Tüsiad Başkanı: Tbmm'de Yeterince Adalet Yok

Tüsiad Başkanı: Tbmm'de Yeterince Adalet Yok

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, seçim sistemi ile ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeterince adalet olmadığını söyledi. Dinçer, seçim sistemlerinin önemli olduğunu belirterek "Seçim sisteminin iki temel...

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, seçim sistemi ile ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeterince adalet olmadığını söyledi. Dinçer, seçim sistemlerinin önemli olduğunu belirterek "Seçim sisteminin iki temel felsefesi vardır. Bir taraftan temsilde adaleti yakalayacaksınız bir taraftan yönetimdeki istikrarı yakalayacaksınız. Tabi ki yönetimde ki istikrar önemlidir. Ama istikrarın kalıcı olabilmesi için temsilde adalette önemlidir. Hele hele Türkiye gibi önünde dev meseleler anayasalar çözüm süreçleri gibi konuşulan bir ortamda mecliste temsilde adalet son derece önemlidir. Bizce Türkiye’de mecliste yeterince adalet yoktur." dedi.

    Haluk Dinçer, Ankara temasları hakkında bilgi vermek amacıyla, TÜSİAD Ankara Temsilciliği'nde basın toplantısı düzenledi.

    Türkiye’deki seçim sistemi ile ilgili eleştiriler yapan, dünyada yüzde 10 barajının sadece Türkiye’de olduğunu dile getiren Dinçer, şöyle devam etti: "Bu hükümetin aldığı bir karar değil yıllar önce alınmış bir karar bir türlü düzeltilemedi biz birkaç dönemdir TÜSİAD olarak dile getiriyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız o dönemde mevcut seçim sistemine 2 tane alternatif önerdi bir dar bölge önerdi bir daraltılmış bölge önerdi tabi daraltılmış bölgede barajlarında bir nebze aşağı çekileceği iki tane model önerdi. Bu konu maalesef yeterince Türkiye’de tartışılamadı. Seçim sistemleri önemlidir. Seçim sisteminin iki temel felsefesi vardır. Bir taraftan temsilde adaleti yakalayacaksınız bir taraftan yönetimdeki istikrarı yakalayacaksınız. Tabi ki yönetimde ki istikrar önemlidir. Ama istikrarın kalıcı olabilmesi için temsilde adalette önemlidir. Hele hele Türkiye gibi önünde dev meseleler anayasalar çözüm süreçleri gibi konuşulan bir ortamda Meclis'te temsilde adalet son derece önemlidir. Bizce Türkiye’de mecliste yeterince adalet yoktur. Önümüzdeki Haziran seçimlerinde yeni meclise yeni anayasa yapma görevi verecek muhtemelen çözüm sürecinde çok somut yeni anayasa ile ilgili konularda adım atma konusunda görevler verecek. Bu anayasa gibi konular çözüm süreci gibi konular bunlar böyle yüzde 51’lerle olacak işler değil. Toplumun çok geniş kesimlerinden destek alınması gereken konular dolayısıyla temsilde adaleti son derece önemsiyoruz. Eğer mümkün olursa önümüzdeki dönemde bir anayasa değişikliği ile bu seçim sistemine el atılabilir diye düşünüyoruz."

    YENİ HÜKÜMET PROGRAMIYLA BİR ÇELİŞKİMİZ YOK

    Haluk Dinçer, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. 62. Hükümetin yeni programı ile ilgili soruya yeni hükümet programıyla TÜSİAD olarak bir çelişkilerinin olmadıklarını belirten Dinçer, "Hükümet programını okuduk. Uzun bir program yaklaşık 120 sayfa. Arkadaşlarımız inceledi. Benimle de paylaştılar ve okuyabildiğim bölümleri tahlil ettim. Bizden çok farklı görüşler olduğunu hatta geçtiğimiz dönemden çok farklı görüşler olduğunu düşünmüyoruz. Biz sadece bazı başlıkların altını çizerek, ’Bunlar mutlaka olmalı’ diyerek öncelikleri işaret ediyoruz. Yoksa bir çelişki söz konusu değildir. Ama bu 9 aylık dönem için o 120 sayfanın bazı konu başlıkları diğerlerinden daha önemlidir." ifadelerini kullandı.

    Selahaddin Demirtaş’ın IŞİD ile mücadele sürecinde PKK’nın silahlandırılması ile ilgili söylemlerine yönelik soruya Dinçer, "Bunlar TÜSİAD’ın gündeminde olan konular değil bunu net bir şekilde belirtmem lazım IŞİD'e karşı PKK’nın silahlandırılması TÜSİAD’ın gündeminde olabilecek bir konu değil tabi bunu tabi siyasi iktidar karar verecektir. Radikal bir görüştür onun farkındayız ama bu konuda yorum yapmayı pek uygun görmüyoruz." şeklinde konuştu.

    TÜSİAD Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’nü kullanmayacağının açıklamasına yönelik soruya ise "Köşk oradaymış buradaymış bizim öncelikli konumuz değildir. Bunlar bana göre güncel siyasi konular biz TÜSİAD olarak Türkiye’yi pozitif gündeme taşımak istiyoruz. Türkiye’nin kocaman meseleleri var biz köşklerle günlük kısır çekişmelerle Türkiye’de bir yere gidemeyeceğimizi düşünüyoruz." cevabını verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.