Tutarsız sistem!

Tutarsız sistem!
EĞİTİM-İŞ Şube Başkanı Özgür Genç, “Türkiye’de eğitim sistemi her yeni gelen Milli Eğitim Bakanı ile değişiyor. Sistemin sürekli değişmesi öğrencinin de düzenini bozuyor" dedi

EĞİTİM-İŞ Şube Başkanı Özgür Genç, “Türkiye’de eğitim sistemi her yeni gelen Milli Eğitim Bakanı ile değişiyor. Sistemin sürekli değişmesi öğrencinin de düzenini bozuyor. Bu durumda da başarısızlık ortaya çıkıyor. Tutarsız bir eğitim sistemi ile karşı karşıyayız” dedi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. YKS'nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi'nde adayların 4'te 1'i barajı geçmek için gerekli olan 15 neti çıkaramadı, bu adayların 41 bin 281'i ise sıfır çekti.Sınava girip puanı hesaplanan 2 milyon 260 bin 273 adayın 496 bin 616’sı, 150 barajını geçemedi. Yani adayların neredeyse dörtte biri, Temel Yeterlilik Testi TYT’de 150 puan için yeterli olan yaklaşık 15 neti çıkaramadı. Barajı geçen 1 milyon 763 bin 657 aday, özel yetenekle alan üniversiteleri, önlisans ve açıköğretim programlarını tercih edebilecek.

ADAYLARIN YÜZDE 25’İ BARAJI GEÇEMEDİ

Üniversite sınavında çok sayıda adayın sıfır çekmesinin büyük sorun teşkil ettiğini ifade eden Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (EĞİTİM-İŞ) Konya Şube Başkanı Özgür Genç, “TYT’de 41 bin 281 aday 100 puan ve üstü alamadı. Yani bu adaylar yarım net bile yapamadı. Buna göre de, TYT temel matematik testinde adayların yüzde 8’e yakını hiçbir soruya doğru yanıt veremedi. Fen bilimlerinde ise yaklaşık yüzde 7’si soruların hiçbirini yapamadı. AYT’deki matematik testinde adayların yüzde 11’i, fen bilimlerinde ise yüzde 8’e yakını hiçbir soruyu doğru yanıtlayamadı. Bu eğitim sisteminde ciddi bir sorunun olduğunun kanıtıdır” diye konuştu. Sınava giren öğrencilerin önemli bir kısmının baraj altı kaldığına değinen Genç, “Üniversite sınavına 2 milyon 260 bin öğrenci katılım gösterdi. Bu öğrencilerden 511 bin kişi barajı bile geçemedi. Yani yüzde 25’lik bir oran baraj altında kaldı. Bu ülkede eğitim sisteminin çöktüğünün göstergesidir” sözlerini kullandı.

MAĞDURİYETLERE SEBEP OLUYORLAR

Eğitim sisteminin tutarlı olması gerektiğini, ancak ülke de eğitim sisteminin sürekli değişken olduğunu belirten Genç, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’de eğitim sistemi her yeni gelen Milli Eğitim Bakanı ile değişiyor. Kimse bu sistemleri değiştirirken etkilenecek olan çocukları ve ailelerini göz önünde bulundurmuyor. Sistemin sürekli değişmesi öğrencinin de düzenini bozuyor. Bu durumda da başarısızlık ortaya çıkıyor.” Eğitim sisteminde ki ani değişiklikler sebebiyle öğrencilerin ve ailelerin mağduriyet yaşadığını aktaran Genç, “Sistemin sürekli değişmesi hem aileleri hem de öğrencileri olumsuz etkiliyor. En son değişikliği geçtiğimiz yıl Eylül ayında yaptılar. Sistemin okul açıldıktan sonra tek bir talimatla değiştirilmesi olumsuz sonuçlar doğuruyor. Bu yıl sınava giren öğrencilerin büyük bir kısmı neyle karşılaşacağını bilmiyordu” ifadelerini kullandı.

BAŞARI İÇİN İSTİKRARLI EĞİTİM SİSTEMİ ŞART

Eğitim sisteminin uzun soluklu planlamalar ile değiştirilebileceğinin altını çizen Genç, “Gelişmiş ülkelerde eğitim sistemleri 20-30 yıllık planlamalar ile düzenlenir. Bizim ülkemizde her yıl sistem değişikliği yapılıyor. Eğitim süreklilik ister. İstikrarlı bir eğitim sistemi oluşturmazsak başarı da gelmez. İlkokula başlayan bir çocuk üniversitede hangi sınava gireceğini bilmeli” açıklamalarında bulundu. Eğitim sistemindeki sıkıntı sebebiyle birçok öğrencinin istemediği bölümlere gittiğini ifade eden Genç, konuşmalarına şu şekilde devam etti: “Bu yıl 353 bin kişi üniversitede okurken bir daha sınava girdi. Üniversiteye yerleştiği halde adaylar yeniden sınava giriyorsa burada da bir sorun var. Demekki bu öğrenciler gittikleri üniversiteden veya bölümden memnun değiller. Burada sorunun araştırılarak bulunması gerekiyor.” Üniversite mezunlarının da tekrar sınava girdiğini söyleyen Genç, “Üniversiteden mezun olmuş 164 bin kişi bu yıl tekrar üniversite sınavına girmiş. Bu da gösteriyorki üniversiteden mezun olanların da beli bir kısmı iş bulma konusunda sıkıntı yaşıyor” diye konuştu.

EĞİTİM SİSTEMİ SORUNU  İSTİŞARE İLE ÇÖZÜLÜR

Eğitim sisteminde ki sıkıntıların istişare ile çözülebileceğine değinen Genç, “Eğitimde başarısızlığın olduğunu herkes kabul etti. Eğitim sistemindeki sorunların çözülmesi için bütün paydaşların görüşünün alınması gerekir. Bilimsel düşünme ve üretmeye dayalı bir eğitim sisteminin oluşturulması gerekiyor. Bunun içinde bütün sendikaların ve bilim adamlarını görüşleri alınmalıdır” şeklinde konuştu. Eğitim ve öğretimin bir ülke için stratejik öneme sahip olduğuna vurgu yapan Genç, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Bir ülkede eğitim sistemi iyi olursa her alanda gelişmeler kat edilir. Eğitim almak bütün yurtdaşların hakkıdır. Tüm yurtdaşların faydalanacağı kamusal, parasız, bilimsel ve laik bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır.”

SALİH ACIBADEM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum