TürkTraktör 2021'i rekorlarla kapattı

TürkTraktör 2021'i rekorlarla kapattı

TürkTraktör Ticari Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Canbeyli, " TürkTraktör olarak 2021 senesini rekorlarla kapattık ve sektörümüzdeki lider pozisyonumuzu korumaya devam ettik. Son 35 yılda toplamda 23 kez pazar lideri olduk" dedi

Türkiye traktör pazarı pandeminin etkisi altında geçen 2021 yılını nasıl tamamladı? Toplam üretim, satış ve traktör parkı hakkında genel değerlendirmeniz nasıl olur?

-2021 pandeminin olumsuz etkilerinin görece onarıldığı bir yıl oldu. Türkiye traktör pazarı bir önceki yıla göre yüzde 33 büyüdü ve toplam 64 bin adet traktörün trafiğe kaydı yapıldı. Şu anda ülkemiz dünyanın dördüncü büyük traktör pazarı konumunda.

Türkiye’de 2021 yılında 72 bin 655 adet traktör üretildi. Bu, bir önceki yıla göre üretimde yüzde 44’lük bir artış demek. Öte yandan ihracattaki artış da ülke genelinde yüzde 26 oldu. 2021 yılı itibarıyla, Türkiye traktör üretiminin yüzde 67’sini ve Türkiye traktör ihracatının ise yüzde 88’ini tek başına TürkTraktör olarak karşılama başarısını gösterdik.

14-2.jpg

2021 SENESİNİ REKORLARLA KAPATTIK

**TürkTraktör olarak 2021’i nasıl geçirdiniz?

    -TürkTraktör olarak 2021 senesini rekorlarla kapattık ve sektörümüzdeki lider pozisyonumuzu korumaya devam ettik. Son 35 yılda toplamda 23 kez pazar lideri olduk, son 15 yıldır ise bu liderliğimiz kesintisiz olarak devam etmekte. 2021 yılında TürkTraktör olarak tarihimizdeki en yüksek traktör üretimini 48 bin 560 adet olarak gerçekleştirdik ve 39 bin 797 adet motor üretimiyle de bunu destekledik. New Holland markamız pazardaki liderliğini sürdürürken, Case IH markamız pazarda 2. sıraya yükselme başarısını gösterdi. İç pazarda 32 bin 605 adet traktör satışı ile seneyi kapattık ve geçen seneye göre yüzde 46 büyüme gösterdik. 2021 yılında ihracatımız ise yüzde 2 artış gösterdi ve toplam 16 bin 176 ihracat adetiyle bu alanda da rekor kırdık. 2022 yılında da pazardaki liderliğimizi sürdürmeyi planlıyoruz.

    1 MİLYONUNCU TRAKTÖR BANTA İNDİ

    **1 milyonuncu traktörünüzü banttan indirdiğinizi düzenlediğiniz basın toplantısıyla duyurdunuz. Bu konuyla alakalı neler söyleyebilirsiniz?

      -TürkTraktör olarak güçlü olduğu kadar esnek üretim kapasitemizle Türk çiftçisine her zaman en iyisini sunmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda 1 milyonuncu traktörün üretilmesiyle, gurur dolu hikayemizde yeni bir sayfa açtık. Bugün traktör pazarında tüm dünyada yıllık üretim adetleri 1.6 milyon seviyesinde ve Türkiye’de halihazırda kullanılan traktör parkı 1.3 milyon civarında. Bu rakamlar 1 milyon traktör üretiminin ne kadar önemli olduğunu da göstermekte.

      YENİ NESİL TRAKTÖRLER ÇEVRE DOSTU

      **Kuraklık ve yer altı sularının kontrolsüz kullanımı nedeniyle Konya Havzası’nda durum pek iç açıcı değil. Bu zor durumun üstesinden gelmek için sizce neler yapılabilir?

        Bu gerçekten üzücü ve üzerine düşünmemiz, şartları iyileştirmemiz için çalışmalar yürütmemiz gereken bir durum. Konya, Isparta, Niğde, Ankara, Aksaray, Nevşehir, Karaman illerini kapsayan Konya Kapalı Havzası hepimizin bildiği üzere ‘Türkiye’nin tahıl ambarı’ konumunda. Sadece İç Anadolu bölgesinde buğday ekim alanı 3 milyon hektar civarında. Konya tek başına bu alanın yüzde 10’unu kaplıyor. Gel gelelim, yer altı suları seviyesinde bu yıl görülen normalin üzerindeki düşüş elbette ki tarımsal verimliliğe de olumsuz yansıyor. Fakat, çözüm yollarımız var. Suyu doğrudan kök bölgesine yerleştiren ve buharlaşmayı en aza indiren damla sulama yöntemi ve tarımsal verimliliği artırmak için kaynakları daha ekonomik kullanıp, toprak ve ürün yönetimini bu doğrultuda gerçekleştirerek çevreye verilen zararın en aza indirilmesini sağlayan akıllı tarım teknikleri ile mevcut olumsuzlukların üstesinden gelebiliriz. Biz de TürkTraktör olarak faz geçişlerini tamamladığımız, çevre dostu yeni nesil traktörlerimiz ile bu sorunların yıkıcı etkilerini daha da hafifletmeyi amaçlıyoruz.

        40 BİN ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLİYOR

        **Tarlam Cepte uygulamasında yenilikler olduğunu duyuyoruz. Bu yeni özellikler hakkında bilgiler verir misiniz?

          -Evet, tarımda dijital dönüşüm alanında çiftçilerimize rehber olan Tarlam Cepte uygulamamızı geliştirmeyi sürdürüyoruz. Uygulama, yaklaşık 40 bin çiftçiye 41 bin 500 tarlanın ve 10 bin tarımsal ürünün takibinde destek sağlıyor. Bunun yanında Tarlam Cepte, tarım sektöründe bir ilke imza atıp, uygulama içinde kod üreterek kampanyalar düzenleyip kullanıcı sadakati oluşturuyor.

          Uygulamadaki mevcut özellikleri daha da açıklamak gerekirse şunları söyleyebiliriz: Uydu ile Bitki Sağlığı Görüntüleme özelliği sayesinde çiftçiler bitkilerin sağlık durumunu takip ederken, tarladaki zayıf noktaları ve günlük değişimleri görebiliyor. Tarla Kontrol Haritası özelliği sayesinde sisteme kayıtlı tarladaki en yeşil, en sağlıklı ve en iyi gelişim gösteren bölgeler görülebiliyor. Haritada yer alan beyaz, mor ve mavi renkli bölgeler Tarla Değişim Haritası özelliğinde bölgenin gelişimlerini Tarlam Cepte Uygulaması kullanıcılarına gösteriyor. Canlı Yağış ve Fırtına Takibi özelliği sayesinde ise uydudan alınan bilgiler doğrultusunda yaklaşan hava koşulları takip ediliyor. Bitki Yetiştiriciliği Önerileri ile 117 farklı ürünün toprak işleme, sulama, gübreleme, ilaçlama gibi yetiştiricilik aktiviteleri hakkında bilgiler çiftçilerle paylaşılıyor. Tüm bu özelliklere ek olarak Gelir ve Gider Hesaplama ile akaryakıttan gübreye, ilaçtan tarım sigortasına birçok girdinin ay sonunda tüm giderlerini topluca ekranda gösteriyor. İlaçlama ve Traktör Kullanımı özelliği sayesinde tarlanın yeri ve iklim koşullarına göre öngörülen ilaçlama işleminin yapılması için gereken süre ve zaman aralığı belirlenerek en uygun dönem çiftçiye öneriliyor. Tarlam Cepte Akademi traktörle ilgili sorulara videolu cevaplar verirken Uzmana Sorun özelliği bitki sağlığı ya da traktör arızalarıyla ilgili çiftçinin gönderdiği fotoğraflı sorulara 48 saat içerisinde yanıtlar veriyor.

          HABER MERKEZİ

           

          HABERE YORUM KAT
          UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
          Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.