. Avukat Serdar Ceylan’ın konuk olduğu “Geçmişten Günümüze Tuzlukçu” sohbeti, yoğun katılımla gerçekleştirildi. 780 bin yıllık tarihi, ipek halıcılığı, üzüm bağları ve termal suları ile Tuzlukçu anlatıldı.

Koyunoğlu Konya Evi’nde gerçekleştirilen sohbete Tuzlukçu Kaymakamı Nur Sevinç Özbek, Tuzlukçu İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Gülcü, AK Parti İlçe Başkanı Nevzat Kolaş, Basın Yayın ve Enformasyon Konya İl Müdürü Uzm. Cemil Paslı, Koyunoğlu Müze ve Kütüphane Müdürü Hasan Yaşar, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Gazeteci Seyit Küçükbezirci, Aliya Ali İzzetbegoviç Camii Dernek Başkanı İbrahim Günay ve çok sayıda davetli katıldı. Merhaba Gazetesi Akademik Sayfalar editörü de olan araştırmacı-yazar Av. Serdar Ceylan, ilçenin tarihi ve kültürel özellikleri ile ilgili araştırmaya dayalı bilgiler verdi.

TUZLUKÇU’DA ÖNEMLİ KALINTILAR BULUNDU

Tuzlukçu’nun Yukarı ve Aşağı Tuzlukçu köylerinin birleşmesiyle 1929 yılında nahiye olduğunu dile getiren Ceylan,  “1949 yılında belde, 90 yılında ise ise ilçe statüsünü kazandı. Tuzlukçu’nun 4 mahallesi, 11 tane köyü var. Bu köylerin çoğunluğunu 19. yüzyılın sonunda kurulan muhacir köyleri oluşturuyor. Günümüzdeki ilçe merkezinin 15. ve 16. yüzyılllara kadar dayanan köklü bir tarihi var. Ayrıca Tuzlukçu yöresi, tarih öncesi dönemlerde de iskan görmüştür. 1994 yılında Ankara ve Kaliforniya Üniversiteleri tarafından yapılan  araştırmalar neticesinde, Tuzlukçu Tursunlu Köyü’nde bulunan kömür madenlerinde, çeşitli bitki, ağaç ve hayvanlara ait fosiller tespit edildi. Ne yazık ki bu kalıntıların üzerinde fazla durulmadı. İnsan eli ile işlenen aletlere bile rastlanıldı o kazılar sonunda. Bu kalıntılarla yörenin tarihi 780 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Daha sonraki dönemlerde de Tuzlukçu, Hitit, Firig, Pers, Roma ve Bizans hakimiyeti altına girmiştir. Selçuklular döneminde Akşehir ile birlikte Türk toprağı oldu. 16. Yüzyıldan 19. yüzyılın sonuna kadar Tuzlukçu, Akşehir’den sonra yörenin en büyük, nüfusu en fazla ve zengin yerleşimi oldu” şeklinde konuştu

BÖLGE GÖÇ VERDİ NÜFUS AZALDI

“Tuzlukçu, 1970’li yıllardan sonra çok büyük bir göç verdi” diyen Ceylan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nüfus, yüzde 50 azaldı. Haneler, hızla kapandı. Göçün en büyük sebepleri arasında kuraklık, kıtlık, erkek nüfusunun savaşta kalması gibi birçok etken yatıyor.”

Ceylan konuşmasında; “Akademik Sayfalar olarak, “Tuzlukçu” hakkında iki özel sayı hazırladık, bugün renkli olarak özel baskısını konferansımıza gelen misafirlerimize takdim ediyoruz. Ayrıca 23 ve 30 Kasım tarihlerinde basılarak, Merhaba gazetesi eki olarak dağıtılacaktır. Böylece, Tuzlukçu’nun fiziki, beşeri ve iktisadi coğrafyası ile tarihi, kültür ve tabiat varlıkları, müstakil bir yayında neşredilmiş oluyor. Amcam Beyzat Ceylan ile 20 yılı aşkın bir süredir yayıma hazırladığımız, “Balkan, I. Cihan ve İstiklal Harbi’nde Şehit Olan Tuzlukçulular” çalışmamız da özet olarak yayımlandı. Tuzlukçu’da doğup, büyümemiş olmakla birlikte, baba dedem ve mensubu bulunduğumuz İbrahimoğullarından büyük dedemiz İbrahimzade İbrahim Bey yüzyıl bu topraklarda yaşamış. Bu çalışmalarımızla da ceddimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

Tuzlukçu Kaymakamı Nur Sevinç Özbek tarafından Av. Serdar Ceylan’a günün anısına hediye takdim edildi ve toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum