Türköne: Cemaat gözünü devlete dikebilir
Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne, kendisini eleştiren Ruşen Çakır'a "Herkesin olduğu gibi, bir cemaatin de gözünü siyasal alana dikme hakkı vardır." diye cevap verdi.
Ruşen Çakır'ın “Sivil olması gereken Gülen Cemaati’nin gözü siyasal alanda...” sözlerini eleştiren yazar, devlet-sivil toplum ilişkisini "Siyaset kimin işi?" başlıklı yazısında değerlendirdi.
Çakır bilindiği gibi "devlet cemaat, cemaat devlet olmak isterse?" başlıklı köşesinde Türköne'nin görüşlerini yanlış bulduğunu yazmıştı. Türköne, bugün kendisini eleştiren Çakır'a böyle yanıt verdi:
"GÖZÜMÜ DEVLETE DİKİYORUM"
"Tuhaflığın altını çizmek için bir cümleyi olduğu gibi nakledelim: “Eğer siz Gülen cemaatinin gözünü siyasi alana, yani devlete dikmiş olduğunu ıskalarsanız, AKP ve Erdoğan’ın gözünü sivil alana, yani cemaatlere dikmiş olduğu yolundaki haklı eleştirileriniz inandırıcı olmaktan uzaklaşır ve değerini kaybeder.” Bu cümlede tuhaf olan ne? Asgari şartlarda demokrasinin varlığından bahsedebilmek için herkesin, ama herkesin “gözünü siyasi alana dikme hakkı”nı, tanımanız gerekir. Ya “gözünü devlete dikme” suçu? Siyaset yapma hakkının asıl sebebini oluşturduğuna göre, böyle bir suçtan kimse bahsedemez. Gözümü devlete dikiyorum, siyaseti siyasetçiye bırakmıyorum, gücüm yettiği kadar müdahale ediyorum, gerekirse örgütlenip baskıda bulunuyorum.
SINIRSIZ SİYASET HAKKINA SAHİBİM
İster bireysel, ister bir dernek veya cemaat olarak. Var mı itiraz eden? Benim siyasete müdahil olma, siyaset yapma hakkım var. Sınırsız siyaset hakkına sahibim. Devletin benim istediğim gibi düşünmesini, davranmasını istiyorum. Neresi tuhaf bu isteğin? Kanunlarda “devlete gözünü dikmek” diye bir suçtan neden hiç bahsedilmez? İktidarı eline geçiren, “siyaset benim işim” diyorsa bunun tek anlamı vardır: Denetimden, hesap vermekten kaçmak. Devlet iktidarını kullananlar, kendilerini denetlemeye ve hesap sormaya çalışanları engellemek için “devleti ele geçirmek” diye kanunda yeri olmayan bir suç icat edince, neden sesimi çıkarmadan boyun eğeyim?
CEMAATİN GÖZÜNÜ SİYASAL ALANA DİKME HAKKI VAR
Herkesin olduğu gibi, bir cemaatin de gözünü siyasal alana dikme hakkı vardır. Ve bunun tam tersine devlet iktidarını kullananların gözlerini sivil alana dikme hak ve yetkileri yoktur ve devlet gücü ile sivil alana müdahale demokrasi ile bağdaşmaz. Demokrasi neydi? Sadece temsil mi? Katılımcı demokrasi, müzakereci demokrasi, çoğulcu demokrasi, sivil denetim, sivil toplumun devlet karşısında güçlendirilmesi laflarını -Erdoğan da dahil- hepimiz yıllarca neden ettik?"
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.