Tütün kullanımı azaldı

Tütün kullanımı azaldı

Sigaraya verilen hayatı ve harcanan parayı görmezden gelemeyiz

Toplam sağlık harcamalarının yüzde 9'unun tütüne bağlı hastalıklarından kaynaklandığı, SGK'nın 32 milyar 556 milyon liralık sağlık harcaması olduğunu, bunun 2 milyar 805 milyon liralık kısmının tütüne bağlı hastalıklarla mücadele de kullanıldığı bildirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, SGK ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ)ortak ekip kurarak, tütün kullanımına yönelik geniş çaplı bir araştırma yaptı. Açıklamada, 2010 yılında başlayan ve yaklaşık 1 yıl süren araştırmada, ilginç sonuçlara ulaşıldığını ve araştırmada ilk kez doğrudan hastalık verileri kullanıldığı ifade edildi.

DSÖ tarafından ilgili konuya yönelik tüm dünya ülkelerine referans araştırma olarak örnek gösterilen çalışmaya göre, Türkiye'nin, sigara kullanımında riskli ülkeler içinde yer aldığı vurgulanan açıklamada, erkeklerin kadınlara göre günlük içilen sigara miktarlarında önce geldiği kaydedildi.

Açıklamada, araştırma sonucunda SGK'nın 32 milyar 556 milyon liralık sağlık harcamasının yüzde 22'sine karşılık gelen 7 milyar 322 milyon liralık kısmının kanserler, kalp ve damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve üreme ili ilgili hastalıklar için kullanıldığı ifade edildi.

Toplam sağlık harcamalarının yüzde 9'unun tütüne bağlı hastalıklarından kaynaklandığı belirtilen açıklamada, tütüne bağlı sağlık giderleri için SGK'nın 2 milyar 805 milyon lira harcama yaptığına, kadınlarda ise bu rakamın 768 milyon 323 bin lirayı bulduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada Bakan Çelik'in konuya ilişkin görüşlerine de yer verildi. Çelik, ortaya çıkan bu maliyetlere üretkenlik kaybı, özürlülük ve ölümlerin katılmadığını belirterek, ''Eğer bu kayıpları da hesaba koyarsak, manevi kaybımız yanında yaklaşık 7 milyarlık bir maddi kaybımız ortaya çıkmaktadır'' ifadelerini kullandı.

SGK'nın 74 milyon vatandaşa doğumdan ölüme sağlık ve sigortacılık alanlarında hizmet verdiğini ifade eden Çelik, ''Önemli olan vatandaşlarımızın sağlığı. Sağlığın yerine hiç bir şeyi koyamazsınız. Hükümet olarak özellikle sigarayla mücadelede çok titiz davranıyoruz. Bu konuda önemli mesafe aldık. Ancak halen istediğimiz yerde değiliz. Sigaraya verilen hayatı ve harcanan parayı görmezden gelemeyiz. Mutlaka önlem alınmalı.

DSÖ tütünle mücadele kontrol çalışmaları yürütmektedir. Amacımız herkesin sigaradan uzak durmasını sağlamaktadır. Ancak daha da önemlisi geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı bu zararlı alışkanlıktan koruyabilmektedir'' değerlendirmesinde bulundu

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.